Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od Petr » 05.9.2009 10:14

DavidD píše:Už aby tady byly zastávky s digitálním zobrazeném odjezdu.. :)
Myslíš ty, které také zobrazují vše na celé minuty? #-o

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 05.9.2009 10:03

Petr píše:
XSC píše:To by zásadně prodloužilo jízdní doby. KB na každé zastávce znamená odjezd z každé zastávky v celou minutu. To znamená v průměru 30s čekání na každé (pokud není JŘ napsán tak, aby tramvaj už přijížděla pozdě), protože jízdní doba mezi zastávkami je různá.
Jenže to, bohužel spoustě lidí nedochází... Pokud je jízdní doba mezi KB "A" a KB "G" např. 6 minut, neznamená to, že je mezi každou zastávkou minuta. Mezi A-B to může být půl minuty, mezi B-C minuta a půl atp., ale součet mezi těmi KB nám dá celé minuty. Jízdní řád pro cestující z půlminutami pracovat ale neumí, tak se všude zveřejňují doby zaokrouhlené na celé minuty. Nikdo to ale neví a pak může napsat, že mu tramvaj odjela o sekundu...
Už aby tady byly zastávky s digitálním zobrazeném odjezdu.. :)

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 05.9.2009 9:25

XSC píše:To by zásadně prodloužilo jízdní doby. KB na každé zastávce znamená odjezd z každé zastávky v celou minutu. To znamená v průměru 30s čekání na každé (pokud není JŘ napsán tak, aby tramvaj už přijížděla pozdě), protože jízdní doba mezi zastávkami je různá.
Jenže to, bohužel spoustě lidí nedochází... Pokud je jízdní doba mezi KB "A" a KB "G" např. 6 minut, neznamená to, že je mezi každou zastávkou minuta. Mezi A-B to může být půl minuty, mezi B-C minuta a půl atp., ale součet mezi těmi KB nám dá celé minuty. Jízdní řád pro cestující z půlminutami pracovat ale neumí, tak se všude zveřejňují doby zaokrouhlené na celé minuty. Nikdo to ale neví a pak může napsat, že mu tramvaj odjela o sekundu...

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 05.9.2009 0:29

demon píše:Vidim to maličko jinak - kdy už konečně se KB rozšíří na všechny zastávky a budeme jezdit na čas všude ? :wink:
To by zásadně prodloužilo jízdní doby. KB na každé zastávce znamená odjezd z každé zastávky v celou minutu. To znamená v průměru 30s čekání na každé (pokud není JŘ napsán tak, aby tramvaj už přijížděla pozdě), protože jízdní doba mezi zastávkami je různá.

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 04.9.2009 23:51

Pokud mohu vyjevit svůj částečně těžce IRONICKÝ a částečně (z mého pohledu realistický) názor - JŘ mi v současné době připadá jako naprostá zbytečnost. Vezmu-li si současný stav IAD a MHD, kdy pan Primátor Horolezec nasliboval hory doly preferencí pro nás, tedy pro MHD a na místo toho začal preferovat IAD a Taxi, je diskuze o KB naprosto zbytečná. Navrhuji zrušit na centrem projíždějících linkách, od 7:00 do 10:00 a od 14:45 do 19:00 veškeré JŘ a pouze informovat řidiče, v kolik mají přibližně odjíždět z konečných. Stav, kdy počet aut v metropoli nezadržitelně stoupá a průjezd tramvají centrem se rovná hazardu, by se měl řešit jinde, ale řešit by se měl...

8750
Uživatel

Příspěvek od 8750 » 04.9.2009 22:58

demon píše:Vidim to maličko jinak - kdy už konečně se KB rozšíří na všechny zastávky a budeme jezdit na čas všude ? :wink:
To by šlo až ptoom, co by se upravily jízdní doby tak, aby nedocházelo k čekání na zastávkách, na nichž by to způsobovalo komplikace (blokování IAD, ovlivňování SSZ s preferencí).

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 04.9.2009 22:07

willyjeff píše:Správně to říkáš. Ale MA není pro 22 kontrolním bodem a tím se opět dostáváme k jedné problematice : Kdy už konečně KB zruší a budeme jezdit na čas mezi zastávkami jako je to u Autobusů?
Vidim to maličko jinak - kdy už konečně se KB rozšíří na všechny zastávky a budeme jezdit na čas všude ? :wink:

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 04.9.2009 12:32

Podle mne to zrovna v tomto případě (úsek Národní Třída - Královský Letohrádek) není o neschopnosti, ale o tom, že se to na tak dlouhý úsek nedá předpovědět, jaká bude situace. Mě se také nelíbí, že na důležitých bodech lidem můžeme ujet a pak čekáme na takových zastávkách jako je Královský Letohrádek, Vychovatelna, Libeňský most, Podolská Vodárna, Oblouková...Také není pro 14 a 17 KB NádrHol ale až Trojská atd. Může tě třeba uklidnit, že já ač na Újezdě KB není, tak čekám do času (tedy pokud za mnou není jiná tramvaj, to pak odjíždím ihned.)[/quote]

