Novela D 1/2

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Odpovědět
P_V
Uživatel

Re: Novela D 1/2

Příspěvek od P_V » 20.7.2008 21:02

Ad návěstidlo ručně ovládané výhybky: Zdá se mi zbytečné rozlišovat návěst pro dálkově a ručně ovládanou výhybku. Když už k takové výhybce vedou dráty aby bylo co signalizovat, tak je v ní i příprava na stavěcí servomechanismus, případně v ní je instalován, jen je odpojen. Pokud by se taková výhybka měla někdy aktivovat, zbytečně by se muselo měnit návěstidlo za červené. A mnohem častěji se bude muset měnit červené za modré, pokud bude třeba výhybku dočasně deaktivovat. Oboje za těch zmíněných 40kKč.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 20.7.2008 19:48

No zkrátka se necháme překvapit co projde a neprojde. Některé věci se budou zřizovat jistě velmi pozvolna - modrá návěstidla. Někdo musí dát povolení rozkopat ulici, někdo musí udělat projekt, někdo musí zainvestovat do zařízení (jen blbá lampa EOV stojí cca 40 tisíc).

Některé věci jako je povolení rádia a otevřených dveří si protiřečí se zákonem o drahách a silničním zákoně. Co se týče nových signálů pro tramvaje, tak to už je zase další legislativní boj.

8750
Uživatel

Příspěvek od 8750 » 20.7.2008 19:08

Fořtík píše:Za sebe bych k nim měl jenom jednu připomínku a to, aby signál mezi volnem a stůj (~ pozor) byl dáván prostřednictvím žluté šipky (tedy v takové relaci, jako klasický semafor), namísto blikajícího žlutého trojúhelníku pod zelenou šipkou.
Souhlasím, nebo bych tam signál Pozor nedával a současný návrh signálu Pozor (tj. zelená šipka se žlutým trojúhelníkem) bych přejmenoval na Následuje stůj. Mám ještě dotaz, jestli se signály Stůj vlevo a Stůj vpravo nebudou plést s výhybkovými návěstidly :?:

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 20.7.2008 13:56

Osobně si myslím, že nová návěstidla budou dobrá. Sám se moc těším, až se v Braníku objeví prvních pár kousků - tedy pokud stále platí, že tyto návěstidla budou vyzkoušena právě tam. Za sebe bych k nim měl jenom jednu připomínku a to, aby signál mezi volnem a stůj (~ pozor) byl dáván prostřednictvím žluté šipky (tedy v takové relaci, jako klasický semafor), namísto blikajícího žlutého trojúhelníku pod zelenou šipkou.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 20.7.2008 13:03

seznam zastávek na znamení moc dobře dostupný není, ale co jsem slyšel, tak jeden už vzniknul, bylo tam rozlišeno na znamení pořád a na znamení od 20 večer a byla tam většina zastávek s menší poptávkou cestujících (TT na Řepy, do Modřan a podobně - prostě koncové úseky - ČSAD Smíchov pochopitelně nemůže chybět :-) )

ad nová návěstidla - hlavně doufám, že reálné provedení bude dostatečně velké, aby to šlo dobře rozeznat i z dálky

Štěpán
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štěpán » 20.7.2008 12:28

Páni. Hezky se to tu rozjelo. Takže:

Radek31: Aha. Jestli se z D1/2 oddělají specifikace tratí (Trojská, atd...), tak už tu návěst chápu.

Fořtík: Já to s tím výzvovým návěstidlem považuju za jasné. Na tom Palačáku mne stejně bude zajímat jen ten můj směr. Takže pokud nemám na čočkách pro svůj směr volno, ale na výzvovém návěstidle bude můj směr blikat, tak je jasné, že se to pro mne změní. A je jedno, jestli je zrovna postaveno do jiného směru. Nová signalizace by pochopitelně byla lepší, ale bojím se, že se bude zavádět hrozně dlouho a přitom tu máme systém, který už je odzkoušený (Trojská, Karlovo nám.) a může se hned použít.

Fořtík a Petr: Já jsem ta modrá návěstidla pochopil tak, že to nahradí žlutej kříž. Ale kdyby se tyhle návěstidla objevily u neelektrických uzamykatelných výhybek, tak by to bylo jen dobře. Jen by mne zajímalo, jak moc by do těchhle výhybek bylo potřeba hrábnout, aby se mohla signalizace uzamčení zprovoznit.

A ještě jedna věc: Už existuje nějaký seznam zastávek na znamení? A né že mi někdo napíše, že neexistuje, ale že tam pravděpodobně bude ČSAD Smíchov. :lol:

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 20.7.2008 11:41

Fořtík píše:Tak já to taky prolítnul - docela by mě zajímalo, z čeho vyhází označení vozidel A a W. Taky by mě zajímalo, kde uvidíme návěstidlo ručně ovládané výhybky - nahradí snad výhybky s "U"? Tak proč tam pak to "U" zůstává? A omezenky nad výhybkama nebudou mít ukončení (pokud jsou nad výhybkou dvě návěsti vedle sebe, platí pro každou kolejovou větev bližší návěst. Platnost těchto návěstí je omezena na průjezd všech náprav přes výhybku)? To jenom tak čeho jsem si všimnul...
Ručně ovládaná výhybka... Určitě třeba vozovna Strašnice od Vinice do vozovny. Případně by bylo hrozně fajn mít tuhle návěst na výhybkách křižovatky Plzeňská x Radlická, Ke Stírce od Bulovky a Trojské, Podolská vodárna do smyčky atp. Zkrátka všude tam, kde je uzamykatelná výhybka bez elektrického stavění, tedy tam kde je ona návěst U. Řidič nebude muset kontrolovat uzamčení. Naprostá paráda!

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 20.7.2008 11:30

Tak já to taky prolítnul - docela by mě zajímalo, z čeho vyhází označení vozidel A a W. Taky by mě zajímalo, kde uvidíme návěstidlo ručně ovládané výhybky - nahradí snad výhybky s "U"? Tak proč tam pak to "U" zůstává? A omezenky nad výhybkama nebudou mít ukončení (pokud jsou nad výhybkou dvě návěsti vedle sebe, platí pro každou kolejovou větev bližší návěst. Platnost těchto návěstí je omezena na průjezd všech náprav přes výhybku)? To jenom tak čeho jsem si všimnul...

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 20.7.2008 10:59

8750 píše:Napadla mě ještě jedna návěst, která mi trochu chybí, a to konec OR, po kterém by se mohlo zrychlit už když tu návěst mine čelo vlaku.
je tam něco lepšího
návěst omezující rychlost v místě umístění návěstidla - taková "bodová" - třeba nad výhybkou (takže už se snad nebudou stávat případy, kdy je potřeba dát omezení nad jazyky výhybky a dopadne to tak, že omezení začíná o 10m dřív a končí 20m za tím místem - samozřejmě by to i dnes šlo řešit pomocí držáků na návěst, jaké se používají třeba u návěstidel s návěstí "přijímač rádiové výhybky" - taková rozpěra - bohužel jich asi DP má na skladu málo, takže se nepoužívají skoro vůbec)

díky, žes na to upozornil, skoro jsem zapomněl a přitom je to dost zásadní změna k lepšímu

8750
Uživatel

Příspěvek od 8750 » 20.7.2008 10:53

Napadla mě ještě jedna návěst, která mi trochu chybí, a to konec OR, po kterém by se mohlo zrychlit už když tu návěst mine čelo vlaku. Např. v podjezdu na ZM je 30 ne kvůli špatnému stavu tratě, ale kvůli špatným rozhledovým podmínkám. Takhle by řidič mohl zrychlit už o nějakých 25 m dříve.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 20.7.2008 9:10

taky jsem to jen proletěl, ještě to musím přečíst pořádně
všimnul jsem si zastávek na znamení (15 km/h kolem sloupku, když se nebude zastavovat)
už není určena rychlost při havarijním pojezdu/vypnuté motorové skupině (nebo jsem něco přehlédnul?)
možná v budoucnu povolení vyšší rychlosti přes výhybky (viz třeba 10 km/h a) jízdě proti hrotu jazyku přes výhybku postavenou do odbočné kolejové větve, pokud není návěstí povolena rychlost vyšší)
pokus o povolení rádia a otevřených dveří kabiny (ale pochybuju, že to projde, jsou tam ty 2 varianty)

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 20.7.2008 6:32

Já návrh četl jen zběžně. Co mě mile překvapilo je bezpečnostní zastavení, kde už není rozlišen způsob odjezdu z jednotlivých míst BZM. Vždy se odjíždí (pokud je BZM ve směru ze svahu) odjištěním brzdy.

Dále postrádám smysl stávající návěsti "oblouk o malém poloměru". Pokud se zavede nová návěst "rychlost v oblouku", tak by mohla nová návěst tu první uvedenou nahradit.

Co mě však vadí je to, že pokud dojde k sunutí, tak se nebude smět ve zdravém voze přepravovat obecenstvo, což se tedy zejména v nočním provozu běžně dělá. Už vidím, jak ty lidi z vadný tramvaje vyžene řidič (třeba někde Pod Jezerkou směr Spořilov), po půl hodině dorazí další spoj na odsunutí a z toho budou zase vyhnáni lidi a takže až ten další (po 60ti minutách) lidi nabere a slavnostně odveze. Nepočítám, že vždy bude nějaká vozovna rychlá, aby depáci vyjeli s vozem na posun. Maximálně se použije X-ko...když bude k dispozici a blízko.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 19.7.2008 23:32

Štěpán píše:A proč se pořád uvažuje o nových světelných signálech pro tramvaje, když by úplně stačilo rozšířit výzvové návěstidlo blikající před jakoukoliv změnou čoček?
No, je dobře, že se uvažuje o nových návěsech - k tvému případu - zkus si představit, že bliká na Palackého náměstí příprava k odjezdu vlevo a zároveň příprava na STOP vpravo, A vyznej se v tom! Takhle má každý směr svojí návěst a je to bez diskuzí...

A to platí pro každou křižovatku, kde není pouze jeden směr...

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 19.7.2008 22:12

9001 píše:Jenže Štěpán ve svém příspěvku napsal " že další způsob jak donutit ridiče jet ve vyšehradském tunelu krokem". Proto moje reakce
máš problém se čtením nebo spíš s chápáním? už jsem to s tebou řešil několikrát, že ...
Štěpán napsal: .....alespoň krokem? ....

takže to napsal správně

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 19.7.2008 22:05

Jenže Štěpán ve svém příspěvku napsal " že další způsob jak donutit ridiče jet ve vyšehradském tunelu krokem". Proto moje reakce

Odpovědět