T3, T3M, T3SU, T3SUCS

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 27.10.2006 20:21

Jo, hoši, jste dobří - kdo to nikdy nezažil za panelem, ten neví, jak to vypadá... :wink:

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 27.10.2006 17:51

radek31 píše:jednou jsem jel na HP s natřískanou l. 11 (až po střechu) z Nuselských schodů až na Černokosteleckou - fakt zážitek :-)
při nášlapu se 3 vteřiny nic nedělo (tak tak se udržela aby necouvla) a pak pomalinku 1km/h, 2,3,4,.... co vteřina to kilometr v hodině :-)
brzdit nemělo cenu jinak než zadníma magnetama
Znám, takhle jsem jel kolo na 18, jenže to lehce klouzalo a na Baterii mě nezbylo nic jinýho než ten HP vypnout, abych se do toho kopce vůbec rozjel. Mírně jsem totiž couval za současného protáčení kol a intezivního pískování. Jednou bouchnul maxík, ale pak už to šlo a u nemocnice jsem to zase zapnul. Čekačku na Hradčanské jsem stíhal taky pouze za intenzivního bouchámí magnetama.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 27.10.2006 17:38

7080 píše:Já to jednou jel s plnou soupravou z Jana Masaryka na Krymskou. Nahoře na kopečku jsem v deseti zaparkoval a byl jsem rád, že jsem si nemusel pomáhat magnetama. Vyšlo to přesně do stanice. A to to neklouzalo.
jednou jsem jel na HP s natřískanou l. 11 (až po střechu) z Nuselských schodů až na Černokosteleckou - fakt zážitek :-)
při nášlapu se 3 vteřiny nic nedělo (tak tak se udržela aby necouvla) a pak pomalinku 1km/h, 2,3,4,.... co vteřina to kilometr v hodině :-)
brzdit nemělo cenu jinak než zadníma magnetama

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 27.10.2006 16:54

I.am.good píše:Přesně tak. A můžu skutečně říct, že např. ubrzdit soupravu jedoucí 20km/hod na Želivského z kopce směr voz. Strašnice je při dnešním počasí docela problém... Dost jsem se našlapal na oba pedály a vysypal půl sypače písku, než se mi podařilo zastavit a to to byly prázdné vozy! Přitom jsem začal brzdit na začátku stanice, čili 60metrů prostoru...
Já to jednou jel s plnou soupravou z Jana Masaryka na Krymskou. Nahoře na kopečku jsem v deseti zaparkoval a byl jsem rád, že jsem si nemusel pomáhat magnetama. Vyšlo to přesně do stanice. A to to neklouzalo.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 27.10.2006 16:49

syverin píše:Dotaz na Petra: Když je v zadním voze soupravy T3SUCS zapnutý havarijní pojezd, smí ta souprava jet s cestujícími? A co vlastně přesně ten havarijní pojezd je (omlouvám se, jestli to tu někde zaznělo, ale naprosto netuším, kde a jak to hledat)? Vypnutí silových obvodů výzbroje, se zachováním všech ostatních funkcí (zrychl se točí, MG funguje, čelisťovky taky, vůz svítí, bliká..., ale přes zrychl nejde 600V, takže se vůz v podstatě chová jako vlečňák)?
Přesně tak. A můžu skutečně říct, že např. ubrzdit soupravu jedoucí 20km/hod na Želivského z kopce směr voz. Strašnice je při dnešním počasí docela problém... Dost jsem se našlapal na oba pedály a vysypal půl sypače písku, než se mi podařilo zastavit a to to byly prázdné vozy! Přitom jsem začal brzdit na začátku stanice, čili 60metrů prostoru...

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 27.10.2006 16:44

Jabberwocky píše:Měl bych dotaz. Když se odporák rozjíždí a řidič, ještě než tramvaj dostatečně zrychlí, přejde na výběh, tak se odkudsi z útrob vozu (od předních podvozků?) ozve dost hlasité klapnutí, skoro až rána. Jak tenhle zvuk vzniká? Mechanicky? Nebo tam někde přeskočí oblouk? Která součástka za to může?
Linkový stykač :) Tu ránu dělá elektrický oblouk, který se "vyfukuje" zhášecí komorou ven a též i mechanické odepnutí. Proto si lze v noci někdy všimnout, že tam je v tom okamžiku pod vozem "blesk" :wink:

