Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Preference / antipreference MHD
Ještě malá poznámka k Vypichu, myslím že tam není potřeba žádné úpravy cyklu křižovatky. Dneska krásně vyjíždím ze smyčky a zezhora si to přifrčí 22 a na to stůj jede vesele dál, kdybych si ho naposlední chvíli nevšiml tak jsem v něm. Tady všichni nadávají na autobusáky a někteří kolegové jsou stejný prasata. Takže můj návrh je, jezděme tam všichni na stůj a nemusí se nic upravovat, schvalovat a tak dál 
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Asi jsem radši, že to bude takhle. Já právě myslel, že radiokomunikace slouží k přihlášení, zatímco inframaják a GPS k lokalizaci. To se omlouvám, špatě jsem to nastudoval a asi trochu zmateně podal 
Co vím, tak BUSy po Vršovické DC budou jezdit po kolejích od Minské. Do vozovky sjedou za společnou zastávkou Bohemians a přes SSZ Petrohradská pojedou vlevo ve veřejném pruhu. Jízda po kolejích až do křižovatky a čočky vlevo naráží na možnosti detekce a kapacitu křižovatky, která je téměř vyčerpaná. Každý autobus by vygeneroval další fázi. Myslím, že sjetí BUS z kolejí nebude takový problém. Jednak úsek ke křižovatce je dost dlouhý a jednak kolem zastávky Bohemians bude jeden pruh, takže ty dva za zastávkou by měly být relativně volné. Pro autobus i ostatní účastníky provozu bych řekl, že půjde o optimální řešení.
Aktivní detekce autobusů je v Praze cca na úrovni pasivní detekce tramvají. Jediný rozdíl je v tom, že je méně přesná a umí se hlásit stupněm preference dle polohy vůči JŘ. Takže autobus se neumí přihlašovat do SSZ zavřením dveří, a už vůbec ne GPSkou. Ta slouží pouze k lokalizaci.
Aktivní detekce autobusů je v Praze cca na úrovni pasivní detekce tramvají. Jediný rozdíl je v tom, že je méně přesná a umí se hlásit stupněm preference dle polohy vůči JŘ. Takže autobus se neumí přihlašovat do SSZ zavřením dveří, a už vůbec ne GPSkou. Ta slouží pouze k lokalizaci.
Naposledy upravil(a) Grossák dne 06.11.2015 0:24, celkem upraveno 1 x.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ad: Petrohradská od Bohemians:
Jojo, čočky vlevo mne taky napadly, ale úpravu signálního plánu to vyžaduje, protože, jak říká MMM, bude pak muset mít stůj tram ZC, červenou IAD ZC i chodci přes Petrohradskou. Asi to bude chtít vzdálenou i blízkou detekci a také pomocí kamery a ptk rozlišovat, jestli jede bus, nebo tram. Pakliže to bude držet "univerzální" volno pro vše přijíždějící od zast. Bohemians, bude zbytečně zdržována nejen tram ZC (vznikne oser podobný Vypichu DC), ale též IAD ZC
Můžou se pak tvořit štrůdly, kvůli zbytečně drženému nevyužitému volnu do Petrohradské. Vzpomeňme, jak se to nedávno, před úpravou, vzdouvalo od Otakarky až na Svatoplukovu. Ale jinak se reálně nic nezmění...
Taky bude zajímavé, jestli tam zůstane KB a bude se to tam hezky navzájem zdržovat 
Když se to vyladí a bude k dispozici kvalitní detekce, nejsem proti, aby bus jezdil a odbočoval z kolejí, bude to pro něj určitě zrychlení. Nemusí být ani kamera, šlo by třeba udělat indukční/kolejový obvod/smyčku a ptk. Když přijde signál jen od smyčky, dávalo by se volno přímo i vlevo, protože by se na 99% jednalo o bus. Pokud by po signálu od smyčky dorazil i impuls od ptk, dávalo by se volno jen přímo, protože zbytečný nárok vlevo pak tram zruší právě brnknutím. Pokud nebrnkne-upadne kablík, bude také preferována, jen se zbytečně zdrží ten směr ZC. Doplnit to KZ, aby si kdyžtak mohl navolit i bus, kdyby pro změnu nefungovala ta smyčka. Ale to by busáci museli fasovat kličky, jako v případě 194 přes splítku.
