Pražské metro

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pražské metro

Příspěvek od Tonda Ježek » 31.5.2008 6:58

pawel píše:včera odpoledne mě překvapilo, že ani ne 60s po odjezdu vlaku mi přijel další vlak směr dc..
To Ti k překvapení stačí opravdu málo ... :D (včera večer zase pro změnu na B byl interval mezi dvěma soupravami 20 minut)

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 30.5.2008 14:55

včera odpoledne mě překvapilo, že ani ne 60s po odjezdu vlaku mi přijel další vlak směr dc..

Marty
Uživatel

Příspěvek od Marty » 30.5.2008 13:00

Proxy píše:Případné nedočkavé cestujících bych rád jemně upozornil, že jízdní řád metra visí na informačních tabulích vedle turniketů na nástupištích :wink: Možná se některým zdá číst informace na nějakém kusu papíru trochu archaické, ale na většině tramvajových a autobusových zastávkách jsou informace v přesně stejné podobě...
Bohužel někteří zákazníci si myslí, že je to absolutně přesný čas odjezdu vlaku, ale to není, je to jen orientační přibližný čas, protože v metru se jezdí podle jízdního řádu s přesností na 5s a psát pro zákazníky tak podrobný JŘ by bylo docela na hlavu, v tom by se už nikdo nevyznal. Někteří zákazníci si jízdní řád pročítají a potom nadávají fírům že jedou pozdě a přitom se jede v čase nedo konce napřed o pár sekund.

JaHu píše:Tak například v době, kdy je interval metra 10 minut a jede mi z konečné metra domů autobus jednou za hodinu nebo za dvě hodiny a nepamatuju si časy odjezdu večerních spojů metra, abych po připočítání jízdní doby viděl, jestli ten autobus stihnu, a pokud ne, tak abych si např. hledal, jak jede vlak, nebo počkal na další autobus někde jinde než na konečné metra, kde široko daleko nic není (maximálně bezdomovci)
A to je tak velký problém si napsat na papír čas prvního večerního vlaku s intervalem 10min, jízdní dobu z klíčových stanic a potom používat vlastní mozek? Asi to je velký problém, protože lidi jsou zvýklí že všechny informace dostanou rovnou pod rypák a nemusí myslet. Také jezdím za hranice Prahy, spoj mi jede večer jednou za hodinu, a vždy si dokážu spočítat dobu kterou potřebuji na dopravu do místa odjezdu toho mého busu abych neviděl jen odjíždějící světla. Je to jen o samostatném myšlení.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 30.5.2008 11:45

Oskar píše:
Proxy píše:Možná se některým zdá číst informace na nějakém kusu papíru trochu archaické, ale na většině tramvajových a autobusových zastávkách jsou informace v přesně stejné podobě...
...což je možná taky chyba. Asi tak před půlrokem se mluvilo o rozšíření ZIS na další zastávky. Zůstalo však jen u SMS verze - reálné zobrazovací panely se jen představovali na DODu :)
Slyšel jsem, že problém je v tom, jak to bude vypadat a kdo to zaplatí (Ropid, DP, reklama, ...) a kam se to umístí, resp. kdo vlastní místo kam se to umístí (DP, TSK, JCD, někdo iný). První vlaštovka se však prý má ještě letos objevit u východu z metra na Hostivaři, aby odpadly sprinty od metra k autobusům.

Dále se pak uvažuje o výměně IKV panelů na nástupištích metra -takže by se to mohlo spojit s tímto počinem, aby pak nebyl každý ves, jiná pes...

JaHu
Uživatel

Příspěvek od JaHu » 30.5.2008 11:41

vencavasek píše: Nadhodím poněkud netypickou otázku, k čemu je mi dobrý vědět, za jak dlouho mi pojede metro? Jako že se na ty dejme tomu 4 minuty zajdu podívat nahoru, jak svítí sluníčko?
Tak například v době, kdy je interval metra 10 minut a jede mi z konečné metra domů autobus jednou za hodinu nebo za dvě hodiny a nepamatuju si časy odjezdu večerních spojů metra, abych po připočítání jízdní doby viděl, jestli ten autobus stihnu, a pokud ne, tak abych si např. hledal, jak jede vlak, nebo počkal na další autobus někde jinde než na konečné metra, kde široko daleko nic není (maximálně bezdomovci).

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 30.5.2008 11:08

Proxy píše:Možná se některým zdá číst informace na nějakém kusu papíru trochu archaické, ale na většině tramvajových a autobusových zastávkách jsou informace v přesně stejné podobě...
...což je možná taky chyba. Asi tak před půlrokem se mluvilo o rozšíření ZIS na další zastávky. Zůstalo však jen u SMS verze - reálné zobrazovací panely se jen představovali na DODu :)

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 30.5.2008 10:07

vencavasek píše:
pawel píše: ...ale zajímá mě kdy mi přijede další vlak.
Nadhodím poněkud netypickou otázku, k čemu je mi dobrý vědět, za jak dlouho mi pojede metro? Jako že se na ty dejme tomu 4 minuty zajdu podívat nahoru, jak svítí sluníčko?
Případné nedočkavé cestujících bych rád jemně upozornil, že jízdní řád metra visí na informačních tabulích vedle turniketů na nástupištích :wink: Možná se některým zdá číst informace na nějakém kusu papíru trochu archaické, ale na většině tramvajových a autobusových zastávkách jsou informace v přesně stejné podobě...

