Humor
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Re: Humor
Jojo, to víš, všechno už tu bylo 
- Bobik
- Uživatel
Tak to jsem teda fakt netušil že už tenkrát znali kouzlo jízdy tramvají s pěti bezdomovci.Jabberwocky píše:.... Všecek se třesu a hrozím se, když zpomínám na to hrozné místo, kdež jest červ neumírající, smrad nesnesitedlný, kladiva tepoucí a makavé temnosti."[/i]
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Ale, ale, to jsou mi nějaké protijesuitské nálady. Takže v rámci humoru kousek Věčného pekelného žaláře Giovanniho Battisty Manniho v kongeniálním překladu pátera Václava Matěje Šteyera, S.J. Já Vám dám, bando, že jesuiti zanedbávali češtinu!
"Jeden ukrutný král jménem Mezencius tak daleko v ukrutnosti přišel, že mnoho lidí ne mečem ani ohněm, ale smradem usmrtil, neboť živého člověka k mrtvému a již napoly shnilému přivázati dával a jich tak dlouho svázaných nechával, až živý od umrlého smradem umořen byl. Těžká to byla bezpochyby smrt, ale proti smradu, kterýž bude v pekle, kdež všickni zatracenci, mnohem smradlavější než jakákoli mrcha, budou tak těsně spolu zůstávati jako herynky v tuně aneb řeřavé uhlí v peci, může se za rozkošnou vůni pokládati. Ach, kdybychom to bedlivě rozjímali, řekli bychom jistě s svatým Bernardem: Všecek se třesu a hrozím se, když zpomínám na to hrozné místo, kdež jest červ neumírající, smrad nesnesitedlný, kladiva tepoucí a makavé temnosti."
To jen abyste věděli, do čeho jdete
"Jeden ukrutný král jménem Mezencius tak daleko v ukrutnosti přišel, že mnoho lidí ne mečem ani ohněm, ale smradem usmrtil, neboť živého člověka k mrtvému a již napoly shnilému přivázati dával a jich tak dlouho svázaných nechával, až živý od umrlého smradem umořen byl. Těžká to byla bezpochyby smrt, ale proti smradu, kterýž bude v pekle, kdež všickni zatracenci, mnohem smradlavější než jakákoli mrcha, budou tak těsně spolu zůstávati jako herynky v tuně aneb řeřavé uhlí v peci, může se za rozkošnou vůni pokládati. Ach, kdybychom to bedlivě rozjímali, řekli bychom jistě s svatým Bernardem: Všecek se třesu a hrozím se, když zpomínám na to hrozné místo, kdež jest červ neumírající, smrad nesnesitedlný, kladiva tepoucí a makavé temnosti."
To jen abyste věděli, do čeho jdete
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Škoda, že jich jezuité spálili tak málosyverin píše:Ono de iure správně jsou (tedy v době, kdy jsem chodil do školy, byly), ale de facto mají jisté stylistické zabarvení. V češtině totiž vládne minimálně od doby, kdy se za etalon spisovného jazyka vzala Kralická bible (už tehdy dosti odlišná od mluveného statu quo), jistá anarchie.
- Bobik
- Uživatel
Fořtík píše:Tuhle hospůdku mohu též doporučit. Ovšem pouze s rezervací, neb kdykoliv se tam naslepo objevím, tak je tam dost plno.Absolut píše:Vyžrat byste se na to měli! Doporučuju hospodu na Staré sokolovně u zastávky Kublov
Jabberwocky píše:Jo a na Starou sokolovnu jedině s reservací, s rezervací mě tam nikdo neuvidí
Jinak pánové díky za tip na nedělní procházku, určitě využiju. A zažádám o reservé v této pivní rezervaci
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Tak tak, tahle anarchie umožňuje nám konservám naši manýru. Novočeš, která z ????? udělá fýzis, tj. ze ? udělá ?, mi nesmí do baráku! 
Jo a na Starou sokolovnu jedině s reservací, s rezervací mě tam nikdo neuvidí
Jo a na Starou sokolovnu jedině s reservací, s rezervací mě tam nikdo neuvidí
- syverin
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ono de iure správně jsou (tedy v době, kdy jsem chodil do školy, byly), ale de facto mají jisté stylistické zabarvení. V češtině totiž vládne minimálně od doby, kdy se za etalon spisovného jazyka vzala Kralická bible (už tehdy dosti odlišná od mluveného statu quo), jistá anarchie.Oskar píše:Mluv novočeš!
Podle SSČ už spousta slov s „s“ spisovná není. Například „fysika“, „president“, či „konservativní“. Tedy pokud je zmíněný slovník dostatečně autoritativním zdrojem pro posouzení spisovnosti.
A pokud mám mluvit za sebe, tu anarchii mám rád, ale cizincům, co se chtějí naučit česky, nikterak nezávidím.
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tuhle hospůdku mohu též doporučit. Ovšem pouze s rezervací, neb kdykoliv se tam naslepo objevím, tak je tam dost plno.Absolut píše:Vyžrat byste se na to měli! Doporučuju hospodu na Staré sokolovně u zastávky Kublov
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
V češtině je správně obojí. Slovo je latinského původu a v latině se psalo s: bohemisatio, -onis, f. (písmeno z se v latině moc nepoužívá a najdeme ho hlavně ve slovech řeckého původu). Čeština ovšem u mnoha cizích slov postupně přechází z původní podoby na fonetický zápis (třeba praesident => president => prezident), a to nejen u slov latinských či řeckých, nýbrž i v angličtině (team => tým), francouzštině (relais => relé), němčině (Spazier => špacír) atd.
To jen my latiníci jsme krapet konservativní
To jen my latiníci jsme krapet konservativní
- Bobik
- Uživatel
Tak co bude s přednáškou? Jsem celej nedočkavej a zvědavej a zatím nicj p píše:Tema pristi prednasky: "Co je to paskvil". Cela rada lidi to slovo pouziva, ale malokdo vi, co to vlastne je.
A jak je to s tím S nebo Z ? Myslel jsem si to správně (že je to jedno) nebo se pletu?
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
j p: No, mohli bychom se, kdybychom chtěli, spořit o to, co je to v neolatinistice chyba a co prostě jenom odchylka od, řekněme, celoevropsky sdíleného základu. Mne třeba vždycky pobaví sloveso robotare :-) Ke středověké a pozdější latině tyhle věci prostě patří :-)
Dekuji za pochvalu.Jabberwocky píše:
Máš naprostou pravdu. Přesto mi to nedá a doplním výjimku, která potvrzuje pravidlo. V Plasích před kostelem stojí socha (a teď nevím, kterého že svatého, myslím, že Václava, ale nevzpomínám si přesně, možná je to Jan Nepomucký), kde se v latinském nápise píše něco jako totam Czechiam nebo totius Czechiae. Kolega, který organisoval výstavu Sláva barokní Čechie z toho byl nadšený a říkal, že to bude ukazovat každému, kdo ho bude obviňovat, že tím názvem bohemisovali Bohemii
I v latinskem textu se mohou vyskytnout bohemismy. Nejde o vyjimku, ale o chybu. Ani nasi predkove nebyli neomylni.
Tema pristi prednasky: "Co je to paskvil". Cela rada lidi to slovo pouziva, ale malokdo vi, co to vlastne je.