Víme, že na Vypichu se bus řadí do pruhu pro IAD, ale často mu zůstane trčet
do profilu a pruh to ne a ne vypustit, protože drží volno tram. To se tam taky vystojí důlek. Na Želivského se to taky občas stane, ale tam je to tragický celkově, takže nedochází k nějakému maření zavedené preference, protože tam žádná stejně není. Na Bohemce by mohl vznikat podobný problém. Taky ale bohužel víme, i Grossák potvrdil, že rozlišit tram x bus, prostě moc neumíme a všichni známe tu rozkoš z Prašňáku. Proto z toho nemám dobrý pocit a raději bych dal směrový signál pro levý pruh na odbočení. Bus by se mohl přihlašovat GPSkou při zavření dveří a pruh si před sebou vytlačit.
Dalším důležitým aspektem bude postoj PČR, protože oni to odbočování busů z kolejí moc nemusí...
Jsem fakt zvědavej...
Jojo, čočky vlevo mne taky napadly, ale úpravu signálního plánu to vyžaduje, protože, jak říká MMM, bude pak muset mít stůj tram ZC, červenou IAD ZC i chodci přes Petrohradskou. Asi to bude chtít vzdálenou i blízkou detekci a také pomocí kamery a ptk rozlišovat, jestli jede bus, nebo tram. Pakliže to bude držet "univerzální" volno pro vše přijíždějící od zast. Bohemians, bude zbytečně zdržována nejen tram ZC (vznikne oser podobný Vypichu DC), ale též IAD ZC
Když se to vyladí a bude k dispozici kvalitní detekce, nejsem proti, aby bus jezdil a odbočoval z kolejí, bude to pro něj určitě zrychlení. Nemusí být ani kamera, šlo by třeba udělat indukční/kolejový obvod/smyčku a ptk. Když přijde signál jen od smyčky, dávalo by se volno přímo i vlevo, protože by se na 99% jednalo o bus. Pokud by po signálu od smyčky dorazil i impuls od ptk, dávalo by se volno jen přímo, protože zbytečný nárok vlevo pak tram zruší právě brnknutím. Pokud nebrnkne-upadne kablík, bude také preferována, jen se zbytečně zdrží ten směr ZC. Doplnit to KZ, aby si kdyžtak mohl navolit i bus, kdyby pro změnu nefungovala ta smyčka. Ale to by busáci museli fasovat kličky, jako v případě 194 přes splítku.
Víme, že na Vypichu se bus řadí do pruhu pro IAD, ale často mu zůstane trčet
Dalším důležitým aspektem bude postoj PČR, protože oni to odbočování busů z kolejí moc nemusí...
Jsem fakt zvědavej...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
aniz bych toto cetl, tak jsem si overil, ze opravdu pada od albertova na vytoni podruzne volno vlevo, ale ikdyby padalo pravidelne automaticky, tak:Grossák píše:Pravda to není. Výzva vlevo se rozsvěcuje až zablokováním výhybky vlevo. A volno nepadá automaticky, ale musí se přihlásit buď tramvaj, nebo chodec přes nábřeží, nebo auto od Albertova doleva. Což při ranních výjezdech opravdu může být problém. Pokud taková komunikaci nastala, je to smutné. Chápu, že dispečer nemůže znát všechno, ale tímto bohužel odrazuje poctivé řidiče od něčeho, co potřebujeme. Přesto prosím všechny, hlaste závady. Dělám to taky, klidně nahlásím 3 najednou na konci směny. I když výsledek bývá různý. Pak to napište sem. Výtoň je předána k prověření servisu.
.......
