Linkové vedení
Moderátor: TRAM-FÓRUM
připomínky a návrhy
Dobry den,
jen tak me napadlo, pri castem projizdeni Palmovkou, proc linka 12 nevozi lidi az na "horni Palmovku"? Dyt je tam taky zastavka a stejne tam jede.
jen tak me napadlo, pri castem projizdeni Palmovkou, proc linka 12 nevozi lidi az na "horni Palmovku"? Dyt je tam taky zastavka a stejne tam jede.
Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy
[quote="pawel"]martin: jsem rád, že jsme se shodli na tom, že 167 by měla být zachována primárně pro místní. nicméně si nemyslím, že by sama obytná oblast motol-homolka (bez nemocnic) obsadila bus co 3 minuty. quote]
Svez se tam ráno a uvidíš
Svez se tam ráno a uvidíš
martin: jsem rád, že jsme se shodli na tom, že 167 by měla být zachována primárně pro místní. nicméně si nemyslím, že by sama obytná oblast motol-homolka (bez nemocnic) obsadila bus co 3 minuty. 167 se prostě bude muset omezit (o 174 jsem nic takového nepsal) a vymyslet tak, aby se nemocniční frekvence přelila do metra. jednoznačné je zvýšení intervalu. dále připadá v úvahu závlek přes dnešní zastávku motol, pásmo kotlářka-anděl a/nebo kudrnova-nem.na homolce. asi vůbec nejlepší by bylo rozdělení na dvě linky: 167 motol (tram)-kurdnova-kotlářka-na knížecí a 123 nem.na homolce-motol (A)-kotlářka-šmukýřka (nebo spojení se 130, 149 apod.)
-
gabuliatko
- Uživatel
Aha, já myslel že řešíte 167 než bude Metro. Pak samozřejmě většina cestujících do nemocnice pojede metrem (tedy pokud nebude pásmo).
Napsat od stolu, že někdo jede od nemocnice na metro do Butovic ... jo taky jsem to jednou zkusil a zjistil že z Butovic jedou 2 linky a každá staví jinde ...
Napsat od stolu, že někdo jede od nemocnice na metro do Butovic ... jo taky jsem to jednou zkusil a zjistil že z Butovic jedou 2 linky a každá staví jinde ...
12 bych vedl na Nádraží Vysočany jako náhradu za linku 15.MM-Mikulovsky píše:Do Libně místo 25 k 10 a 24 by mohla být ta 8, ale spíš 12, která dnes končí na Palmovce.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Do Libně místo 25 k 10 a 24 by mohla být ta 8, ale spíš 12, která dnes končí na Palmovce.
Nějak mi tam ta 25 nepasovala.matti píše:Hele, a co mi nahoře v Libni, všichni na nás zapomínáte, 10 a 24 je málo...
Teoreticky by se k vám dala vést ještě 8 za předpokladu, že by jezdila. Pak bys tam měl skoro metro.
Jenomže obsluha sídliště Letňan je až za stanicí metra, zatímco sídliště Homolka je před stanicí Motol. Pokude tedy chceš z Homolky lidi vozit na metro, budeš je vozit v opačném směru.pawel píše:martine, z pohledu části cestujících bude vždycky každá změna představovat i "zhoršení služeb". m-A do motola by mohlo vyprávět... ale prostě tady bude, nedá se s tím bohužel už nic dělat, a tak stejně, jako není možný vozit letňany na palmovku, nebude možné vozit motol na anděl. leda bonusově (140). taky se mi to úplně nelíbí, ale pokud chceme zůstat jaký takž hospodární, tak raději mít jen bagr A než bagr A + bagr 167 .
musím jít, takže k ostatnímu snad později.
Nejde mi ani tak o nemocnici Motol jako takovou, ale o obsluhu sídliště Homolka, a tam 167 bude muset zůstat. Po metru do Motola půjdou omezit pouze linky:
161, 256 na Bořislavku
119, 218 na Veleslavín
2 tram
180 na Vypich
167 a 174 fakt ne
martine, z pohledu části cestujících bude vždycky každá změna představovat i "zhoršení služeb". m-A do motola by mohlo vyprávět... ale prostě tady bude, nedá se s tím bohužel už nic dělat, a tak stejně, jako není možný vozit letňany na palmovku, nebude možné vozit motol na anděl. leda bonusově (140). taky se mi to úplně nelíbí, ale pokud chceme zůstat jaký takž hospodární, tak raději mít jen bagr A než bagr A + bagr 167 .
