Linkové vedení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy

Příspěvek od Petr » 21.11.2010 9:48

9001 píše:Petr: Jenže je to o tom, že MHD slouží především pro obyvatele města, tedy pravidelné cestující. Ti s 99% znají "svoje" tři linky a jsou ok.
Návštěvnící si hold musí nastudovat to co potřebují, tedy v tvém případě musí z horní dolní si nastudovat jizdní řád 17. Pokud nestihne nalezený čas na idosu, tak hold musí na zastávkový sloupek. Pokud neberu v potaz paskvil "prodloužených" pátku a sobot, tak je jízdní řád hodně přehledný. Hold negramotnost nevyléčíme.
Víš co je zajímavé, Romane? Ony slavné metrolinky zavádí Ropid právě proto, aby cestující nemusel jízdní řád studovat, právě proto, že to přece jezdí často. Právě proto, že je to pro něj přehledné... Nebudu to tu dohledávat, ale při likvidaci linky 23 a jejím nahrazením druhými spoji linky 22, která v okrajových úsecích (kam 23 nejezdila) vozí nyní vzduch, to byly argumenty pro tento systém. 90% cestujících nemá jízdní řád v malíčku. A dobrá třetina cestujících dobíhá... Dost lidí nemá internet (světe div se, ale třeba moje babička, který je přes 80 nemá internet, jízdní řád už takřka nepřečte, stejně jako hůře vidící spoluobčané). /jen vsuvka, věřím tomu, že napsat já, že prodloužený pátek a sobota je paskvil, tak mi hned vysvětlíš, jak není, ale to už je vážně takový kolorit.../ Každopádně nevím co je přehledného na tom, že v jednom časovém období jeden spoj jede tam a druhý ne. A to neřeším zrůdnosti toho typu, že na Výstaviště jede krátká sedmnáctka z Modřan, následovaná opět z Modřan krátkou sedmnáctkou, mezi něž z Pankráce na Výtoni najede třetí krátká sedmnáctka (zrovna v tu chvíli něco vyjíždí na kopci na 17 z Kobylis) a cestující, který je zvyklý, že krátká / dlouhá je najednou úplně na prášky.
I když rád bych znal tvůj argument, máš-li nějaký, co je tak zásadně problematického v tom, aby vložené spoje 17 byly třeba 27? Pokud by to znamenalo, že alespoň pár lidem zjednoduší cestování, nevidím na tom nic špatného. A myslím si, že MHD pro obyvatele města znamená, že tu jednu linku navíc cestující do hlavy vtěsná...
9001 píše:Jenom dotaz. Taky ti hrozně vadil provoz linky 7 ve špičkách na Řepy a dílny z 90. let? Taky 12 na Starý Hloubětín? Taky 20/4 na Barrandov? Přece tam ty linky jezdí, ale taky nejezdí :wink:
Já vím, napsal jsem to já a tvá věčná opozice je profláknutá... Ale ty by ses mohl naučit číst... Takže, nalistuj znovu můj příspěvek, ták a začínáme...
Petr píše:Trošku jiný případ je to, když jedna linka jezdí v rozdílných časových obdobích na jiné konečné. Ale pokud ve stejném čase dva spoje téže linky končí PRAVIDELNĚ jinde, je to opravdu blbina.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 21.11.2010 9:20

Petr: Jenže je to o tom, že MHD slouží především pro obyvatele města, tedy pravidelné cestující. Ti s 99% znají "svoje" tři linky a jsou ok.
Návštěvnící si hold musí nastudovat to co potřebují, tedy v tvém případě musí z horní dolní si nastudovat jizdní řád 17. Pokud nestihne nalezený čas na idosu, tak hold musí na zastávkový sloupek. Pokud neberu v potaz paskvil "prodloužených" pátku a sobot, tak je jízdní řád hodně přehledný. Hold negramotnost nevyléčíme.

Jenom dotaz. Taky ti hrozně vadil provoz linky 7 ve špičkách na Řepy a dílny z 90. let? Taky 12 na Starý Hloubětín? Taky 20/4 na Barrandov? Přece tam ty linky jezdí, ale taky nejezdí :wink:

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 21.11.2010 1:14

Petr píše:
johndj píše:(...)Pásmování linek my tolik nevadí, již jsem i někde navrhoval, aby se pásmovaná Mka značila čísly mezi 40 a 49.
Jenže to je přesně proti koncepci Ropidu, že... Ať se na mně nikdo nezlobí, ale prostě linka 17 končící na Výstavišti a označená jako 17 dokáže cestujícího zmást. Není v Praze třebas častým návštěvníkem, nastoupí do 17 zezadu (vidí jen číslo linky), přijel třeba z Luk pod Medníkem, nastoupil v Braníku a ví, že má jet 17 do Kobylis...
............ Trošku jiný případ je to, když jedna linka jezdí v rozdílných časových obdobích na jiné konečné. Ale pokud ve stejném čase dva spoje téže linky končí PRAVIDELNĚ jinde, je to opravdu blbina. Ať se na mně nikdo nezlobí.....
Možné zdůraznění pásmování (posily v určité 1 části konkrétní linky) přidáním písmene "P" za číslici jsem tu již někdy psal a vztahuje se na tuto problematiku vlastně částečně (bez negativního zobrazení) i tento můj příspěvek ve vlákně zátahové orientace.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 20.11.2010 16:14