1.) je preference v
2.) kdyz jednim smerem sviti vyzva, tak proste je pravo predpokladat, ze nesvitili v druhem pozadovanem smeru, ze tam volno nepadne = JE TO ZAVADA a ma se to opravit
Dovoluji si odporovat:
Dispecer - zejmena, kdyz ma povinnost mit platne opravneni k rizeni- ma znat potrebne souvislosti, byt netreba do detajlu = konkretne pro jednotliva mista
EDIT: To to uz jen proto, ze to zname mi nekteri ridici, kteri jsme pro mnohe z nich tzv. tupa ševcovska hmota - jak jsem jiz psal treba i proto, ze nemame (narozdil od nich) tzv. frcky
Osobne si trvam na presvedceni, ze
1.) kazdy dispecer ma pravidelne ridit tramvaj v beznem provozu (alespon 3 v prumeru 8hodinove meny za mesic = misto 2 dispecerskych 12h smen)
2.) za neplneni ci spatne plneni dispecerskych povinnosti maji byt trestani docasnym prevedenim na ridice (dobrym dispecerum by ubylo vyse uvedene tizeni)
3.) sotva me nekdo presvetci ze frustrace z kaleni dispeceru na sve povinnosti ve vysledku ohrozujici mou bezpecnost ci minimalne ztezujici me pracovni podminky, ktera vyvrcholí krikem na dispecera, je neco nenormalniho = duvodem, proc bych nemel jezdit s tramvaji.
- Bobik
- Uživatel
Jo potvrzuju, Na NNŽ druhé volno už běhá. Raději jsem si to ověřil více průjezdy, ale v pořádku, funguje to. Díky.
Pravda to není. Výzva vlevo se rozsvěcuje až zablokováním výhybky vlevo. A volno nepadá automaticky, ale musí se přihlásit buď tramvaj, nebo chodec přes nábřeží, nebo auto od Albertova doleva. Což při ranních výjezdech opravdu může být problém. Pokud taková komunikaci nastala, je to smutné. Chápu, že dispečer nemůže znát všechno, ale tímto bohužel odrazuje poctivé řidiče od něčeho, co potřebujeme. Přesto prosím všechny, hlaste závady. Dělám to taky, klidně nahlásím 3 najednou na konci směny. I když výsledek bývá různý. Pak to napište sem. Výtoň je předána k prověření servisu.
Olšanské náměstí ZC už je v pořádku. Mezi hřbitovy od Ohrady bohužel ne. Kabel opět sežrali myši. Nechápu, co jim na tom chutná. SSZ Želivského - Olšanská (druhé volno pro linku 26 od Olšanské) prý už je také v pořádku. Ale nemám ověřené. Prosím o zprávu, kolegové. Díky.
Olšanské náměstí ZC už je v pořádku. Mezi hřbitovy od Ohrady bohužel ne. Kabel opět sežrali myši. Nechápu, co jim na tom chutná. SSZ Želivského - Olšanská (druhé volno pro linku 26 od Olšanské) prý už je také v pořádku. Ale nemám ověřené. Prosím o zprávu, kolegové. Díky.
-
Filip
Když jedu od Albertova na Podolskou vodarnu tak na Výtoni po prehozeni a zablokování výhybky se výzva vlevo nerozsviti a musím jít ručně se navolit. Ani krabička nesvítí. Zdržení plus mínus dvě minuty. Když jsem to hlásil na PDT tak mi odpověděli, že se prý normálně navolim a křižovatka o mně ví i když výzva nesvítí
Komunardů bez bumlíku nechápu. Nějakou dobu tam chyběl při stavebních pracích na přilehlém domě. I tehdy se ukazovalo, že je to blbě. Vrátil se, ale ne nadlouho.
Chápu správně, že když jste si výhybku rádiem postavil, výzva se rozsvítila. A když jen zablokoval, výzva zůstala potmě? Je to divné, protože zde by se měla tramvaj hlásit pouhým zablkokováním výhybky. Dokonce nezáleží ani na blízkém přihlašovacím kontaktu. Jen upozorňuji, že volno vlevo padá společně s auty a chodci přes nábřeží, takže za běžného provozu není třeba chodit na KZ.MM-Mikulovsky píše:v poslednich dnech jsem mel 2x problem pri vyjezdu z pa na podoli s prihlasenim do ssz levým postavenim rov615 na vytoni od albertova -jsem presvedcen, ze prvne jsem rov stavel radiem, ale podruhe radiem jen zablokoval, a proto jsem si ji prvne prestavil tagem tam a zpet a stejne se stromecek ani sipka na kz vlevo nerozsvitili = v obou propadech jsem musel se prihlasit klickou v kz a v patek tak musela konat i kolegyne jedouci tesne za mnou, ale dnes mne kolega vyjizdejici po mne presvedcoval, ze mu to fungovalo.
ps: v obou pripadech jsem to hlasil pdt - zdrzuje to a chuze ke kz za 2 pruhy iad take muze byt nebezpecna.
