Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Jab.: souhlas, i proto jsem vždycky tak znechucenej, když přijedu do práglu odněkud z němec... podle mě za to můžou vozy i svršek, konkrétně a zejména BKV. to třeba u brusnice už mě taky nejednou tramvaj málem nabrala. a zkusili jste si někdy zajít do zahrad pod petřínem a podívat se na město? tramvaje jsou slyšet až sem 
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
- Karotka
- Uživatel
Ze starších typů jsem viděl "v akci" jenom linecké Lohnery. Mají jinou konstrukci podvozků - buď s vnějším rámem, nebo dosti důkladně zakrytované: podvozek zvenčí vypadá jako krabice. Düwagy to myslím mají také tak.
Další věc je stav pohonu, tedy konkrétně převodovek. Některé T3* jsou relativně tišší, jiné dělají úplné zemětřesení (poslední dobou třeba 7079 - jauvajs...
)
Další věc je stav pohonu, tedy konkrétně převodovek. Některé T3* jsou relativně tišší, jiné dělají úplné zemětřesení (poslední dobou třeba 7079 - jauvajs...
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Chtěl bych se zeptat, znám tramvaje ze zahraničních měst (Vídeň, Berlín, Mnichov aj.) a skoro všude jsou vozy mnohem tišší. Ani tak nemám na mysli drnčení vnitřku à la kachna, jako spíš dunění a rachot rozjetého vozu na kolejích. Čím je to způsobeno? Jsou tramvaje typu T nějak hůř konstruovány? Nebo jsou v Praze tak mizerné svršky? Či snad za to může absence kolejového brusu (ne, tím nemíním 14T :-) ? Jak to je?
Uhlík by nebyl problém. On to ale není samozřejmě čistý uhlík a ty další kovy jsou větší svinstvo - např. Cu.Jabberwocky píše:Chm, tak mě zase něco napadá - když se z ptg odírá uhlík, jak moc je to zdravé, když to brázdí městem? Nezvyšuje to prašnost? A nefunguje uhlík v prášku třeba jako karcinogen? Kolik uhlíku se takhle odře a jak veliké jsou jeho částice? Kam až se od trati dostanou?
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
- syverin
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Spíš to vypadá, že ta 11 lehla a všichni kaštani z ní se snaží nacpat do předjedoucí 6.Karotka píše:V tématu o T6 se vede diskuse o jízdě na jeden/dva pantografy ... v knize Od koňky k metru (NADAS a DP 1975) je tato fotografie, datovaná 1973. Zadní vůz soupravy má stažený sběrač - je to zátah po poruše nebo zkouška silového propojení 600V? Snímek má titulek "Nával do tramvají na Václavském nám. r. 1973".
- Karotka
- Uživatel
V tématu o T6 se vede diskuse o jízdě na jeden/dva pantografy ... v knize Od koňky k metru (NADAS a DP 1975) je tato fotografie, datovaná 1973. Zadní vůz soupravy má stažený sběrač - je to zátah po poruše nebo zkouška silového propojení 600V? Snímek má titulek "Nával do tramvají na Václavském nám. r. 1973".
-
Afenot
- Uživatel
- Bydliště: vesmír, Sluneční soustava, Země, Evropa, střední Evropa, Česká Republika, hlavní město Praha
- Kontaktovat uživatele:
Mám několik dotazů:
1) Jakou výzbroj měly pražské T1??
2) V čí pěči a kde byl umístěn historický vůz T1 ev.č. 5002 po svém vyřazení (1985) a před zahájením své rekonstrukce (2003)??
3) Jaké typy stykače, linkového stykače, stykače trakčního napětí a bezpečnostního relé měly pražské T1??
4) Kdy probíhal zkušební provoz prototypu T1 a v jakých obdobích byly určité zkoušky prováděny??
5) Na jaké linky byly T1 v Praze nasazovány??
6) Do kdy sloužily pražské dvojčité vozy 301 a 302 (ex 3001 a 3002) v Ostravě??
7) V čí pěči a kde byly umístěny historický vůz "ponorek" po svém vyřazení?? Byly historické "ponorky" někdy nějak rekonstruovány??
1) Jakou výzbroj měly pražské T1??
2) V čí pěči a kde byl umístěn historický vůz T1 ev.č. 5002 po svém vyřazení (1985) a před zahájením své rekonstrukce (2003)??
3) Jaké typy stykače, linkového stykače, stykače trakčního napětí a bezpečnostního relé měly pražské T1??
4) Kdy probíhal zkušební provoz prototypu T1 a v jakých obdobích byly určité zkoušky prováděny??
5) Na jaké linky byly T1 v Praze nasazovány??
6) Do kdy sloužily pražské dvojčité vozy 301 a 302 (ex 3001 a 3002) v Ostravě??
7) V čí pěči a kde byly umístěny historický vůz "ponorek" po svém vyřazení?? Byly historické "ponorky" někdy nějak rekonstruovány??
jj, je to tak minimálně 10 let, spíš víc.. tipuju tak 1993, 1994. pamatuju si, jak mě táta vzal ne vyjížďku, čekali jsme na ní někde ve veleslavíně. všude spoustu lidí, to je moje jeiná vzpomínka. tenhle typ byl tehdá i v německu novinka, kolem r.95/96 to začalo jezdit v mnichově. problémem není ani tak 100% nízkopodlažnost, ale spíš nedostatečný výkon. mělo to problémy i s kopcem nahoru na bořislavku:) holt mnichov, berlín...to je všechno placka. to ještě pánové z BRD netušili, jak to tady chodí, a byli tak naivní to sem poslat