T6A5 a T6A5.3

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Absolut
Moderátor

Re: T6A5 a T6A5.3

Příspěvek od Absolut » 08.4.2008 13:04

Bohužel musím potvrdit, že minuklou neděli jsem kolem 22:30 viděl kočkopsa 8600 na dvoře Strašnické vozovny. Psal jsem tehdy o tom akorát sms panu MOpovi.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 08.4.2008 11:30

Nevím co je na tom pravdy, ale "kočkopsovi" údajně při nějaké noční koncem minulého týdne vyhořela výzbroj a momentálně je prý ve Strašnicích.
Potvrdí někdo ?
Je-li to skutečně pravda, tak to vypadá na definitivu... #-o

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 31.3.2008 23:10

DavidD píše:No rozdíl je v tom, že pokud jsi řidičem tramvaje, tak jsi řidič profesionál a tak od takového řidiče očekávám okamžité řešení problému a že víš co dělá konkrétní tlačítko. Pokud řídíš favorita, tak je mi fuk pokud zastavíš a podíváš se do návodu jaká je pojistka na světla...atd. ale tramvaják to musí umět na 100% ovládat a proto ty školení...
No máš a nemáš pravdu. Když vezmu třeba ofiko materiál k T3R.P - je tu popsáno několik variant, které mohou při poruchách nastat - svítí to a ono, dělá to to a to. Z vlastní zkušenosti ale vím, že může nastat případ, kdy ti ani štrachání v návodu nepomůže. Ba co víc, ani všeobecně udávaný lék V-Z řízení někdy není k ničemu. Onehdá, když jsem zůstal s 13 stát na Zlíchově mi byla všelijaká lejstra, co by návody k použití naprosto k ničemu - zkrátka, svítilo to co má, dělalo to to co to dělat má, akorát jednu malou chybku to mělo - nejelo to. :lol: Nakonec to silou vůle dojelo aspoň na Smíchov, kam si pro mě přijeli. :lol: No můj případ byly nakonec nějaké špatné lamely u brzdových stykačů, či čo. Tohle už je záležitost pro kluky z depa, ne pro řidiče na trati. Ten má pouze omezené možnosti, jak na problém reagovat...

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 31.3.2008 22:25

radek31 píše:2 MF - jsou 2 názorové proudy pokud jde o problematiku proškolování na různé typy vozů

1) vše důkladně a nákladně školit, minimálně 4 dny na každém typu atp.
2) řidič má oprávnění od DÚ na "tramvaj" a jakékoliv další rozlišování a proškolování je "navíc" - prostě iniciativa DP, kterému jde o kompromis mezi řidičem schopným slušně a bezpečně jezdit se vším ale současně ho musí proškolit za rozumné peníze -> wana a 8600 stačí v rámci školení, zbytek max. 3 dny na typ atp.

já jsem spíš pro 2) .... řidič tramvaje s oprávněním na T6 a T3 imho s 8600 může klidně jezdit, i když to video viděl před rokem a papír s popisem odlišností od odd. Vzdělávání má někde doma - závady by stejně řešil přes dispečink, profil to má stejný jako T6 a ovládání prostě není problém

osobně si myslím, že rozdíl mezi T3 a 8600 je asi jako mezi Š120 (T3) a Š Favorit (8600) - a když ten Favorit někomu popíšeš, tak s ním v budoucnu (až se naučí s Felicií=T6 :-) ) bude moct v pohodě jezdit a kdyby došlo na závadu, zavolá si "přítele na telefonu" :-) imho to není jako rozdíl mezi osobákem a LIAZkou - btw jak jde kurz na náklaďáky?
No rozdíl je v tom, že pokud jsi řidičem tramvaje, tak jsi řidič profesionál a tak od takového řidiče očekávám okamžité řešení problému a že víš co dělá konkrétní tlačítko. Pokud řídíš favorita, tak je mi fuk pokud zastavíš a podíváš se do návodu jaká je pojistka na světla...atd. ale tramvaják to musí umět na 100% ovládat a proto ty školení...

