Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od demon » 27.5.2026 11:17

Karlínské náměstí ZC imho opět bez preference.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 26.5.2026 10:22

Rozšíření Uzavřené bylo v územním plánu už od první republiky, kdy jej navrhla regulační komise v rámci snah o zprůjezdnění hlavních tříd. Dlouho tam stála taková zchátralá bytovka, asi s vědomím toho, že dříve či později bude vykoupena a zbořena. K rekonstrukci došlo až nedávno a podivoval jsem se tomu, vzhledem k územnímu plánu.
Ejhle dobová vizualizace, radikální pojetí: https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... 653109566/

p.s. "nedávno", ono už je to 20 let :) Nejspíš k rekonstrukci došlo poté, co počátkem století byla tramvaj do Bohnic odložena na neurčito. Měla se stavět spolu s metrem.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 26.5.2026 10:02

Tak ta noční 30 na Barrandově je ultrablbost, i s OR40 by se nadělo parády dost.
A zrovna Karlín je právě jedno z míst, kde bych řekl, že zpomalení by bylo žádoucí. Zrychlování dopravy je takové líbivé a politicky dobře prodejné, ale hlavně jde o to, že zpomalení by znamenalo prodloužit jízdní doby, a to by znamenalo víc tramvají a řidičů na lince. Takže drahýýý.
Celé zrychlování (zkracovaní jízdních dob a obratových časů) vzniklo hlavně kvůli šetření počtu tramvají a řidičů, a ne kvůli pohodlí cestujících.
Problém ale vidím v tom, že ke zrychlení byly vybrány úseky, kde to prostě není bezpečné. V Karlíně byly delší jízdní doby. Pamatuju časy, kdy jsem byl na Florenci 2 pozdě a na Invalidovně v čase, a to jsem ani nemusel jet 50. Dneska v Karlíně ještě minutu zpoždění naberu. A přitom je Karlín jedním z úseků, kde je MÚ každou chvíli. Pak je otázka, jestli takové zrychlení má cenu. Kdyby se jelo Karlín pomaleji, bude MÚ míň a taky by to mělo svá pozitiva.
Osobně od Florence k Urxově (nebo opačně) nevyvinu rychlost vyšší než 40 (spíš 35), u viaduktu max 30 a víc ani ťuk.

MARV
Uživatel

Příspěvek od MARV » 26.5.2026 9:40

Jde o to, co se vybere. V mnoha částech Prahy to takto je, např. v Karlíně na Sokolovské, na Žižkově též a pod. Jde o to čemu chci dát přednost, zda MHD, nebo klídku a zaplatit prodloužení v jízdní době a ještě naštvat cestující jedoucí v té zpomalené tramvaji. Vím o čem mluvím, vyslechl jsem to od cestujících na Barrandově, kde je vynucená noční 30.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 26.5.2026 6:58

P_V píše:
25.5.2026 17:38
A v stále ještě platném územním plánu je i TT Uzavřenou.
A co ta lékárna :?: 8-)
Jinak: zachování provozu TRAM v Klapkově (myslím obě části) a nepřevedení TT na hlavní ulice (Nad Šutkou, Pod Sídlištěm, Horňátecká a výhledově Čimická) je určitě velký dluh minulosti. Navíc udělat kompletní kříž na křižovatce zmíněných ulic by bylo snazší než ho cpát do Kobylis. Navíc západní vestibul z metra je právě pod zmiňovanou křižovatkou (Kobyliské náměstí). Ale tohle prostě neprojde, protože Praha.

