Humor

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Jabberwocky
ďábelský pedagog

Re: Humor

Příspěvek od Jabberwocky » 03.3.2009 19:31

Jojo, to víš, všechno už tu bylo :devilsmokin

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 03.3.2009 19:23

Jabberwocky píše:.... Všecek se třesu a hrozím se, když zpomínám na to hrozné místo, kdež jest červ neumírající, smrad nesnesitedlný, kladiva tepoucí a makavé temnosti."[/i]
Tak to jsem teda fakt netušil že už tenkrát znali kouzlo jízdy tramvají s pěti bezdomovci.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 03.3.2009 18:19

Ale, ale, to jsou mi nějaké protijesuitské nálady. Takže v rámci humoru kousek Věčného pekelného žaláře Giovanniho Battisty Manniho v kongeniálním překladu pátera Václava Matěje Šteyera, S.J. Já Vám dám, bando, že jesuiti zanedbávali češtinu!

"Jeden ukrutný král jménem Mezencius tak daleko v ukrutnosti přišel, že mnoho lidí ne mečem ani ohněm, ale smradem usmrtil, neboť živého člověka k mrtvému a již napoly shnilému přivázati dával a jich tak dlouho svázaných nechával, až živý od umrlého smradem umořen byl. Těžká to byla bezpochyby smrt, ale proti smradu, kterýž bude v pekle, kdež všickni zatracenci, mnohem smradlavější než jakákoli mrcha, budou tak těsně spolu zůstávati jako herynky v tuně aneb řeřavé uhlí v peci, může se za rozkošnou vůni pokládati. Ach, kdybychom to bedlivě rozjímali, řekli bychom jistě s svatým Bernardem: Všecek se třesu a hrozím se, když zpomínám na to hrozné místo, kdež jest červ neumírající, smrad nesnesitedlný, kladiva tepoucí a makavé temnosti."

To jen abyste věděli, do čeho jdete :devilsmokin

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 03.3.2009 16:36

syverin píše:Ono de iure správně jsou (tedy v době, kdy jsem chodil do školy, byly), ale de facto mají jisté stylistické zabarvení. V češtině totiž vládne minimálně od doby, kdy se za etalon spisovného jazyka vzala Kralická bible (už tehdy dosti odlišná od mluveného statu quo), jistá anarchie.
Škoda, že jich jezuité spálili tak málo :wink:

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 02.3.2009 21:35

Fořtík píše:
Absolut píše:Vyžrat byste se na to měli! Doporučuju hospodu na Staré sokolovně u zastávky Kublov :)
Tuhle hospůdku mohu též doporučit. Ovšem pouze s rezervací, neb kdykoliv se tam naslepo objevím, tak je tam dost plno.
Jabberwocky píše:Jo a na Starou sokolovnu jedině s reservací, s rezervací mě tam nikdo neuvidí ;-)
:roll: A jejej, další termix na obzoru :D :lol:
Jinak pánové díky za tip na nedělní procházku, určitě využiju. A zažádám o reservé v této pivní rezervaci :lol:

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 02.3.2009 21:30

Tak tak, tahle anarchie umožňuje nám konservám naši manýru. Novočeš, která z ????? udělá zis, tj. ze ? udělá ?, mi nesmí do baráku! :devilsmokin
Jo a na Starou sokolovnu jedině s reservací, s rezervací mě tam nikdo neuvidí ;-)

syverin
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syverin » 02.3.2009 17:52

Oskar píše:Mluv novočeš!

Podle SSČ už spousta slov s „s“ spisovná není. Například „fysika“, „president“, či „konservativní“. Tedy pokud je zmíněný slovník dostatečně autoritativním zdrojem pro posouzení spisovnosti.
Ono de iure správně jsou (tedy v době, kdy jsem chodil do školy, byly), ale de facto mají jisté stylistické zabarvení. V češtině totiž vládne minimálně od doby, kdy se za etalon spisovného jazyka vzala Kralická bible (už tehdy dosti odlišná od mluveného statu quo), jistá anarchie.
A pokud mám mluvit za sebe, tu anarchii mám rád, ale cizincům, co se chtějí naučit česky, nikterak nezávidím.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 02.3.2009 17:49

Absolut píše:Vyžrat byste se na to měli! Doporučuju hospodu na Staré sokolovně u zastávky Kublov :)
Tuhle hospůdku mohu též doporučit. Ovšem pouze s rezervací, neb kdykoliv se tam naslepo objevím, tak je tam dost plno.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 02.3.2009 17:08

Vyžrat byste se na to měli! Doporučuju hospodu na Staré sokolovně u zastávky Kublov :)

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 02.3.2009 14:23

Oskar píše:Mluv novočeš!

Podle SSČ už spousta slov s „s“ spisovná není. Například „fysika“, „president“, či „konservativní“. Tedy pokud je zmíněný slovník dostatečně autoritativním zdrojem pro posouzení spisovnosti.
Neměli byste se na to vy-S-rat? Nebo Vyzrat?

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 02.3.2009 13:23

Mluv novočeš!

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 21.2.2009 17:52

V češtině je správně obojí. Slovo je latinského původu a v latině se psalo s: bohemisatio, -onis, f. (písmeno z se v latině moc nepoužívá a najdeme ho hlavně ve slovech řeckého původu). Čeština ovšem u mnoha cizích slov postupně přechází z původní podoby na fonetický zápis (třeba praesident => president => prezident), a to nejen u slov latinských či řeckých, nýbrž i v angličtině (team => tým), francouzštině (relais => relé), němčině (Spazier => špacír) atd.
To jen my latiníci jsme krapet konservativní :devilsmokin

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 21.2.2009 16:53

j p píše:Tema pristi prednasky: "Co je to paskvil". Cela rada lidi to slovo pouziva, ale malokdo vi, co to vlastne je. :D
Tak co bude s přednáškou? Jsem celej nedočkavej a zvědavej a zatím nic :D (krom toho, že mě to i skutečně zajímá)

A jak je to s tím S nebo Z ? Myslel jsem si to správně (že je to jedno) nebo se pletu?

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 20.2.2009 21:20

j p: No, mohli bychom se, kdybychom chtěli, spořit o to, co je to v neolatinistice chyba a co prostě jenom odchylka od, řekněme, celoevropsky sdíleného základu. Mne třeba vždycky pobaví sloveso robotare :-) Ke středověké a pozdější latině tyhle věci prostě patří :-)

j p
Uživatel

Příspěvek od j p » 20.2.2009 20:51

Jabberwocky píše:
Máš naprostou pravdu. Přesto mi to nedá a doplním výjimku, která potvrzuje pravidlo. V Plasích před kostelem stojí socha (a teď nevím, kterého že svatého, myslím, že Václava, ale nevzpomínám si přesně, možná je to Jan Nepomucký), kde se v latinském nápise píše něco jako totam Czechiam nebo totius Czechiae. Kolega, který organisoval výstavu Sláva barokní Čechie z toho byl nadšený a říkal, že to bude ukazovat každému, kdo ho bude obviňovat, že tím názvem bohemisovali Bohemii ;-)
Dekuji za pochvalu.
I v latinskem textu se mohou vyskytnout bohemismy. Nejde o vyjimku, ale o chybu. Ani nasi predkove nebyli neomylni.

Tema pristi prednasky: "Co je to paskvil". Cela rada lidi to slovo pouziva, ale malokdo vi, co to vlastne je. :D

Odpovědět