M@rtin: situace ideální pro DP /magistrát/ - nemáme na to kapacity, takže to dáme (za úplatek) nějakýmu sedlákovi z Konexu. Ten místo deseti kloubáků tam dá patnáct sól za stejný peníze ( co na tom, že qualita bude ještě mizernější - o tom se pomlčí).
Pawel:
-Áčkem se do centra sice dojet dá zcela bez přestupů, ale zapomínáš tak trochu i na Nemocnici Na Homolce. A hlavně, stále zůstane největší frekvence cestujících na Anděl.
-Imobilní cestující nemusí znamenat nutně na vozíku. Pro ty co se těžko pohybují, získají přestup navíc, a to k nemocnic. fuj
-Pořád počítáš s přestupem na tramvaje na Plzeňské. Na Andělu se taky přestupuje z jiných tramvajových linek a je to také zdroj i cíl pro mnoho cestujících.
-Tramvaje na Plzeňské samozřejmě v úseku Bertramka-Anděl kapacitu za 167 v intervalu 3 minuty nemají.
nemocniční frekvence do motola z celé prahy (vyjma břevnova, P5, P13) se musí chtě nechtě přesunout na A
Není k tomu důvod. Neříkám, že Áčko neodlehčí 174 se 180, ale hlavní směr na Anděl tu bude pořád.
problém napojení sídl. homolka na anděl - pokud je to tak nutné, pak zachovat omezeně 167, ale v takové podobě, aby sloužila místním a nebyla přeplňována nemocniční frekvencí.
Vzhledem k tomu, že jsi z Prahy 6 mě udivuje, že 167 neznáš. Nemocniční frekvence je pouze v opačném směru než frekvenci lidí ze síldiště. A sídliště Homolka ráno 167 po třech minutách slušně zaplní. Nevěříš? Jeď se svézt.
představ si to jako 100 vs. 119. taky jseš pro, aby letiště jezdilo a-100 a ne 119, kde to působí problémy
Já ale na 167 nevnímám jediný problém. Ta linka funguje a vozí mraky cestujících. Lidi ze sídliště neomezujou lidi nemocniční, protože jezdí v opačném směru dle denní doby.
jinak tvoje vysněná 191 na letiště - dlouhodobě jsem proti, aby se letištní frekvence vozila přes ladronku a spiritku, stejně jako cesty DŠ-Anděl
jaká letištní frekvence? Tou nikdo po týhle trase nepojede. 191 chci hlavně kvůli posílení úseku Petřiny-DŠ, a protože nabídne jiný směr než Butovice, který je dnes dublován 225.
179 je stabilizovaná v současné trase, nekopíruje kolejovou dopravu
My se tu ale bavíme o linkovém vedení po dokončení linky metra A do Motola. Nebo jsem něco přehlíd? Stejně tak jsem reagoval na tvůj návrh 108 do Motola a do Butovic. Takže tvůj návrh počítá z DŠ do Butovic se třemi linkami 108, 179 a 225. Proto jsem zmínil tu 191, která by v tvém případě návrhu byla lepší.
aby se letištní frekvence vozila přes ladronku a spiritku
191 v týhle trase jezdí pár lidí, tam je ještě velká rezerva. Pro posílení úseku Podbělohorská-Anděl navrhuju 217 v kloubech v současném intervalu s prokladem 143, která by dostala 217 interval 10/20/12/30.
jsem věděl, že ta 167 bude zdaleka nejkontroverznějším tématem. nicméně mě prosím nevraždi, protože "MHD jako celek" doufám nelikviduju.
Nikoho nevraždím, jen nemám rád zaslepený názory. Já jsem pro rozvoj tramvají a někde i na úkor autobusů, ale jen tehdy, pokud nepřinesou nějaké zhoršení služeb. V případě ukončení 167 na Kotlářku ke zhoršení dojde, a to k pořádnýmu.
-Áčkem se do centra sice dojet dá zcela bez přestupů, ale zapomínáš tak trochu i na Nemocnici Na Homolce. A hlavně, stále zůstane největší frekvence cestujících na Anděl.