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 27.10.2006 16:18

syverin píše:Dotaz na Petra: Když je v zadním voze soupravy T3SUCS zapnutý havarijní pojezd, smí ta souprava jet s cestujícími? A co vlastně přesně ten havarijní pojezd je (omlouvám se, jestli to tu někde zaznělo, ale naprosto netuším, kde a jak to hledat)? Vypnutí silových obvodů výzbroje, se zachováním všech ostatních funkcí (zrychl se točí, MG funguje, čelisťovky taky, vůz svítí, bliká..., ale přes zrychl nejde 600V, takže se vůz v podstatě chová jako vlečňák)?
Odpověděl jsis sám, je to vypnutí silových obvodů. Jinak přesně znamená HP jízdu se sníženým počtem motorových skupin. Což je, třeba na tyristorce, vypnutý podvozek.
Pro zapnutí HP musí být splněno pár podmínek, jako je fungující motorgenerátor, fungující čelisťová brzda a taky to nesmí být po nehodě u které není jasné zda neutrpěla taky výzbroj. Vůz se opravdu chová jako vlečňák, ale brzdí mu čelisti a magnety.
Lidi můžeš odmítnout, ale musíš to oznámit dispečinku. Musíš potom počítat s tím, že ti to hlavně brzdí jen z poloviny a ta váha druhého vozu je dost znát.

syverin
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syverin » 27.10.2006 13:45

Dotaz na Petra: Když je v zadním voze soupravy T3SUCS zapnutý havarijní pojezd, smí ta souprava jet s cestujícími? A co vlastně přesně ten havarijní pojezd je (omlouvám se, jestli to tu někde zaznělo, ale naprosto netuším, kde a jak to hledat)? Vypnutí silových obvodů výzbroje, se zachováním všech ostatních funkcí (zrychl se točí, MG funguje, čelisťovky taky, vůz svítí, bliká..., ale přes zrychl nejde 600V, takže se vůz v podstatě chová jako vlečňák)?

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 27.10.2006 13:14

Měl bych dotaz. Když se odporák rozjíždí a řidič, ještě než tramvaj dostatečně zrychlí, přejde na výběh, tak se odkudsi z útrob vozu (od předních podvozků?) ozve dost hlasité klapnutí, skoro až rána. Jak tenhle zvuk vzniká? Mechanicky? Nebo tam někde přeskočí oblouk? Která součástka za to může?

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 24.10.2006 22:42

pawel píše: je systém nastaven tak, že se čeká na nějakou peroidickou prohlídku? nebo jde jen o lenost vozoven??? každopádně tedy něco není v pořádku...
Tak to by mě taky zajímalo.

Jinak si tu musím postěžovat, dnes jsem jel 7218+7219 na 1, když pominu styl jízdy řidiče (nášlap-výběh-nášlap-výběh-nášlap-výběh) během 10 m, což bylo velice nepříjemné, tak je souprava velice špatně seštelovaná, při nášlapu či puštění pedálu jízdy to kope, když vozy narazí na sebe a v kopci (Kamenická, Sibeliova, Baterie) při rozjezdu nejdříve kousek couvne a pak to škubne a rozjede a k tomu ještě ten řidič uff. Měli by se na ní páni depáci z Žižkova podívat. :shock:

Tom
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom » 24.10.2006 22:40

A celkem zajímavé je také to, že když potkám nějaký obutý nebo roze-srátý vůz tak je obvykle z vokovic... Copak dělají soudruzi z Vokovic špatně?

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 24.10.2006 22:37

2217 píše:Může mi někdo objasnit systém údržby tamvají v Praze? Některé T6 po necelých deseti letech provozu vypadají hůř než staré kraksny.
Nerad bych tady píchnul do vosího hnízda, ale systém provádění údržby tramvají na vozovnách se mi zná poněkud podivný a pracovníky údržby za to milují jak řidiči, kteří s tím musí jezdit, tak následně opraváři v dílnách, kde už na přistavených vozech není kolikrát ani CO opravovat...

2217

Příspěvek od 2217 » 24.10.2006 22:22

Může mi někdo objasnit systém údržby tamvají v Praze? Některé T6 po necelých deseti letech provozu vypadají hůř než staré kraksny.

2217

Příspěvek od 2217 » 24.10.2006 22:16

Jabberwocky píše:Ježišmarjá, co to v té tramvaji dělalo TAKOVÝ hluk?
Proboha, co to je? A už je O.K.?

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 24.10.2006 22:16

Karotka píše:Nebo to nebyla 7157? :oops: Ale nějaká 715x zadní vůz na 18 to dělá.
Ano,je to určitě vůz 7157, ale našly by se i další, dělá to samozřejmě již dávno zmiňovaný vůz 7186 a pomalu, ale jistě začíná i 7134, ale naštěstí velice potichu, prozatím. A ještě jeden, ale za boha si nemohu vzpomenout. Za to vůz 7123 strašně nepřijemně vzadu hází jako kdyby tam měl jen pružiny.

Odpovědět