johndj píše:(...)Pásmování linek my tolik nevadí, již jsem i někde navrhoval, aby se pásmovaná Mka značila čísly mezi 40 a 49.
Jenže to je přesně proti koncepci Ropidu, že... Ať se na mně nikdo nezlobí, ale prostě linka 17 končící na Výstavišti a označená jako 17 dokáže cestujícího zmást. Není v Praze třebas častým návštěvníkem, nastoupí do 17 zezadu (vidí jen číslo linky), přijel třeba z Luk pod Medníkem, nastoupil v Braníku a ví, že má jet 17 do Kobylis...
Ještě vtipnější je, když zezadu nastoupí do slavné wany. A zůstane vzadu. No tak to neví vůbec nic. Vnitřní orientace máme jen v přední části a na ty zezadu není vůbec vidět. No a pokud už vůbec postřehne informaci dávanou dvě zastávky, že tento vlak končí jízdu na Výstavišti, tak ho to spíš rozhodí, proč 17 nejede do Kobylis. Kdyby krátká 17 byla třebas 27, třebas 37, nebo 47, má okamžitě jasnou informaci, tohle mi tam nejede. Trošku jiný případ je to, když jedna linka jezdí v rozdílných časových obdobích na jiné konečné. Ale pokud ve stejném čase dva spoje téže linky končí PRAVIDELNĚ jinde, je to opravdu blbina. Ať se na mně nikdo nezlobí. Ony jsou to samozřejmě pomluvy, ale mezi lidem šotouškým se říká, že na Ropidu jest zaměstnán jeden člověk, který zbožňuje co nejmenší počet linek s co největším možným počtem cílových zastávek. A proto se děje to, co se děje. Je-li to pravda, pak bych mu na den půjčil tramvajku a ať si na ní nafotí jakýkoliv cíl, pokud to bude zárukou toho, že dá pokoj v provozu.... #-o

johndj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johndj » 20.11.2010 15:09

V tom je ten zakopaný pes. Ropid se pravděpodobně domnívá, že lidé jezdí z práce v různých časech a proto se zátěž rozšíří do celého odpoledne a bude se to zvládat i bez prodlužování. Jenomže pokud chceme udržet kavlitu, musíme prodlužovat i v odpoledních špičkách. Pásmování linek my tolik nevadí, již jsem i někde navrhoval, aby se pásmovaná Mka značila čísly mezi 40 a 49.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 20.11.2010 14:59

Petře pozor, dopravní odborníci jsou jen na Ropidu ;-). Zbytek jsou šotouši. Na Evropské je to teď opravdu bída. Zejména 20 z Malé Strany, ale i 26 z Letné se tam prokousávají dost složitě. Linku z Podbaby by to chtělo. Třeba (dle Ropidu) převratně s číslem 26 a konečnou Dejvická. Do třetího papíru jízdního řádu linky 26 by se doplnilo, že vlak jede jen do zastávky Dejvická a dále na Podbabu. Pěkně by se to nataktovalo do M26 po 4 min. jen na Evropské, to by byla krása nebeská :-). Nebo inovace bez legrace. 15 nechat chcípnout na Špejcharu trvale a ze Špejcharu M26 s konečnou Hradčanská od Šárky. Báječný :-). Chci Nobelovu cenu :-).

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 20.11.2010 12:30

johndj píše:Ono by stačilo prodloužit linku 15 i v odpolední spičce na Šárku a a bylo by. :D
To by asi neprošlo před Ropid. Všechny linky (až na 21) přece nyní prodlužujeme jen v ranní špičce. Odpoledne netřeba :lol: TAk čekám, kdy nebude odpoledne jezdit i 21 =D> Vcelke mne v tomto fascinuje mosteco/litvínovský tramvajový provoz. Pokud je nějaká linka ve špičce prodloužena dál (příkladem budiž naše čtyřka ráno na Barrandov a přes den na Smíchovské nádraží), mění tato delší linka číselné označení, aby se to lidem nepletlo. Tedy mostecká 4 končící u Dopravního podniku se přes špičku stává linkou 1, jedoucí až do Velebudic. Cestující asbolutně neřeší, kam která linka jede. Jedno číslo má prostě vždycky shodnou trasu. Z tohohle by na Ropidu naskákaly úředníkům pupínky. V Praze se razí teze co nejmenšího počtu linek s co největší variantností konečných. Je stejně zajímavé, jak různí dopravní oborníci mají zcela rozdílné názory na to, že jejich varianta je ta nejlepší...

johndj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johndj » 20.11.2010 12:17