-Imobilní cestující nemusí znamenat nutně na vozíku. Pro ty co se těžko pohybují, získají přestup navíc, a to k nemocnic. fuj
-Pořád počítáš s přestupem na tramvaje na Plzeňské. Na Andělu se taky přestupuje z jiných tramvajových linek a je to také zdroj i cíl pro mnoho cestujících.
-Tramvaje na Plzeňské samozřejmě v úseku Bertramka-Anděl kapacitu za 167 v intervalu 3 minuty nemají.
nemocniční frekvence do motola z celé prahy (vyjma břevnova, P5, P13) se musí chtě nechtě přesunout na A
Není k tomu důvod. Neříkám, že Áčko neodlehčí 174 se 180, ale hlavní směr na Anděl tu bude pořád.
problém napojení sídl. homolka na anděl - pokud je to tak nutné, pak zachovat omezeně 167, ale v takové podobě, aby sloužila místním a nebyla přeplňována nemocniční frekvencí.
Vzhledem k tomu, že jsi z Prahy 6 mě udivuje, že 167 neznáš. Nemocniční frekvence je pouze v opačném směru než frekvenci lidí ze síldiště. A sídliště Homolka ráno 167 po třech minutách slušně zaplní. Nevěříš? Jeď se svézt.
představ si to jako 100 vs. 119. taky jseš pro, aby letiště jezdilo a-100 a ne 119, kde to působí problémy
Já ale na 167 nevnímám jediný problém. Ta linka funguje a vozí mraky cestujících. Lidi ze sídliště neomezujou lidi nemocniční, protože jezdí v opačném směru dle denní doby.
jinak tvoje vysněná 191 na letiště - dlouhodobě jsem proti, aby se letištní frekvence vozila přes ladronku a spiritku, stejně jako cesty DŠ-Anděl
jaká letištní frekvence? Tou nikdo po týhle trase nepojede. 191 chci hlavně kvůli posílení úseku Petřiny-DŠ, a protože nabídne jiný směr než Butovice, který je dnes dublován 225.
179 je stabilizovaná v současné trase, nekopíruje kolejovou dopravu
My se tu ale bavíme o linkovém vedení po dokončení linky metra A do Motola. Nebo jsem něco přehlíd? Stejně tak jsem reagoval na tvůj návrh 108 do Motola a do Butovic. Takže tvůj návrh počítá z DŠ do Butovic se třemi linkami 108, 179 a 225. Proto jsem zmínil tu 191, která by v tvém případě návrhu byla lepší.
aby se letištní frekvence vozila přes ladronku a spiritku
191 v týhle trase jezdí pár lidí, tam je ještě velká rezerva. Pro posílení úseku Podbělohorská-Anděl navrhuju 217 v kloubech v současném intervalu s prokladem 143, která by dostala 217 interval 10/20/12/30.
jsem věděl, že ta 167 bude zdaleka nejkontroverznějším tématem. nicméně mě prosím nevraždi, protože "MHD jako celek" doufám nelikviduju.
Nikoho nevraždím, jen nemám rád zaslepený názory. Já jsem pro rozvoj tramvají a někde i na úkor autobusů, ale jen tehdy, pokud nepřinesou nějaké zhoršení služeb. V případě ukončení 167 na Kotlářku ke zhoršení dojde, a to k pořádnýmu.
Hele, a co mi nahoře v Libni, všichni na nás zapomínáte, 10 a 24 je málo... 
Větší prohlídky se provádějí již od roku 2005 (Střední opravy), ale prodlouží životnost vozu maximálně o 5-6 let a dělá se jich maximálně 10-15 za rok.9001 píše:Martin: Neplánují se kvůli tomu nějaké větší opravy B941? Přece jenom 39 to opravdu nevytrhne.
Vozový park kloubáků k dnešnímu dni:
44x SO B741 na vozech z let 1995-1996 provedená v letech 2005-2007 (životnost skončí 2011-2013)
10x SO B941 na vozech z roku 1997 provedená v roce 2009 (životnost do roku 2015)
87x B941 z let 1997 a 1998 bez jakékoliv opravy. Všechny přesluhují životnost 10 let o 2-3 roky. Jejich stav je příšernej a jezdí se s nima do roztrhání. Několik jich už komplet shořelo především pro svůj mizernej technickej stav a jejich přetěžování.
