Přeprava jízdních kol v povrchové MHD
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
MOST a LITVÍNOV - Jízdní kolo lze přepravovat jako spoluzavazadlo, ve výjimečných případech po předchozím souhlasu řidiče vozidla. Cestující za takovou přepravu platí cenu podle tarifu. Ve vozidle smí být přepravováno pouze jedno jízdní kolo. Řidič smí povolit přepravu dalšího jízdního kola pokud to provozní poměry dovolují.
LIBEREC - Cestující může vzít do vozidla k přepravě dětský kočárek s dítětem, dětský kočárek nebo jízdní kolo, jestliže to technické provedení vozidla a předpokládaná obsazenost spoje dovolují.
BRNO - Jízdní kolo může cestující v tramvajích, trolejbusech a v autobusech v zónách 100 a 101 u linek s provozním označením 1 až 158; 99 přepravovat jako spoluzavazadlo za těchto podmínek:
a) S jízdním kolem se do vozidla nastupuje dveřmi označenými symbolem kočárku. Počet symbolů stanovuje počet současně přepravovaných kočárků a jízdních kol.
b) Nástup do vozidla nebo výstup z vozidla s kočárkem nebo jízdním kolem je dovolen jen s vědomím řidiče. Cestující je povinen postupovat podle ustanovení článku 8 odst. (1) a (3).
c) Řidič je oprávněn povolit přepravu i většího množství jízdních kol.
d) Průjezd jízdního kola vozidlem není dovolen.
e) Jízdní kolo podléhá dovoznému podle Tarifu IDS JMK.
f) Při současném nástupu na zastávce do vozidla má přeprava kočárku pro spolucestující dítě a invalidního vozíku přednost před přepravou jízdních kol i dalších spoluzavazadel.
g) Přeprava jízdních kol nesmí ohrozit bezpečnost a plynulost přepravy a nesmí být na obtíž ostatním cestujícím.
OSTRAVA - Cestující s dětským kočárkem nebo jízdním kolem může nastoupit a vystoupit jen s vědomím řidiče, a to jen označenými dveřmi. Průjezd dětského kočárku nebo jízdního kola vozidlem není dovolen. Ve vozidle smí být přepravován jen jeden dětský kočárek nebo jedno jízdní kolo, přičemž řidič může výjimečně povolit přepravu dalšího dětského kočárku nebo jízdního kola neohrozí-li to bezpečnost cestujících.
2) Dětský kočárek a jízdní kolo se přepravují ve vyhrazeném prostoru označeném u vnější strany dveří vozidla symbolem dětského kočárku.
3) Cestující přepravující dětský kočárek nebo jízdní kolo je povinen dětský kočárek nebo jízdní kolo zajistit proti samovolnému pohybu, být u něj po celou dobu přepravy a zajistit, aby dětský kočárek nebo jízdní kolo neznečistilo nebo nepoškodilo ostatní cestující nebo zařízení vozidla.
4) Řidič vozidla je oprávněn přepravu dětského kočárku nebo jízdního kola odmítnout, jestliže frekvence cestujících tuto přepravu neumožňuje.
OLOMOUC - NE
PRAHA - NE
(zdroj: přepravní podmínky daných DP)
LIBEREC - Cestující může vzít do vozidla k přepravě dětský kočárek s dítětem, dětský kočárek nebo jízdní kolo, jestliže to technické provedení vozidla a předpokládaná obsazenost spoje dovolují.
BRNO - Jízdní kolo může cestující v tramvajích, trolejbusech a v autobusech v zónách 100 a 101 u linek s provozním označením 1 až 158; 99 přepravovat jako spoluzavazadlo za těchto podmínek:
a) S jízdním kolem se do vozidla nastupuje dveřmi označenými symbolem kočárku. Počet symbolů stanovuje počet současně přepravovaných kočárků a jízdních kol.
b) Nástup do vozidla nebo výstup z vozidla s kočárkem nebo jízdním kolem je dovolen jen s vědomím řidiče. Cestující je povinen postupovat podle ustanovení článku 8 odst. (1) a (3).
c) Řidič je oprávněn povolit přepravu i většího množství jízdních kol.
d) Průjezd jízdního kola vozidlem není dovolen.
e) Jízdní kolo podléhá dovoznému podle Tarifu IDS JMK.
f) Při současném nástupu na zastávce do vozidla má přeprava kočárku pro spolucestující dítě a invalidního vozíku přednost před přepravou jízdních kol i dalších spoluzavazadel.
g) Přeprava jízdních kol nesmí ohrozit bezpečnost a plynulost přepravy a nesmí být na obtíž ostatním cestujícím.
OSTRAVA - Cestující s dětským kočárkem nebo jízdním kolem může nastoupit a vystoupit jen s vědomím řidiče, a to jen označenými dveřmi. Průjezd dětského kočárku nebo jízdního kola vozidlem není dovolen. Ve vozidle smí být přepravován jen jeden dětský kočárek nebo jedno jízdní kolo, přičemž řidič může výjimečně povolit přepravu dalšího dětského kočárku nebo jízdního kola neohrozí-li to bezpečnost cestujících.
2) Dětský kočárek a jízdní kolo se přepravují ve vyhrazeném prostoru označeném u vnější strany dveří vozidla symbolem dětského kočárku.
3) Cestující přepravující dětský kočárek nebo jízdní kolo je povinen dětský kočárek nebo jízdní kolo zajistit proti samovolnému pohybu, být u něj po celou dobu přepravy a zajistit, aby dětský kočárek nebo jízdní kolo neznečistilo nebo nepoškodilo ostatní cestující nebo zařízení vozidla.