Ono by stačilo prodloužit linku 15 i v odpolední spičce na Šárku a a bylo by. :D

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 20.11.2010 11:16

Martin Šubrt píše:MM: Problém úzkých uliček vyřešila Praha 6 tím, že pro spojení Petřin s Dejvickou staví metro .-). Na minibus zapomeň. Lidi pojedou prostě po Střešovické tramvají k metru, zfárají a budou happy. Metro bude pro místní frekvenci dokonalou alternativou :-).
Pro zajímavost, tento týden přišel do redakce PrTek následující email:
"Dobrý den,
nevím jestli se obracím na správnou adresu, ale ráda bych se zeptala jestli se někdo zabývá současnou situací přepravy cestujících na stanici Dejvická. Po zrušení linky č. 2 - Červený vrch – Petřiny musím konstatovat, že cestování ve špičce kolem 16,00 hod ve směru Dejvická – Divoká Šárka je neúnosné. Obě stávající linky č. 20 a 26 projíždí středem města a proto je běžné, že třeba 15 min. nejede žádná, potom obě najednou a jsou přeplněné k prasknutí.
Můj dotaz proto je, proč ve špičce nemůže jezdit jedna linka např. Divoká Šárka – Podbaba, aby pobrala všechny cestující, kteří přestupují z metra a pokračují z Dejvické dále.
Můžete mi, prosím, tuto situaci vysvětlit? Nebo mi napsat, kam se mám se svým dotazem obrátit.
Děkuji za pochopení"

:roll:

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 20.11.2010 11:12

MM: Problém úzkých uliček vyřešila Praha 6 tím, že pro spojení Petřin s Dejvickou staví metro .-). Na minibus zapomeň. Lidi pojedou prostě po Střešovické tramvají k metru, zfárají a budou happy. Metro bude pro místní frekvenci dokonalou alternativou :-).

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 20.11.2010 10:32

Jako PA jsem ji samozřejmě nejezdil - mne vadilo, že někdy tato, dle mne zbytečná, linka dělala neplechu se zpožděnou (mnou) 18, jíž blokovala ve včasném odjezdu z obratiště na Petřinách. K úzkým uličkám - již podle mapy jsem takovou námitku očekával, spíše jsem čekal na potvrzení místa znalými. V Praze asi nejezdí žádná mikrobusová a midibusová linka? Tady by teda mohla např. Nádraží Veleslavín (za čas M A) - Vojenská nemocnice - Vypich (neměl by tam být druhý vstup do stanice Motol M A ?) - Nemocnice na Homolce.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 19.11.2010 22:53

Líbit se Ti to nemusí, stačí když to uděláš... 8-) Čili jsem nedumal a řídil. Taky mi to přišlo poněkud zbytečný když to šlo vyřešit přestupem na HR, ale co jsem slyšel, prý si to "vydupaly báby ze šestky, aby nemusely cestou do špitálu přesedat". No pokud to tak je, dá se čekat, že si to vydupou ze stejnýho důvodu i po zavedení metra.
Navíc to byla značně odpočinková linka.
Jinak k Tvému návrhu busu: úsek Veleslavín - Voj. nem. je značně problémový i pro krátkou škatuli (úzké, klikaté). Schválně si ho někdy projdi.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 19.11.2010 14:10

OMH píše:Žertovná může být max. neznalost přispěvatele, ikdyž bych to kvalifikoval na hloupé dotazy.
Není to tak dlouho, co jezdila např. linka 2 v trase Petřiny - Červený vrch
To také byl důvod, proč se mi nelíbila a tvrdím, že lepší službu by udělala nějaká BUS linka jezdící přes Nádraží Veleslavín (za cca 4 roky metro A) a Vojenská nemocnice - např. až skrz Strahovský tunel na Anděl a Na Knížecí (k metru B) http://www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@dm=132905 ... 36768@z=13

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 19.11.2010 8:48

Žertovná může být max. neznalost přispěvatele, ikdyž bych to kvalifikoval na hloupé dotazy.
Není to tak dlouho, co jezdila např. linka 2 v trase Petřiny - Červený vrch

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 19.11.2010 0:41

XSC píše:
rusty9039 píše:Myslel jsem tramvajovou linku začínající v Řepích, která by vedla třeba i přes Václavák, Masarykovo nádraží, případně přes Těšnov, Letnou, Hradčanskou a dále po Bělohorské.
Srandovní je na tom, že jsou Tyto Konečné poměrně blízko sebe a muselo by se jet mimimálně přes Smíchov. Dokonce že by to jelo třeba i přes centrum.
Ona by to ani na pražské poměry nebyla nějaká vzácnost. Podobně jezdila v 70. letech linka 28 - Braník-Palackého nám.-Anděl-Hlubočepy. Tam z konečné na konečnou stačilo jen přeplavat Vltavu :-)
Případně do roku 1990 linka 13, Starý Hloubětín-Hrdlořezy, Spojovací. Tam to také není daleko. Jezdila jen ve špičce a to po trase Harfa, Palmovka, Sokolovská, Nádraží Střed, Hlavní nádraží, Husinecká, Olšanská, Ohrada.

Odpovědět