Někdy je to řvaní motorů schválně, pomáhá to obrousit hranatá kola. U dvojice tenhle problém nebývá tak často, protože se chytí aspoň jeden z vozů. Ale nesmíš to přehnat, potom bouchá maximální relé, nebo když jsi šikovný tak i chytíš palec.Sirka píše:Včera jsem jel se 7121 na d-15 a skoro při každém rozjíždění bylo slyšet motor řvoucí na nejvšší "otáčky" ačkoliv rychlost tomu vůbec neodpovídala, mezi Prašnym mostem a vozovnou Stř. jsme se dokonce zastavili. Řekl bych, že podkluzování, ale přišlo mi, že koleje byly suché(všichni seděli+asi 10 lidí stálo) a vzhledem k tomu, že nevim, kdy a proč se používá HP, tak bych se chtěl zeptat, co to bylo?
Jinak 7157 na d-18 - bez větších problémů, akorát drnčely sedačky...
T3, T3M, T3SU, T3SUCS
Moderátor: TRAM-FÓRUM
No právě naopak. Pokud je mokro, tak to klouže daleko méně, než když je sucho. I když nejhorší to je v době, kdy začíná pršet.Sirka píše:Včera jsem jel se 7121 na d-15 a skoro při každém rozjíždění bylo slyšet motor řvoucí na nejvšší "otáčky" ačkoliv rychlost tomu vůbec neodpovídala, mezi Prašnym mostem a vozovnou Stř. jsme se dokonce zastavili. Řekl bych, že podkluzování, ale přišlo mi, že koleje byly suché(všichni seděli+asi 10 lidí stálo) a vzhledem k tomu, že nevim, kdy a proč se používá HP, tak bych se chtěl zeptat, co to bylo?
-
MOp
to je jednoduche - spadane listi. na prasnem moste to vsak klouze obcas i bez nej..Sirka píše:Včera jsem jel se 7121 na d-15 a skoro při každém rozjíždění bylo slyšet motor řvoucí na nejvšší "otáčky" ačkoliv rychlost tomu vůbec neodpovídala, mezi Prašnym mostem a vozovnou Stř. jsme se dokonce zastavili. Řekl bych, že podkluzování, ale přišlo mi, že koleje byly suché(všichni seděli+asi 10 lidí stálo) a vzhledem k tomu, že nevim, kdy a proč se používá HP, tak bych se chtěl zeptat, co to bylo?
Včera jsem jel se 7121 na d-15 a skoro při každém rozjíždění bylo slyšet motor řvoucí na nejvšší "otáčky" ačkoliv rychlost tomu vůbec neodpovídala, mezi Prašnym mostem a vozovnou Stř. jsme se dokonce zastavili. Řekl bych, že podkluzování, ale přišlo mi, že koleje byly suché(všichni seděli+asi 10 lidí stálo) a vzhledem k tomu, že nevim, kdy a proč se používá HP, tak bych se chtěl zeptat, co to bylo?
On ani podle předpisů moc rychle jet nemohl. Na rovině max 30 a do kopce 40. A u Bulhara se občas nechce ani "zdravému" vlaku.syverin píše:JJ, díky. Právě, že jsem ve čtvrtek nastoupil do 39, která na Lazarskou přijela za silných zvukových a pod vozem i světelných efektů (co si z řidiče střílelo, nevím, ale ozývalo se to už na začátku nášlapu). Pak řidič na zadním voze zapnul HP a dojel s lidma až na Vápenku... Tam, co žižkovský, zajel do vozovny, vyměnil soupravu, a ještě se vešel před následující pořadí:-). Dlužno dodat, že nedosahoval nijak závratných rychlostí a u Bulhara měl co dělat, aby vyjel z podjezdu, ale tipoval bych si, že většina cestujících si ani nevšimla, že ta tramvaj má nějaký problém.
- syverin
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
JJ, díky. Právě, že jsem ve čtvrtek nastoupil do 39, která na Lazarskou přijela za silných zvukových a pod vozem i světelných efektů (co si z řidiče střílelo, nevím, ale ozývalo se to už na začátku nášlapu). Pak řidič na zadním voze zapnul HP a dojel s lidma až na Vápenku... Tam, co žižkovský, zajel do vozovny, vyměnil soupravu, a ještě se vešel před následující pořadí:-). Dlužno dodat, že nedosahoval nijak závratných rychlostí a u Bulhara měl co dělat, aby vyjel z podjezdu, ale tipoval bych si, že většina cestujících si ani nevšimla, že ta tramvaj má nějaký problém.I.am.good píše:Přesně tak. A můžu skutečně říct, že např. ubrzdit soupravu jedoucí 20km/hod na Želivského z kopce směr voz. Strašnice je při dnešním počasí docela problém... Dost jsem se našlapal na oba pedály a vysypal půl sypače písku, než se mi podařilo zastavit a to to byly prázdné vozy! Přitom jsem začal brzdit na začátku stanice, čili 60metrů prostoru...