K prvnímu příspěvku Vám neumím nic říct. Zeptejte se jich sám.
Nakonec se zjistí, že za tím ďábelským rozhodnutím vytrhat bumlíky je chyba ve výkresu nebo opomenutí při stavebních pracích.
-
von Špilberk
- Uživatel
Ono je to zajímavé, protože na jiná místa Komunardů - jih se bumlíky po opravě vozovky vrací. Mezi Tusarovou a nábřežím jsou. Ale tady u křižovatky někdo rozhodl, že je zpátky nedá.Karosák píše:Tak jen doufat, že RTT Komunardů-jih je v dohledu a s ním i návrat bumlíku.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No výborně, další "zlepšení" :-S Když mi někdo trčí do profilu, tak počkám, bliknu, cinknu, ale když mi kvůli tomu utíkají držená, čili ostatní zdržujíci světla, to bych fakt vylít z kůže, hrmpffff...:-S Tak jen doufat, že RTT Komunardů-jih je v dohledu a s ním i návrat bumlíku.
Bumlík byl vrácen též do Ječné k Ignácovi.
Jinak perlička-v zast. Malostranská/EB stál dnes dopo regulovčík s plácačkou a zastavoval nadržence, co chtěli omést stanicující 5. Možnákasíroval ty zleva. Naopal na Moskevské už nepostávají a tam je to totální zvlčení, normální průjezd, nikdo ani nepřibržďuje. Zkusil bych tam ještě přidat příčné prahy a vybírat jak na VN. Doufám, že mě nikdo nesežere, že jsem zlej na autíčka, ale mě fakt vysírá, jak se to tam na féra prometá. Nebo ty značky sundejte, ale tohle nezvládám v klidu
Bumlík byl vrácen též do Ječné k Ignácovi.
Jinak perlička-v zast. Malostranská/EB stál dnes dopo regulovčík s plácačkou a zastavoval nadržence, co chtěli omést stanicující 5. Možnákasíroval ty zleva. Naopal na Moskevské už nepostávají a tam je to totální zvlčení, normální průjezd, nikdo ani nepřibržďuje. Zkusil bych tam ještě přidat příčné prahy a vybírat jak na VN. Doufám, že mě nikdo nesežere, že jsem zlej na autíčka, ale mě fakt vysírá, jak se to tam na féra prometá. Nebo ty značky sundejte, ale tohle nezvládám v klidu
Tak to musel jet na červenou, neb jak jinak by se dostal do křižovatky, když už bylo volno pro linku 12? Asi to půjdu na chvíli sledovat...
Ale sleduji to tam často, hlavně v Dělnické, ten krajní pravý obrubník asi kouše a trhá gumy...
Ale sleduji to tam často, hlavně v Dělnické, ten krajní pravý obrubník asi kouše a trhá gumy...
von Špilberk píše:Ta 2xT3 je normálně jedoucí (odbočující) linka 12. Jak se ten náklaďák dostal tam, kde je, netuším. Když jsem přijel do zastávky, už to bylo. Já jen vím, že mi kvůli tomu uteklo jedno volno rovně, protože než se auta hnula na zelenou, tak volno rovně bylo pryč.
A to jsem ještě nekomentoval tu čáru, která je sice pěkně tlustá, ale jinak je namalovaná prasácky blízko kolejí.
-
von Špilberk
- Uživatel
Ta 2xT3 je normálně jedoucí (odbočující) linka 12. Jak se ten náklaďák dostal tam, kde je, netuším. Když jsem přijel do zastávky, už to bylo. Já jen vím, že mi kvůli tomu uteklo jedno volno rovně, protože než se auta hnula na zelenou, tak volno rovně bylo pryč.Polaanek píše:To je co za situaci? To je dále neprůjezdné, jak stojí ta 2xT3? Jinak totiž nechápu, co dělá ten náklaďák v křižovatce
A to jsem ještě nekomentoval tu čáru, která je sice pěkně tlustá, ale jinak je namalovaná prasácky blízko kolejí.