Krom toho celá koncepce klidové zóny, kde všichni musí 30, ale ta největší, nejhlučnější a nejhůř brzdící věc to může mastit 50, je podle mne pochybná a vlastně se mi vůbec nelíbí. Buď je to klidová zóna nebo dopravní tepna, oboje zároveň nejde.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 25.5.2026 20:09

9001 píše:
25.5.2026 17:29
Kde je v Trojské povinnost pro tram jet 30 podle silniční značky? Není to tam spíš z důvodu bezpečnosti dolů a nahoru můžou na plný....
V Trojské, v úseku U Vlachovky - Nad Hercovkou je les silničních 30 bez doplňkové tabulky "mimo tram" :smt102
Nahoru může tramvaj "plný" jen v OKS, tam je 60, pak na PK musí 50 (tam je kousek 30 mimo tram) a jakmile skončí "úsek nebezpečného stoupání", což je cirka u ulice Nad Hercovkou, tak už je natvrdo 30 pro všechny :^o

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 25.5.2026 17:38

Jaký kostění, je tam pro tramvaj připravený 6m pruh už od 70. let, než to soudruzi zařízli. A v stále ještě platném územním plánu je i TT Uzavřenou.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 25.5.2026 17:29

Kde je v Trojské povinnost pro tram jet 30 podle silniční značky? Není to tam spíš z důvodu bezpečnosti dolů a nahoru můžou na plný....

Jinak tohle je opravdu směšné...

P_V : Za prvé tě vykostí místní, protože jim zmizí jeden pruh, za druhé politici = peníze...

A pak je otázka, jak pak tram vést. Doleva k metru a pak tím ostrým obloukem k metru? To ho budou měnit co rok? :(

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 25.5.2026 14:31

Stále je možná změnit územní plán a přeložit tramvaj do Horňátecké. Je tam na ni místo, je tam víc obyvatelstva v docházkové vzdálenosti. V Klapkově si pak můžou zřídit třeba pěší zónu, když tam chtěj mít klid.

MARV
Uživatel

Příspěvek od MARV » 25.5.2026 14:14

Průšvih je v tom, že na magoši sedí "odborníci na dopravu", kterým tramvaje asi moc nevoní, byť je pražská tramvajová síť jedna z největších v celosvětovém měřítku. Příkladem je např. dopravní značení, které vůbec nebere na vědomí Vídeňskou úmluvu, kterou ČR podepsala. Ta platí ve všech městech s tramvajovým provozem, vyjma Prahy, kde právě tito tzv. odborníci sedí. Více méně na to rezignují i v DP a i na ROPIDU. Naštěstí občas na malých radnicích v Praze sedí lidé, kteří se to sem a tam snaží zvrátit. Myslím tím i na Praze 8 proti opatření s tou 30 km zónou bojují a chtějí to změnit.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 25.5.2026 11:19

24.05.2026 Napojí se trať do Zdib do dlouhé zóny 30?
V Klapkově ulici v Praze 8 musí tramvaje nově jezdit rychlostí do 30 km/h. V úseku Kobylisy – Vozovna Kobylisy, kde došlo k postupné rekonstrukci trati a následně vozovek a chodníků, byly umístěny značky zóna 30 s dodatkovou tabulku MIMO TRAM. Nyní byly podtabulky odstraněny a omezení tak začalo platit i pro tramvaje. Klapkova ulice není od 80. let 20. století páteřní komunikací pro automobilovou dopravu. Jsou jí však vedeny tramvaje, tedy páteř veřejné povrchové dopravy. Trať rovněž napojuje vozovnu Kobylisy na tramvajovou síť. Příští rok by měla být zahájena výstavba trati do Zdib, která bude zapojena právě do Klapkovy. Významné omezení na 850 metrů dlouhém úseku snižuje konkurenceschopnost veřejné dopravy a zvyšuje její provozní náklady. Na páteřní komunikaci pro silniční dopravu, kterou v místě tvoří Horňátecká ulice, je stanovena nejvyšší dovolená rychlost 50 km/h. Reálně tak hrozí, že po výstavbě trati do Zdib bude rychlejší autobus nahrazen pomalejší tramvají. Na řadě míst v Praze, kde je silniční dopravní značkou snížena rychlost, je z omezení tramvajová doprava vyjmuta. Platí to rovněž v některých místech, kde auta jezdí přímo po kolejích. Jedná se o oblast Karlína a Štefánikovu ulici. Kromě Klapkovy musí tramvaje dodržovat silniční třicítku také v nedaleké v Trojské ulici. Oproti tomu mají tramvaje vlastní omezení stanovené drážními předpisy a návěstmi, které neplatí pro silniční dopravu.

