Jenže, to by také, kromě jiného - např. nápravy špatně fungující preference, museli přispět i cestujcí dodržováním přepravního řádu (a vzájemnou ohleduplností) = nezdržovat stanicování:Láďa píše:... jsou situace, kdy máte třeba kolem 19:30 na Budějovické 3 minuty na přestup ze 124 na 170. To by tam ta 124 ale nemohla být o 5 minut pozdě. :-/ Stejná situace mě potkala i ráno kolem 6:45 na Nádraží Libeň. No a když se Vám to stane 2x za jeden den, u MHD chcete opravdu zůstat...
1.) nedobíhat na stanicující spoje (nejlépe vynucováním si jeho počkání během přímo proti němu)
2.) po zastavení spoje v zastávce neblokovat svým špatným stáním přímo proti jeho dveřím prvně potřebný výstup dovezených cestujících (stát se má po stranách dveří)
3.) po nastoupení do vozu jít, jak to nejdál umožňuje jeho obsazenost (pokud chce někdo stát u dveří - páč velmi brzo bude opět vystupovat neměl by se cpát do vozu mezi prvními, ale nastoupit jako poslední, byť na několika málo případných mezizastávkách své cesty bude muset pro umožnění výstupu ostatních opakovaně vystoupit/nastoupit)
4.) při požadavku výstupu mačkat tlačítko "předvolba dveří" ještě před zastavením vozu a po jejich otevření ihned započít výstup, aby nebyl ve voze "uvězněn" nastupujícím "davem"
Jak mi nedávno řekl jeden kolega "kdyby jsem jezdil, tak jak někteří cestující nastupují/vystupují, tak nevyjedu ani z vozovny!" Já si dělám zase srandu, že "někteří cestující z/do té TRAM lezou jako z chlupaté deky".
Ovšem nadruhou stranu někteří kolegové (ať již TRAM či BUS) se asi štítí stanicovat jako druzí - což by umožnilo v neojedinělém případě přestup od nich do spoje stanicujícího jako první.