50x B941E z roku 1999 bez opravy. Přesluhují již rok a jejich stav začíná být taky "pěkný".
20x B941E z roku 2001
31x B961 z let 2002-2003
53x Citybus z let 2002-2004 (některý taky shořely)
1x Citelis z roku 2007
33x SOR z loňského roku.
Letošní rok by bylo potřeba vyřadit 137 autobusů, které se rozpadají. Přijde 37 Sorek...
V letech 2011-2013 bude potřeba vyřadit dalších 95 devítistovek.
Suma sumárum, během dalších 3 let bude potřeba obnovit nebo zrekonstruovat přes 230 kloubáků. Ročně se kupuje 30-40 Sorek a modernizuje 10 devítistovek. Jak jsme na tom?
martin: jsem věděl, že ta 167 bude zdaleka nejkontroverznějším tématem. nicméně mě prosím nevraždi, protože "MHD jako celek" doufám nelikviduju.
podle mě to dramatizuješ. zde několik argumentů:
-"maminky", imobilní cestující apod. - všichni mohou dojet do centra áčkem, zcela bez přestupů.
-imobilní cestující stejně v současnosti těžko přestupují ze 167 na m-B, protože anděl není bezbariérový. přestupují na butovicích na metro a další busy(proto posílení 179), případně na tramvaje. jestli na tramvaje přestoupí v oblasti anděla nebo motola/kotlářky, je podle mě totéž. téměř všechny směry, co nabízí anděl (kromě barrandova), nabízí i kotlářka, resp. metro A.
-tramvaje na plzeňské stíhají, podle čeho soudíš, že nikoli?
-sídliště homolka - na rozdíl od nemocnice jediný argument pro zachování 167. na tramvaj je to ale pěšky kousek a napojení na síť metra zůstává - motol.
podtrženo sečteno:
-nemocniční frekvence do motola z celé prahy (vyjma břevnova, P5, P13) se musí chtě nechtě přesunout na A
-P5 dojede prakticky odevšaď kombinací tram+bus, což je pouze jeden přestup (vyjma barrandova, pokud nebude zavedena přímá linka barr-kotlářka): 1-2 přestupy.
-P13 dojede busem/metrem+busem: O-1 přestup.
-břevnov: 0-1 přestup.
-problém napojení sídl. homolka na anděl - pokud je to tak nutné, pak zachovat omezeně 167, ale v takové podobě, aby sloužila místním a nebyla přeplňována nemocniční frekvencí.
představ si to jako 100 vs. 119. taky jseš pro, aby letiště jezdilo a-100 a ne 119, kde to působí problémy. v tomhle případě si místo 100 dosaď A a místo 119 číslo 167.
jinak tvoje vysněná 191 na letiště - dlouhodobě jsem proti, aby se letištní frekvence vozila přes ladronku a spiritku, stejně jako cesty DŠ-Anděl. 179 je stabilizovaná v současné trase, nekopíruje kolejovou dopravu a je to na rozdíl od 191 skutečná tangenta, posílení by si podle mě zasloužila ona. ale vlastně je mi to šumák, to už je celkem detail, co pojede dál za petřiny.
podle mě to dramatizuješ. zde několik argumentů:
-"maminky", imobilní cestující apod. - všichni mohou dojet do centra áčkem, zcela bez přestupů.
-imobilní cestující stejně v současnosti těžko přestupují ze 167 na m-B, protože anděl není bezbariérový. přestupují na butovicích na metro a další busy(proto posílení 179), případně na tramvaje. jestli na tramvaje přestoupí v oblasti anděla nebo motola/kotlářky, je podle mě totéž. téměř všechny směry, co nabízí anděl (kromě barrandova), nabízí i kotlářka, resp. metro A.
-tramvaje na plzeňské stíhají, podle čeho soudíš, že nikoli?
-sídliště homolka - na rozdíl od nemocnice jediný argument pro zachování 167. na tramvaj je to ale pěšky kousek a napojení na síť metra zůstává - motol.
podtrženo sečteno:
-nemocniční frekvence do motola z celé prahy (vyjma břevnova, P5, P13) se musí chtě nechtě přesunout na A
-P5 dojede prakticky odevšaď kombinací tram+bus, což je pouze jeden přestup (vyjma barrandova, pokud nebude zavedena přímá linka barr-kotlářka): 1-2 přestupy.
