Je to sice pravda, ale myslím si, že splést si výhybkové návěstidlo a nové "čočky" může jenom tydýt...P_V píše:pokud se schválí nové "čočky", budeme mít v Praze dvě návěstidla ukazující skoro stejnou červenou šipku, ale lišící se významem.
Novela D 1/2
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Novela D 1/2
Lobby nelobby, v Plzni to zdůvodnili možnou záměnou se signály řídícími dopravu. A mají teď vystaráno, neboť pokud se schválí nové "čočky", budeme mít v Praze dvě návěstidla ukazující skoro stejnou červenou šipku, ale lišící se významem.Oskar píše:Ad návěstidla ručních výhybek... No, vypadá to, že už i v Praze se ozvala modroledková lobby
Ad návěstidla ručních výhybek... No, vypadá to, že už i v Praze se ozvala modroledková lobby 
tak potom A jako All 
W asi jako Wide.Fořtík píše:Když už se tu bavíme o té novele - může mi někdo prozradit, od čeho jsou odvozeny názvy potkávaček A a W?
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Když už se tu bavíme o té novele - může mi někdo prozradit, od čeho jsou odvozeny názvy potkávaček A a W?
Také vím, že to bude jeden kroužek. Za tmy je ale z dálky vidět jen svítící šipka, nikoliv konstrukce semaforu.Fořtík píše:Nó, já tedy žiju v přesvědčení, že nové návěstidlo bude jenom jeden kroužek, který bude umět hrát všemi barvami - tedy ne tři kroužky pod sebou jako na klasickém semaforu. Tudíž tam, kde se nic nevětví budeme mít jeden kroužek ( třeba Hellichova), tam, kde je jedna výhybka budeme mít dva kroužky (třeba Albertov) a tam, kde jsou dvě výhybky budeme mít tři kroužky (třeba Palačák).
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nó, já tedy žiju v přesvědčení, že nové návěstidlo bude jenom jeden kroužek, který bude umět hrát všemi barvami - tedy ne tři kroužky pod sebou jako na klasickém semaforu. Tudíž tam, kde se nic nevětví budeme mít jeden kroužek ( třeba Hellichova), tam, kde je jedna výhybka budeme mít dva kroužky (třeba Albertov) a tam, kde jsou dvě výhybky budeme mít tři kroužky (třeba Palačák).XSC píše:Trochu se bojím, aby v noci nebyl problém s tím, že si občas řidič IAD nové tramvajové návěstidlo splete s normálním semaforem. Současné čočky se zásadně odlišují a splést si je nelze, zatímco svítící barevná šipka bude vypadat z dálky dost podobně.
Provozují se vůbec někde jinde ve světě pro tramvaje návěstidla, která používají stejný barevný systém jako klasické semafory?
Návěstidlo je určitě potřebné, ale nevím proč trvalou nepoužitelnost dálkového stavění značit jinou barvou (a naopak neoznačovat záměrnou nepoužitelnost dočasnou). Podle mě by snad stačila dodatková tabulka, než muset mít na skladě o jeden typ návěstidla navíc.Petr píše:Chápete ale to, že ručně ovládaná výhybka = výhybka TRVALE BEZ ELEKTRICKÉHO STAVĚCÍHO MECHANIZMU? Že jde prostě o to, že máme v Praze také uzamykatelné, ale jen ručně stavitelné výhybky, a že pro řidiče jde o kontrolu uzamčení, která je jednoznačnější, než ono šťourání tágem? A že pokud bude výhybka "jen" odpojená z důvodu výluky či tak něco, bude tam stále ono klasické návěstidlo? A že tedy barva na první pohled upozorňuje na to, o jakou výhybku jde?
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Chápete ale to, že ručně ovládaná výhybka = výhybka TRVALE BEZ ELEKTRICKÉHO STAVĚCÍHO MECHANIZMU? Že jde prostě o to, že máme v Praze také uzamykatelné, ale jen ručně stavitelné výhybky, a že pro řidiče jde o kontrolu uzamčení, která je jednoznačnější, než ono šťourání tágem? A že pokud bude výhybka "jen" odpojená z důvodu výluky či tak něco, bude tam stále ono klasické návěstidlo? A že tedy barva na první pohled upozorňuje na to, o jakou výhybku jde?P_V píše:Ad návěstidlo ručně ovládané výhybky: Zdá se mi zbytečné rozlišovat návěst pro dálkově a ručně ovládanou výhybku. Když už k takové výhybce vedou dráty aby bylo co signalizovat, tak je v ní i příprava na stavěcí servomechanismus, případně v ní je instalován, jen je odpojen. Pokud by se taková výhybka měla někdy aktivovat, zbytečně by se muselo měnit návěstidlo za červené. A mnohem častěji se bude muset měnit červené za modré, pokud bude třeba výhybku dočasně deaktivovat. Oboje za těch zmíněných 40kKč.
Trochu se bojím, aby v noci nebyl problém s tím, že si občas řidič IAD nové tramvajové návěstidlo splete s normálním semaforem. Současné čočky se zásadně odlišují a splést si je nelze, zatímco svítící barevná šipka bude vypadat z dálky dost podobně.Fořtík píše:Osobně si myslím, že nová návěstidla budou dobrá. Sám se moc těším, až se v Braníku objeví prvních pár kousků - tedy pokud stále platí, že tyto návěstidla budou vyzkoušena právě tam. Za sebe bych k nim měl jenom jednu připomínku a to, aby signál mezi volnem a stůj (~ pozor) byl dáván prostřednictvím žluté šipky (tedy v takové relaci, jako klasický semafor), namísto blikajícího žlutého trojúhelníku pod zelenou šipkou.
Provozují se vůbec někde jinde ve světě pro tramvaje návěstidla, která používají stejný barevný systém jako klasické semafory?
-
radek31
- Moderátor
§ 38Fořtík píše:A kde je tam schované to povolení rádia o kterém všichni mluví? Nějak mi to není moc jasný...
Povinnosti řidiče za jízdy
2. Řidič nesmí za jízdy jíst a pít, bavit se s přepravovanými osobami a vpouštět je do prostoru vyhrazeného pro řidiče, rozjíždět se před uzavřením dveří a otevírat dveře před zastavením nebo akusticky obtěžovat cestující. Dále nesmí držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení a provádět činnosti, které snižují jeho pozornost nebo vnímání. (varianta navržená Ing. Dubem)
Řidič nesmí za jízdy jíst a pít, bavit se s přepravovanými osobami a vpouštět je do prostoru vyhrazeného pro řidiče, rozjíždět se před uzavřením dveří a otevírat dveře před zastavením, reprodukovat hudbu nebo řeč s výjimkou spuštění hlášení názvů zastávek, popř. informací pro cestující. Dále nesmí držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení a provádět činnosti, které snižují jeho pozornost nebo vnímání. (varianta útvaru 100040)
Fořtík píše:A kde je tam schované to povolení rádia o kterém všichni mluví? Nějak mi to není moc jasný...MF píše:povolení rádia
Někde jsem to viděl. Ale kde
Asi nejlepší by bylo namísto separátních světelných návěstidel pro to či ono, mít "univerzální návěstidlo" s tříbarevným LED displejem např. 16x16 bodů. Na něm by se mohl ukazovat jakýkoli symbol, co předpisáři pro ten rok vymyslí 
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A kde je tam schované to povolení rádia o kterém všichni mluví? Nějak mi to není moc jasný...MF píše:povolení rádia