sajmon
Uživatel

Příspěvek od sajmon » 27.4.2026 10:44

- Bulovka patrně v pevném cyklu.
- Nefunkční výzvové návěstidlo na přechodu pro chodce na Palackého náměstí/nábř. směr DC
- Co se Ohrady týče, při posledním prověření údajně vše OK, nicméně oproti dřívějšímu stavu stále není prodlužováno volno pro vlaky jedoucí od Krejcárku na Biskupcovu. Dříve i po padnutí červené pro souběžně jedoucí auta držela křižovatka ještě celkem dlouho volno rovně pro tramvaje, teď pravidelně dochází k tomu, že spolu s červenou pro auta spadne i stůj (a to i v případě že žádný další vlak není přihlášen ani od Biskupcovy, ani od Ohrady) a ve výsledku na Biskupcovu přijede dříve vlak od Spojovací (kterému pak křižovatka volno velmi ochotně drží,) který byl v době mého příjezdu ke křižovatce možná ještě na Strážní.
Ve směru od Biskupcovy dolů přitom SSZ funguje beze změny.

Ústečák
Uživatel

Příspěvek od Ústečák » 25.4.2026 20:27

Mám takovou zvláštní zkušenost z malostranské splítky, ale jak jezdím málo, netuším, jak si to vyložit.

Jel jsem dneska se 42 na Malostranské náměstí směr splítka. Tuším, že přede mnou normálně odjela 22, já se nějak pomalu sunul za ní a pak zastavil standardně ve stanici. Chvíli jsme čekali, čekal jsem, že přijede protisměr a padne to, ale dlouho nic. Pak konečně protisměr přijel. A nic. Pak přijela druhá tramvaj z protisměru, už jsem se chystal. Ale nic. Pak proti přijela další a pak ještě jedna, čímž už se splítka komplet zablokovala. A to si nejsem jistý, jestli jich nebylo nakonec pět, čtyři byly určitě, to mám na fotce. Výzva celou dobu svítila, nějak v průběhu mě dojela 23. Teprve až poté mě to pustilo, byť už tam samozřejmě byl takový világoš, že jsme to tak tak rozmotali (a to jsem ještě v oblouku na mazníkách chytil ukázkovýho šmejra před nějakým turistickým busem, který odbočoval vlevo, cpal se mezi tramvaje a zůstal tam viset). Bylo to v 16:14 cca, resp. to už dle fotky byla akce takříkajíc v plné parádě.

Asi bych to normálně nechal bejt, ale průvodčí říkala, že už tam něco podobného relativně nedávno taky zakusili. Tak pro jistotu. Díky! :)

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 04.2.2026 20:19

Díky za podněty. Závad je teď více hlavně kvůli počasí. Takže se průběžně odstraňuje, ale nápad je opravdu velký a ne vždy je odstranění hned a napoprvé.
4.475 Michelská: detekce OK. Předávám VN ZC.
2.066 Botanická zahrada oběma směry detekce OK. Může být chyba VN.
7.172 Ortenovo náměstí směr NádrHol detekce OK. Může být chyba VN.
3.321 Ohrada od Krejcárku detekce (kontakty) OK.
Ostatní předáno.

sajmon
Uživatel

Příspěvek od sajmon » 02.2.2026 16:42

Já ještě něco přidám.

Elsnicovo náměstí DC opět nedetekuje a neprodlužuje volno. Již hlášeno před cca. dvěma týdny na PDT, posléze to pár dní šlapalo, teď už zas několik dní bez detekce.
Ohrada od Krejcárku pocitově jakoby neprodlužovala volno rovně směr Biskupcova.

Odpovědět