No ono je to tak taky trochu o lidech. Já se třeba snažim jezdit tak, aby na mne "ta ošklivá paní pokud možno nemluvila - předjetí", takže se snažím odpozorovat, jaký je cca odjezdový čas. Např. MA je 3 min. před Kr Letohrádkem. Ale zase když mám za sebou nacpáno na zádech další linky, pak taky jedu. Ale to je spíš problém ve špičce (i když včera to bylo spíš naopak - zpoždění 9 min.). Večer už je to v klidu. Na 17 si hlídám spíš Strossm., pak už mi NH celkem vyjde. Zrovna tak Pal.n. je 4 min. před PV. Logické je, že KB na MA se nedá udělat, protože by tam v tomto případě doprava zkolabovala.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 04.9.2009 12:10

pawel píše:willyjeff: moc do toho nevidím, ale osobně mám s autobusy o mnoho horší zkušenost s nedodržováním JŘ nežli u tramvají... třeba ježdění mimo čas z konečné apod. i když ta večerní 22 jezdí z MA napřed docela často. pak se to kompenzuje čekáním na letohrádku = supr. podle mě je problém hlavně v neschopnosti vytvořit +- reálné jízdní doby - viz zde popisovaná d-15.
Podle mne to zrovna v tomto případě (úsek Národní Třída - Královský Letohrádek) není o neschopnosti, ale o tom, že se to na tak dlouhý úsek nedá předpovědět, jaká bude situace. Mě se také nelíbí, že na důležitých bodech lidem můžeme ujet a pak čekáme na takových zastávkách jako je Královský Letohrádek, Vychovatelna, Libeňský most, Podolská Vodárna, Oblouková...Také není pro 14 a 17 KB NádrHol ale až Trojská atd. Může tě třeba uklidnit, že já ač na Újezdě KB není, tak čekám do času (tedy pokud za mnou není jiná tramvaj, to pak odjíždím ihned.)

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 04.9.2009 11:53

willyjeff: moc do toho nevidím, ale osobně mám s autobusy o mnoho horší zkušenost s nedodržováním JŘ nežli u tramvají... třeba ježdění mimo čas z konečné apod. i když ta večerní 22 jezdí z MA napřed docela často. pak se to kompenzuje čekáním na letohrádku = supr. podle mě je problém hlavně v neschopnosti vytvořit +- reálné jízdní doby - viz zde popisovaná d-15.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 04.9.2009 11:47

pawel píše:minulý týden večer mi na MA ujela 22 zc. koukám na jř a zjišťuju, že jela o dobré od 2-3 minuty dřív. být tam ještě starý 20 min interval, zima a déšť, tak bych byl doopravdy dost naštvanej.
Správně to říkáš. Ale MA není pro 22 kontrolním bodem a tím se opět dostáváme k jedné problematice : Kdy už konečně KB zruší a budeme jezdit na čas mezi zastávkami jako je to u Autobusů?

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 04.9.2009 10:19

demon píše:
KGX 63 píše:Upřímně, kdo mimo šotouše zírající upřeně na hodinky nebo na Apex to pozná?
Co třeba ten, co mu taková přípoj o onu sekundu ujede ?
Ne že by se to nestávalo často, mě osobně i několikrát týdně.
minulý týden večer mi na MA ujela 22 zc. koukám na jř a zjišťuju, že jela o dobré od 2-3 minuty dřív. být tam ještě starý 20 min interval, zima a déšť, tak bych byl doopravdy dost naštvanej.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 04.9.2009 8:04

Všechny DPP info materiály musí zpracovat to správné, pravé a jedinečné a vykapříkované grafické studio a i když dostane správné podklady, tak je umí zkazit.

Do dobrovolné práce pro DP bych se nepouštěl, kolegu MŠ to stálo nemálo šedivých vlasů a odumřelých neuronů.

milbi
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milbi » 03.9.2009 23:35

Damir Holas píše: Jak tak na tenhhle výplod koukám, myslím, že kdyby DP vytváření mapek a infomateriálů outsourcoval uživatelům Tram - fóra, vyjde to levnějc a bude to i správně. Nezaložíme nějakou firmičku?...
Mohu přispět troškou do mlýna - mám trasy tramvají jako vrstvu do Google Maps. Ale má to ještě mouchy, takže na veřejnost se mi s tím ještě nechce :-)

Alexian
Uživatel

Příspěvek od Alexian » 03.9.2009 23:28

Za nějakou symbolickou částku, aby to papírově fungovalo proč ne. DP by odpadl náklad na zhotovení a výsledek by byl ku prospěchu věci a všem =D>

Odpovědět