-P13 dojede busem/metrem+busem: O-1 přestup.
-břevnov: 0-1 přestup.
-problém napojení sídl. homolka na anděl - pokud je to tak nutné, pak zachovat omezeně 167, ale v takové podobě, aby sloužila místním a nebyla přeplňována nemocniční frekvencí.
představ si to jako 100 vs. 119. taky jseš pro, aby letiště jezdilo a-100 a ne 119, kde to působí problémy. v tomhle případě si místo 100 dosaď A a místo 119 číslo 167.
jinak tvoje vysněná 191 na letiště - dlouhodobě jsem proti, aby se letištní frekvence vozila přes ladronku a spiritku, stejně jako cesty DŠ-Anděl. 179 je stabilizovaná v současné trase, nekopíruje kolejovou dopravu a je to na rozdíl od 191 skutečná tangenta, posílení by si podle mě zasloužila ona. ale vlastně je mi to šumák, to už je celkem detail, co pojede dál za petřiny.
Tak i já přidám svou trošku do mlýna. Vypracoval jsem si návrh na linkové vedení po otevření metra na Motol. Dotýká se téměř všech linek, takže celé Prahy. Někde jen přidávám pásmo, jinde výrazně měním trasu. Dovolím si napsat pouze návrhy linek, které mají přímou souvislost s metrem.
V úsecích v závorkách veden pouze každý druhý spoj. Intervaly jsou uváděny pro špičky PD.
M1 - (Petřiny) - Špejchar - Palmovka - (Spojovací) (Náhrada za linku 25)/ 2xT, 4 (8) minut
2 - zrušena
5 - Nádraží Hostivař - Želivského - Nákladové nádraží - Husinecká - Masarykovo nádraží - Bílá Labuť - Vltavská - Dělnická - Nádraží Holešovice - Výstaviště - Strossmayerovo náměstí - Sparta - Hradčanská - Vozovna Střešovice - Malovanka - Vypich (spojení linek 5 a 15 do jedné, z Hostivaře vedena až na Vltavskou po původní trase linky 26, posílení oblasti Žižkova i Letné, obsluha celých Holešovic)/ 2xT, 8 minut
8 - zrušena
15 - zrušena - nahrazena linkou 5
18 - ponechána bez změn
20 - Sídliště Řepy - Anděl - Újezd - Malostranská - Hradčanská - Podbaba (prohození trasy s linkou 16 na Praze 5) / 2xT, 8 minut
M22 - (Nádraží Hostivař) - Radošovická - Bílá Hora / 2xT, 4 (8) minut
25 - zrušena
M26 - Olšanské Hřbitovy - Olšanské náměstí - Náměstí Republiky - Sparta - Hradčanská - Dejvická - Červených vrch - (Divoká Šárka) /2xT, 4 (8minut)
V úsecích v závorkách veden pouze každý druhý spoj. Intervaly jsou uváděny pro špičky PD.
M1 - (Petřiny) - Špejchar - Palmovka - (Spojovací) (Náhrada za linku 25)/ 2xT, 4 (8) minut
2 - zrušena
5 - Nádraží Hostivař - Želivského - Nákladové nádraží - Husinecká - Masarykovo nádraží - Bílá Labuť - Vltavská - Dělnická - Nádraží Holešovice - Výstaviště - Strossmayerovo náměstí - Sparta - Hradčanská - Vozovna Střešovice - Malovanka - Vypich (spojení linek 5 a 15 do jedné, z Hostivaře vedena až na Vltavskou po původní trase linky 26, posílení oblasti Žižkova i Letné, obsluha celých Holešovic)/ 2xT, 8 minut
8 - zrušena
15 - zrušena - nahrazena linkou 5
18 - ponechána bez změn
20 - Sídliště Řepy - Anděl - Újezd - Malostranská - Hradčanská - Podbaba (prohození trasy s linkou 16 na Praze 5) / 2xT, 8 minut
M22 - (Nádraží Hostivař) - Radošovická - Bílá Hora / 2xT, 4 (8) minut
25 - zrušena
M26 - Olšanské Hřbitovy - Olšanské náměstí - Náměstí Republiky - Sparta - Hradčanská - Dejvická - Červených vrch - (Divoká Šárka) /2xT, 4 (8minut)