K-M píše:Strakapoud: PŘESNĚ. Prostě odbočování doleva se provádí tak, že se dá přednost tramvajím v obou směrech, najede do křižovatky, dá se přednost protijedoucím a odbočování se dokončí. Není-li tramvaj v dohledu, není koho omezit ani komu dávat přednost. Uzavřeme tuto diskusi s tím, že Demon a podobní neumí prakticky jednat podle předpisů, i když v nich umí hledat. Prosím podívejte se na KTEROUKOLIOV křižovatku.
No a pak si zkuste vzít příklad ze mě, když jsem se náhodou dvakrát mýlil, přiznal jsem to.
Ano, modelový příklad, tak by to mělo být. Jenže (a o tom jsem tu někde psal i já), zatímco v jiných zemích to opravdu funguje tak, že řidič auta s tramvají počítá a její přednost řeší, 95% automobilistů se chová tak, jako by nikdy po kolejích nic nejezdilo. Prostě to zcela bezohledně střihnou koleje a pak řeší přednost protijedoucích automobilů. Případně (ale to už je jiné téma) prostě jedou po kolejích, ač mají svůj dostatečně široký jízdní pruh. Jezdím s tramvají deset let a dovolím si říct, že mé postřehy již mají nějakou vypovídací hodnotu.
Zatímco v červenci se chování řidičů zklidnilo, nyní je již vše ve starých kolejích. Na červenou to prokalí na většině křižovatek minimálně další dvě až tři auta, opět se ucpávají křižovatky (obě na Karlově náměstí, Výtoň, Palackého náměstí, Staroměstská toho budiž zářnými příklady), auta jezdí přes vyhrazené jízdní pruhy aby objeli kolonu, každý hacafírek vytáhne majáček a drandí si to po kolejích (opravdu mne pobavilo auto s modrým majákem a nápisem "záchrana dat z havarovaných pevných disků", které si to před očima policistů drandilo po nábřeží), pozoruji městské policisty, jak jezdí zákazy vjezdu, ale aby byli krytí tak jen na ten kousek komunikace zapnou modrý maják, dost často nyní jezdí auta z Hybernské zákazem vjezdu (je tam jednosměrka) po kolejích okolo Masarykova nádraží Havlíčkovou ulicí, nesutále někde otáčí auto na Hlávkově mostě a přes plné čáry odbočuje k tenisovým kurtům, neustále blokují tramvaje sanitky v ulici Na Moráni (a proti záchrance tu neříkám ani ň!), které většinou nikoho nevezou, jen svým postojem neumožní cestujícím přestup, protože druhá tramvaj už neodstanicuje za první...
Stále jsou strhávány troleje (opravdu nepochopím, že řidič kamionu neví, jak ho má vysoký a opravdu nepochopím, když jsou tam bouchače, že je natolik drzý, že je objede a pak tvrdí, že nevěděl, že je tam trolej tak nízko). Z kolejí se navíc stává parkoviště, jen z kraje týdne....
10 minut neprůjezdná Bělehradská (zaparkované auto na kolejích), 9 minut Švandovo divadlo - Arbesovo náměstí (zaparkované auto na kolejích), 9 minut Koh-i-noor - Vršovické náměstí (zaparkované auto na kolejích), 138 Veletržní - Výstaviště (stržená trolej), Na Padesátém - Zahradní Město (stržená trolej) 146 minut a po opravě do půl hodiny opět další najetý kamión, který naštěstí jen poškodil izolaci, takže dalších 20 minut atd. atd. Je to skoro na filozofickou úvahu, kde to žijeme....