Matošo
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: 8600

Příspěvek od Matošo » 30.3.2008 23:55

Radim7227 píše:Kočkopes na 1/4 Čechovo náměstí :lol:
na týhle fotce je krásně vidět, co zbylo z tý "naší Čecháčovský" lucerničky... ještě nebyla namontovaná nová... Btw. už jich tu bylo asi 5, občas jí někdo přejede autem, když se netrefí na silnici a pokud mě paměť neklame, tak nehořela poprvé...
PS: ostatně asi tak před deseti lety tu hořela i T3 na lince 6...

Radim7227
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

8600

Příspěvek od Radim7227 » 30.3.2008 21:39

Kočkopes na 1/4 Čechovo náměstí :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 30.3.2008 21:01

radek31 píše:2 MF - jsou 2 názorové proudy pokud jde o problematiku proškolování na různé typy vozů

2) řidič má oprávnění od DÚ na "tramvaj" a jakékoliv další rozlišování a proškolování je "navíc" - prostě iniciativa DP, kterému jde o kompromis mezi řidičem schopným slušně a bezpečně jezdit se vším ale současně ho musí proškolit za rozumné peníze -> wana a 8600 stačí v rámci školení, zbytek max. 3 dny na typ atp.

já jsem spíš pro 2) .... řidič tramvaje s oprávněním na T6 a T3 imho s 8600 může klidně jezdit, i když to video viděl před rokem a papír s popisem odlišností od odd. Vzdělávání má někde doma - závady by stejně řešil přes dispečink, profil to má stejný jako T6 a ovládání prostě není problém

osobně si myslím, že rozdíl mezi T3 a 8600 je asi jako mezi Š120 (T3) a Š Favorit (8600) - a když ten Favorit někomu popíšeš, tak s ním v budoucnu (až se naučí s Felicií=T6 :-) ) bude moct v pohodě jezdit a kdyby došlo na závadu, zavolá si "přítele na telefonu" :-) imho to není jako rozdíl mezi osobákem a LIAZkou - btw jak jde kurz na náklaďáky?
Kurz na NV jde vcelku dobře, ale pomalu. Dík za optání. No, je pravda, že jednou jsem složil státní zkoušku na tramvaj. Někdo jí dělal ještě na dvounápravových vozech a ostatní po našem "ROZŠÍŘENÍ oprávnění" je pouze věc seznámení s vozem. To vše je pravda. Dá se to srovnat k autobusákům, kdy někdo dělal papíry na rozhrkaný karose a musí se seznámit s citibusem, aby věděl jak na to. To samé je tedy u tramvají, kdy já můžu jezdit dle zákona se vším, ale musím být s ostatnímy typy prokazatelně obeznámen. Ve smyslu zákona mohu jezdit i s dvounápravovými, ale podnik mi to nedovolí, protože nemám kurz (resp. seznámení). Odjakživa se v ostatních městech "řidičáky na tramvaj" dělily dle počtu nápráv - dvou, čtyř, šesti, osminápravové. Případně ruční a nožní řízení. Tím to haslo.
Jenže předpisy si každý provozovatel drah dělá sám a tak tedy si může požadovat nároky navíc. Třeba i to, aby měl každý adept na řízení tramvaje vysokou školu.... dá si to do předpisu.

Matošo
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matošo » 30.3.2008 19:44

Tom 11 píše:Dnes na 801/4 opět vůz 8600
ve 14:23 stanicovala na Čechově náměstí
(foceno z domova 8-) )

Příspěvek číslo 100 :smt030 @3646

Tom 11
Uživatel
Bydliště: Byla doba, kdy se mé bydliště nacházelo u linky, jejíž číslo mám v nicku.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom 11 » 30.3.2008 18:01

KGX Tom 11 z terénu:Dnes na 801/4 opět vůz 8600,v tuto chvíli by se měl nacházet v úseku Anděl-Kotlarka.KGX Tom 11 konec

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 25.3.2008 20:45

Ponekdu jsme odbocili od tematu ze... :roll: Na diskusi o skoleni je myslim mista hafo jinde, radsi se tesme na stroj v ulicich :wink:

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 25.3.2008 20:44

Vendelínek píše:Prosím tě můžeš mi vysvětlit jako úplnýmu blbci a totálnímu hovadu, jak můžu na základě videa, kde je ukázáno co je jiné, jezdit s tímto vozem, když ho ani nenahodim, nebudu umět ani zavřít dveře a ani se stím rozjet? Takový proškolení je úplně k ho... a k ničemu. Nemluvě o tom, že někdy třeba za rok si určitě budu pamatovat co bylo někde v nějakym videu... #-o
2. školení ještě za sebou nemám, ale předpokládám, že ovládání je stejné jako na T6 - viz. obr. http://www.prazsketramvaje.cz/obrazky/v ... 600-03.jpg
ten panel je až na drobnosti celá T6

pokud jsi řidič a máš papíry na T6, tak není důvod, proč bys to neměl umět ovládat - a když k tomu navíc dostaneš písemné materiály, něco uvidíš na videu a ještě dostaneš krátký výklad, tak kde je problém?

pokud řidič nejsi, tak to nemá cenu řešit, protože nevíš o čem je řeč

když si místo Fabie koupíš Logan, taky musíš odjezdit 16 hodin pod dohledem instruktora? nebo sedneš, podíváš se kde je jaký přepínač, ovladač apod. a jedeš?

Vendelínek

Příspěvek od Vendelínek » 25.3.2008 20:21

Prosím tě můžeš mi vysvětlit jako úplnýmu blbci a totálnímu hovadu, jak můžu na základě videa, kde je ukázáno co je jiné, jezdit s tímto vozem, když ho ani nenahodim, nebudu umět ani zavřít dveře a ani se stím rozjet? Takový proškolení je úplně k ho... a k ničemu. Nemluvě o tom, že někdy třeba za rok si určitě budu pamatovat co bylo někde v nějakym videu... #-o

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 25.3.2008 17:42

2 MF - jsou 2 názorové proudy pokud jde o problematiku proškolování na různé typy vozů

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 25.3.2008 9:23

radek31 píše:nepsal jsem, že by s tím mohl jezdit, když bude mít jen seznámení (vím, že to nestačí) - napsal jsem, že když teď bude mít seznámení s 8600 (v rámci školení = hromadně = zadarmo, protože školení by stejně bylo) a někdy potom si dodělá T6, tak s ní bude moct jezdit a je jedno jestli měl dřív řidičák na T6 nebo to seznámení - a seznamovat se (teoreticky) může, protože při seznámení s tímto vozem se nejezdí - fakt nevím jak to napsat jasněji (pěkně se do toho zamotávám) - rozumíme si?

imho lepší metoda, než čekat, až si třeba 15 (dalších) řidičů udělá papíry na T6 a pak jim extra (= zbytečně) platit hodiny (4?) proškolení na 8600

u KT8D5.RN2P je to něco jiného, protože tam se při seznámení s vozem jezdí a tím pádem tento opačný postup nejde realizovat

vzhledem k tomu, že jde jen o pár informací, které si řidič odnese domů v papírové formě, nevidím důvod proč to neudělat hromadně a zadarmo - určitě to není žádná věda na kterou by muselo být extra školení
Určitě je mnohem rychlejší, výhodnější a levnější udělat seznámení s tímto atypem pomocí videa. Ale nemohu se ztotožnit s myšlenkou někoho vyškolit "do foroty" když nemá papíry na typ vozu ze kterého atyp vychází (i když víme, že s T6 toho kromě skříně a řadiče nemá skoro nic společného). Je to jako kdybych měl papíry na osobák, jezdil pro nějakou pekárnu s dodávkou a v rámci školení by mi učitel vysvětloval, že ten nový typ Liazky je vůči tomu prvnímu jiný v tom a v onom, že tam je vlastně jiný motor.... Asi by mi takové školení bylo k ničemu, když jsem v prvním typu Liazky nikdy neseděl...

Jinak tedy si rozumíme. Nakonec Předpis O2/2 hovoří jasně: skupina R - opravňuje držitele k jízdě s vozem řady T s ručním ovládáním řadiče. Vůz této slupiny je pochopitelně i vůz 8600... Na který však musí být seznámení.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 24.3.2008 22:05

Ach táák. Děkuji :wink:

Odpovědět