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 30.5.2008 8:25

pawel píše:syverin: taky jsem zrovna hledal... jojo, ať žijou sedmdesátky! http://metroweb.cz/metro/historie/stani ... STA042.jpg
Pro zajímavost, ten číslicový font se jmenoval Digita. :)

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quetzalcoatl » 29.5.2008 22:03

Krom toho montáž těch bilbordů nebyla udělaná moc citlivě - řezali flexou do keramických obkladů, nebo je montovali na ošklivé konzole. Ne že by plátna vypadala nějak světově, ale aspoň jsou tam nějak slušně zakomponovány. A mají poloviční velikost oproti bórdům.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 29.5.2008 21:53

trainzjohny píše:čekat večer 10 minut na metro bylo hned veselejší
Jak praví klasik: "Nemaj' co dělat, ať si čtou." Enem si halt to čtivo budou muset brát s sebou :-)

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 29.5.2008 21:40

Jj, a čekat večer 10 minut na metro bylo hned veselejší. Navíc bylo zajímavé sledovat, jak se v blízkosti obrazovek při delším intervalu tvořila plnější místa :lol:

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 29.5.2008 21:10

Jabberwocky: No vida, na to jsem vlastně zapomněl. Ona tam nakonec nějakým způsobem reklama mohla... To ozvučení byla hrůza, taky se proti tomu dlouho protestovalo. Povedlo se to prosadit vlastně těsně před smrtí :)

Ale když nic, tak aspoň ten spodní proužek s informací o konečné, odpočtem a možností dispečerského vstupu bylo fajn. To samé krátké zprávičky z ČTK. Člověk se aspoň dozvěděl něco zajímavého.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 29.5.2008 21:03

Oskar: No, abych pravdu řekl, mně zas až tak chybět nebudou. Těch útoků na pozornost je už tolik, že o jeden méně je vlastně dobře. Když se to hýbe, strhává to oči pořád k sobě. A co si budeme povídat, stejně by z toho nakonec lezla hlavně reklama. Billboard se dá ignorovat, pohyblivé obrázky s ozvučením (jeden čas na Můstku A) nikoli.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 29.5.2008 20:57

pawel píše:...mě jako cestujícího pro změnu nezajímá, co zajímá řidiče, ale zajímá mě kdy mi přijede další vlak.
Podle stejného principu bys mohl požadovat, aby na obrazovkách na konci nástupiště běželo třeba Óčko. Jako cestujícího tě přece nezajímá statický záběr na druhý konec nástupiště. :roll:

Chtěl jsem tím naznačit, že ty hodiny tam vůbec nejsou určeny pro cestující a to že na ně cestující vidí je spíše vedlejším efektem. (Ostatně, na takové 2. koleji Muzea C na hodiny s mezidobím cestující moc nevidí)

O tom, že by odpočítávací hodiny někde být mohly, se nepřu. Ale nevidím důvod proč na hodinách pro strojvedoucí :)
Jabberwocky píše:Nojo, ono to zmizelo. Hurará! Pročpak to?
Nějak se nesešly money. Servisní organizace, co ten provoz zajišťovala, za to chtěla nějaké nehorázné peníze (asi 1e7 Kč ročně - to jest cca 30kKč denně :roll: ) Navíc snad kolaudace schválila jejich provoz jen pro informování cestujících, nikoli pro reklamu, takže nebyla naděje, že by si to na sebe vydělalo.
Takže se místo moderního dynamického a zajímavého systému postupně nainstalují statické billboardy :smt021 A Správa dopravní cesty Metra vesele nabízí použité projektory s pořizovacími náklady cca 300kKč (jsou to LCD 1280x1024 4500-5000 ANSI) k bezúplatnému převodu dlouhodobého hmotného majetku ostatním složkám DPP s poznámkou "vezměte si radši dva, případná oprava by byla asi nerentabilní". Smutné.
vencavasek píše:Nadhodím poněkud netypickou otázku, k čemu je mi dobrý vědět, za jak dlouho mi pojede metro? Jako že se na ty dejme tomu 4 minuty zajdu podívat nahoru, jak svítí sluníčko?
Poměrně zajímavé by mohly být odpočítávací hodiny na odbavovací čáře. Byly by udělané tak, aby nepočítali až do nuly, aby se kvůli nim někdo nezabil na eskalátorech.

vencavasek
Uživatel

Příspěvek od vencavasek » 29.5.2008 20:44

pawel píše: ...ale zajímá mě kdy mi přijede další vlak.
Nadhodím poněkud netypickou otázku, k čemu je mi dobrý vědět, za jak dlouho mi pojede metro? Jako že se na ty dejme tomu 4 minuty zajdu podívat nahoru, jak svítí sluníčko?

Odpovědět