4) Řidič vozidla je oprávněn přepravu dětského kočárku nebo jízdního kola odmítnout, jestliže frekvence cestujících tuto přepravu neumožňuje.
OLOMOUC - NE
PRAHA - NE
(zdroj: přepravní podmínky daných DP)
-
MOp
-
KM
Wow!
Kde jsou kola??? Pes obvykle rozměry pro max předmět k přepravě nepřesahuje. Když může jet pes, proč nemůže kráva? Kráva je pro mě stejnej milášek jako pro jiné pes. Vzali byste si do tramvaje kozu? (Některé tedy berou hned 2, vzhledem k tomu, že zde není žádná žena zaregistrována tak mi to snad nesmažte?) Košík by zasluhovali někteří lidé, jak tak to čtu... 
- Pajda
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ani náhodou.
To jsi vyjímka, protože obvykle je to jinak. Nejhorší jsou ženské okolo 50, ty skoro syčej, když je žádám o místo.Pepa píše:A to se tam nesmí stát. Když tam stojim a vidim, že se bude nastupovat s kočárem tak jdu jinam.Pajda píše:Psal jsem o prázdném voze, nikoliv o plném. Zadní plošina je obvykle obsazena stejně brzo jako místa k sezení.
-
MOp
- Gagarin
- Uživatel
- Bydliště: Jednu tram. smyčku slyším, jednu TT a železnici v dálce vidím a jedna žel. trať mi stojí pod okny.
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že tě nikdo trestat za to, že kolaře z prázdné tramvaje nevyhodíš nebude. A souhlasím s tím, že nechápu, proč zase něco v Praze nejde. Tramvaje v LBC jezdí stejně vytížené jako v Praze a kola jsou zcele běžným zavazadlem.Petr píše:Proč? Třeba proto, že jsem to kolo zrovna koupil a vezu ho jako dárek domů... Třeba proto... Nerozumím tomu, proč musím vyhazovat cestující z tramvaje, když je poloprázdná.... Nerozumím tomu, proč se DP zbavuje tržeb za tuhle přepravu a už vůbec nechápu, když to jde v jiných městech ČR, proč to nejde v Praze. I o přepravě kočárku řidiči rozhoduje, ale kolo prostě NE...Pepa píše:Kolo do tramvaje? Proč? Máš-li kolo tak se namáhej a jezdi na něm! Výjimku bych udělal jen pro toho kdo by měl to kolo nějak rozbité.
A to se tam nesmí stát. Když tam stojim a vidim, že se bude nastupovat s kočárem tak jdu jinam.Pajda píše:Psal jsem o prázdném voze, nikoliv o plném. Zadní plošina je obvykle obsazena stejně brzo jako místa k sezení.
A to s těma psama je zbytečné, páč to nikdo z cestujících neví, klidně nastoupí se psem velkým jak tele do zadního vozu do prostředních dveří. A když už řidič jim řiká aby šli za kabinu a nebo když je vyhazuje, že nemá pes košík, tak se cestující cítí hrozně omezováni a vymýšlejí různé domluvy a výmluvy a myslí si, že jsou páni světa! To co se tu děje je pěknej hnus
-
Béďa Trávníček
Do tramvaje kolo sice moc nepatří, ale nebyl bych proti, kdyby na určitých spojích nějakých linek byl vyhrazený vůz něbo jeho část pro přepravu kol. Když se chci dostat na druhou stranu města na kole případně s ním, většinou nemám šanci. Metro je ve špičce přeplněné a tam se mi kolo ani nevejde, pokud chci po povrchu tak musím různými oklikami okolo centra, protože nerad jezdím mezi auty, tak si vybírám cesty, kde bych IAD potkával co nejméně. Přes centrum to nemá ani cenu, po Příkopech se téměř jet nedá, je to tam samý turista.Jonáš píše:Teď se povolí kolo, pak se budou chtít přepravovat rozbité babety a kdepak se to zastaví? yslím si, že k tomu, aby se člověk dostal z Prahy slouží dobře metro a Praha je za dost peněz protkaná cyklostezkami a i v poloprázdné tramvaji kolo zabere dost místa a je nezvladatelné! Souhlasím naprosto s Pepou, v tramvaji kolo nemá co dělat.![]()
Možná by stálo za to, aby se město zamyslelo nad tím, zda neudělat vyhrazený "pruh" pro cyklisty na pěších zónách. Například v Berlíně nebo v Londýně to takhle funguje běžně.
Většinou to funguje tak, že na onoho člověka s kočárkem jen mávne stylem "Dělej si s tím co chceš, mě je to jedno...". Řidič nemůže mít přehled o tom, jak má naplněný zadní vůz a zda se mu tam ještě kočárek vejde či ne. Navíc má povětšinou více starostí než sledovat kočárek.Jonáš píše:A všiml jsem si, že i mnoho řidičů tramvají se nestará o kočárky a klidně jim mávnou ať si nastoupí do přeplněné tramvaje.
Naposledy upravil(a) Béďa Trávníček dne 30.6.2005 11:09, celkem upraveno 1 x.
-
Jonáš
Pokud dostaneš svolení od řidiče, máš právo na místo na zadní plošině! Tedy pokud vůbec dáváš znamení řidiči!Pajda píše:Psal jsem o prázdném voze, nikoliv o plném. Zadní plošina je obvykle obsazena stejně brzo jako místa k sezení.
- Pajda
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Psal jsem o prázdném voze, nikoliv o plném. Zadní plošina je obvykle obsazena stejně brzo jako místa k sezení.Jonáš píše:Omyl, zadní plošina není výhradně pro přepravu kočárků. Přečti si řád. Do vozu s kočárkem pouze když není plně obsazen vůz. O tom rozhoduje řidič. Někdy nezodpovědně.