Znám, takhle jsem jel kolo na 18, jenže to lehce klouzalo a na Baterii mě nezbylo nic jinýho než ten HP vypnout, abych se do toho kopce vůbec rozjel. Mírně jsem totiž couval za současného protáčení kol a intezivního pískování. Jednou bouchnul maxík, ale pak už to šlo a u nemocnice jsem to zase zapnul. Čekačku na Hradčanské jsem stíhal taky pouze za intenzivního bouchámí magnetama.radek31 píše:jednou jsem jel na HP s natřískanou l. 11 (až po střechu) z Nuselských schodů až na Černokosteleckou - fakt zážitek![]()
při nášlapu se 3 vteřiny nic nedělo (tak tak se udržela aby necouvla) a pak pomalinku 1km/h, 2,3,4,.... co vteřina to kilometr v hodině![]()
brzdit nemělo cenu jinak než zadníma magnetama
-
radek31
- Moderátor
jednou jsem jel na HP s natřískanou l. 11 (až po střechu) z Nuselských schodů až na Černokosteleckou - fakt zážitek7080 píše:Já to jednou jel s plnou soupravou z Jana Masaryka na Krymskou. Nahoře na kopečku jsem v deseti zaparkoval a byl jsem rád, že jsem si nemusel pomáhat magnetama. Vyšlo to přesně do stanice. A to to neklouzalo.
při nášlapu se 3 vteřiny nic nedělo (tak tak se udržela aby necouvla) a pak pomalinku 1km/h, 2,3,4,.... co vteřina to kilometr v hodině
brzdit nemělo cenu jinak než zadníma magnetama
Já to jednou jel s plnou soupravou z Jana Masaryka na Krymskou. Nahoře na kopečku jsem v deseti zaparkoval a byl jsem rád, že jsem si nemusel pomáhat magnetama. Vyšlo to přesně do stanice. A to to neklouzalo.I.am.good píše:Přesně tak. A můžu skutečně říct, že např. ubrzdit soupravu jedoucí 20km/hod na Želivského z kopce směr voz. Strašnice je při dnešním počasí docela problém... Dost jsem se našlapal na oba pedály a vysypal půl sypače písku, než se mi podařilo zastavit a to to byly prázdné vozy! Přitom jsem začal brzdit na začátku stanice, čili 60metrů prostoru...
-
I.am.good
Přesně tak. A můžu skutečně říct, že např. ubrzdit soupravu jedoucí 20km/hod na Želivského z kopce směr voz. Strašnice je při dnešním počasí docela problém... Dost jsem se našlapal na oba pedály a vysypal půl sypače písku, než se mi podařilo zastavit a to to byly prázdné vozy! Přitom jsem začal brzdit na začátku stanice, čili 60metrů prostoru...syverin píše:Dotaz na Petra: Když je v zadním voze soupravy T3SUCS zapnutý havarijní pojezd, smí ta souprava jet s cestujícími? A co vlastně přesně ten havarijní pojezd je (omlouvám se, jestli to tu někde zaznělo, ale naprosto netuším, kde a jak to hledat)? Vypnutí silových obvodů výzbroje, se zachováním všech ostatních funkcí (zrychl se točí, MG funguje, čelisťovky taky, vůz svítí, bliká..., ale přes zrychl nejde 600V, takže se vůz v podstatě chová jako vlečňák)?
-
I.am.good
Linkový stykačJabberwocky píše:Měl bych dotaz. Když se odporák rozjíždí a řidič, ještě než tramvaj dostatečně zrychlí, přejde na výběh, tak se odkudsi z útrob vozu (od předních podvozků?) ozve dost hlasité klapnutí, skoro až rána. Jak tenhle zvuk vzniká? Mechanicky? Nebo tam někde přeskočí oblouk? Která součástka za to může?
Odpověděl jsis sám, je to vypnutí silových obvodů. Jinak přesně znamená HP jízdu se sníženým počtem motorových skupin. Což je, třeba na tyristorce, vypnutý podvozek.syverin píše:Dotaz na Petra: Když je v zadním voze soupravy T3SUCS zapnutý havarijní pojezd, smí ta souprava jet s cestujícími? A co vlastně přesně ten havarijní pojezd je (omlouvám se, jestli to tu někde zaznělo, ale naprosto netuším, kde a jak to hledat)? Vypnutí silových obvodů výzbroje, se zachováním všech ostatních funkcí (zrychl se točí, MG funguje, čelisťovky taky, vůz svítí, bliká..., ale přes zrychl nejde 600V, takže se vůz v podstatě chová jako vlečňák)?
Pro zapnutí HP musí být splněno pár podmínek, jako je fungující motorgenerátor, fungující čelisťová brzda a taky to nesmí být po nehodě u které není jasné zda neutrpěla taky výzbroj. Vůz se opravdu chová jako vlečňák, ale brzdí mu čelisti a magnety.
Lidi můžeš odmítnout, ale musíš to oznámit dispečinku. Musíš potom počítat s tím, že ti to hlavně brzdí jen z poloviny a ta váha druhého vozu je dost znát.
- syverin
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dotaz na Petra: Když je v zadním voze soupravy T3SUCS zapnutý havarijní pojezd, smí ta souprava jet s cestujícími? A co vlastně přesně ten havarijní pojezd je (omlouvám se, jestli to tu někde zaznělo, ale naprosto netuším, kde a jak to hledat)? Vypnutí silových obvodů výzbroje, se zachováním všech ostatních funkcí (zrychl se točí, MG funguje, čelisťovky taky, vůz svítí, bliká..., ale přes zrychl nejde 600V, takže se vůz v podstatě chová jako vlečňák)?
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog