Výluky a jiná omezení
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
gabuliatko
- Uživatel
Re: Výluky a jiná omezení
Na metru je dispečer na každou trasu (sry linku) (aspoň doufám, že se to nezměnilo) a v případě MÚ má fakt co dělat. A to má 100% přehled o poloze všech souprav. Naše M22 má cca stejně pořadí jako trasa C, M9 jako trasa B a M17 jako trasa A. K tomu ještě zbytek 23 linek. Kolik dispečerů sedí na sále?
Já si to nějak nedokáži představit, že bych dneska dělal na sále. Byl jsem tam pět let na funkci vlakového a pokud jsem měl čas a byl nějakej rozruch, tak jsem provoznímu pomáhal s otáčením linek. Vždy jsme se dohodli, že když se to týkalo více linek, tak on točil třeba dvě, já dvě a dopravní taky něco. Postupně se to dalo třeba do hodiny dohromady. Klidně jsme dali generální volbu, že tu a tu linku otáčí vlakový dispečer, tu a tu dopravní...obracejte se na ně když vám nevyjde přestávka, každopádně se vám ozve dříve nebo později sám. No, jenže to nebyly tyhle debi-lní přestávky, které všechno kur-ví. Takhle se to asi opravdu srovná samo zatažením, protože zálohy na přestávky se asi vyplácají rychle a pak už zbývá jen řešit kde ještě zbyla nějaká smyčka na odstavení na pauzu, čímž si jí na půl hodiny zazdím a neotočím v ní ani kolo.
Dlužno dodat, že třeba trolej na zahraďáku se tehdy dávala dohromady s "radostí", protože to byla MU tak nějak stálá a už v tom byla dost velká rutina. Dneska už si to v systému IPP nedokáži představit.
Každopádně jsem rád, že na sále nejsem, protože jediná výhoda za poslední leta tam je ta, že na člověka neprší. Nic víc.
Dlužno dodat, že třeba trolej na zahraďáku se tehdy dávala dohromady s "radostí", protože to byla MU tak nějak stálá a už v tom byla dost velká rutina. Dneska už si to v systému IPP nedokáži představit.
Každopádně jsem rád, že na sále nejsem, protože jediná výhoda za poslední leta tam je ta, že na člověka neprší. Nic víc.
- Bobik
- Uživatel
No s přestávkama typu oddělení od vozu (a i pořadí) to prostě nelze. Ono je i problém pokud je větší MU (a i se zavedou odklony, aby se lidi dostaly zpátky kam patří. To se sype i systém přestávek a jakákoli snaha o vrácení pořadí do stavu jak mají být je naprosto marná (tipuju že veškeré snahy o to končí vítězným povzdechem dispečerů že to všechno konečně zatáhlo
).
Se současným systémem ne že nechceme umět, to je prostě nemožné (jakákoli snaha o to skočí tím, že řidiči budou opět trávit BP na svých vozech, ovšem odstaveni nahodile "kde to půjde") .
Se současným systémem ne že nechceme umět, to je prostě nemožné (jakákoli snaha o to skočí tím, že řidiči budou opět trávit BP na svých vozech, ovšem odstaveni nahodile "kde to půjde") .
principielně mi to nepřipadá zlé a jednoznačně souhlasím s tímto: "(N)edokážeme prý zajistit, alespoň nějaký provoz v krajních dlouhých slepých ramenech TT s provozem jedné linky, když se stane MU v centru. Já musím konstatovat, že spíš nechceme umět."
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
1.) a) minimálně 60% z nynějších linek 3 a 17 vystupuje na Palačáku = hromada lidí jde na metro B, těm je snad jedno, u kterého vestibulu jeho jedné a té samé stanice přestoupígabuliatko píše:linka ... Podolská vodárna, Albertov, Karlovo náměstí, ND, Staroměstská, Právnická fakulta, Čechův most, Dlouhá třída, Bílá Labuť, Těšnov, Vltavská ... poveze prosím koho ?
křižovatkou Lazarská Ti projíždí 6 linek, jaký bude souhrnný interval ?
úsek Jindřišská - Lazarská Ti projíždí 5 linek, jaký bude souhrnný interval a je v takovém intervalu trať propustná ?
linka 22, to už asi bylo 5. pivo, jinak si to nedovedu vysvětlit
b) lidé na Výtoni přestupují z Modřan i na 7 ZC (do Nuslí, Vršovic ..) = musí přecházet TT, takhle by přestupovali (alespoň v tomto směru) na Albertově stylem "hrana - hrana"
2.) Křižovatka Lazarská je skutečně při int. 6 min (5 - se mi i ráno zdá nevytížených) slabé místo - páč je tam nikoliv 6, ale 9 linek:
a) ulicí Lazarská do Spálené vpravo k NT 1 linka
b) ulicí Lazarská do Spálené vlevo k KN 3 + 1 Myslíkova
c) Spálenou rovně 4 (1 v bodě 1)
Možno ulehčit v denním provozu přesunutím linek 3 a 7 na nábřeží mezi Výtoní a ND přes Palačák, ale bylo by záhodnější z ní vymístit IAD (na Andělu také jezdí, byť až na l.č.9 v delším intervalu 9 linek).
3.) Mezi Lazarskou - Jindřišskou 5 linek = při 5 minut. intervalu 1 za minutu. Linka 1 by výhledově měla na VN odbočit k Muzeu = zejména v kritické Jindřišské (odkud by také měla spíš zmizet IAD) jedna linka ubyla.
4.) Linka 22 od Olšanského náměstí na jih (východ) = náhrada nyní stále nutného odklonění výhledové podoby l.1, ale (taky by to šlo řešit samostatnou náhradní linkou X1 Olšanské hřbitovy - Flora - Museum - IPP - Zvonařka). Takže 22 vychází hodně ze současné l 5 - měla by podle ní z Olšanského náměstí Jíčínskou přes Floru na Olšanské hřbitovy!
-
gabuliatko
- Uživatel
Sám sis odpověděl. Při početním stavu dispečerů na sále, při "kvalitě" spolupráce části řidičů (před Štěpánskou se ozvěte, buď se neozve vůbec nebo na Národní, že prý zapoměl) a při nevybavení řidičů mobilním telefonem není reálné nařídit změnu trasy tak, aby minula střídací bod, který je pro někeré linky uprostřed města.MM-Mikulovsky píše:Operativně nařízený obrat TRAM před MU nazpět. Samozřejmě operativní otáčení spojů by mělo specifické nároky na vybírání BP řidiči pomocí tzv. svačinářů - ovšem možná by to při troše snahy byl menší problém než v současné situaci (při MU až kolapsech nezřídka je v tomto směru porušeno co se dá, zejména na linkách sloužených tzv. oddělením odvozu).
Druhý problém je nevyvážená poptávka v jednotlivých úsecích a s tím související nedostatek konečných.
Tvůj návrh linkového vedení je tak šílený, ...
linka ... Podolská vodárna, Albertov, Karlovo náměstí, ND, Staroměstská, Právnická fakulta, Čechův most, Dlouhá třída, Bílá Labuť, Těšnov, Vltavská ... poveze prosím koho ?
křižovatkou Lazarská Ti projíždí 6 linek, jaký bude souhrnný interval ?
úsek Jindřišská - Lazarská Ti projíždí 5 linek, jaký bude souhrnný interval a je v takovém intervalu trať propustná ?
linka 22, to už asi bylo 5. pivo, jinak si to nedovedu vysvětlit
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
O nemožnosti doladění všech prokladů (nejen tady na TF) mluvím už hóóóóódně dlouho - je to dáno (častým a někdy i dlouhým) překrýváním tras mnoha linek, které díky někde přijatelnému prokladu jinde vzniknout (mimo špičku PD) díry "jak prase" ! Čím míň a co nejkratších překrytí tras = jejich snadnější proložení na společných úsecích.Bobik píše:Ty proklady na Letné jsou vůbec príma dílo, bo to tu jezdí skutečně jak hromadná doprava - pohromadě. Ve vš den "přes den" to ještě jde, ovšem ráno, večer a o víkendech je to super, když ti během 5 min přijede všechno a pak je 15-20 min díra.
Proto prosazuji pro Prahu 9 páteřních nonstop jezdících (křižujících se na Lazarské) + 4 obvodové (vyšlé z nynější 1 a 7 ve směru východ - západ a 19 s 20 propojující jih se severem města) + 3 doplňkové tramvajové linky. Všechny by měli jezdit ve špičce PD po 5-ti (cca mezi 7:00 a 9:00) až 6-ti (cca 14:00 - 18:00) a ve večerních sedlech (cca od 20 až 21 hod. - do začátku nočního provozu) 10-ti až 12-ti minutách.
Jenže vždy jsem "odpálkován", že to nejde - nedokážeme prý zajistit, alespoň nějaký provoz v krajních dlouhých slepých ramenech TT s provozem jedné linky, když se stane MU v centru. Já musím konstatovat, že spíš nechceme umět. Operativně nařízený obrat TRAM před MU nazpět (který se dnes nedělá - páč je zbytečný jede tam přece minimálně ještě jedna další linka) by byl totiž pro cestující účinnější než, když dnes klidně i na desítky minut (nezřídka 30 až 60) jedna linka nejede a oni na ní čekají a čekají místo, aby se alespoň kus cesty svezli tou zbylou - protože nemají informace, tak věří že v obratišti je spoj té jejich a musí už konečně jet DC! Nakonec vidí jet "vláček" hromady TRAM té očekávané linky v protisměru. Samozřejmě operativní otáčení spojů by mělo specifické nároky na vybírání BP řidiči pomocí tzv. svačinářů - ovšem možná by to při troše snahy byl menší problém než v současné situaci (při MU až kolapsech nezřídka je v tomto směru porušeno co se dá, zejména na linkách sloužených tzv. oddělením odvozu).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Bobik
- Uživatel
Ty proklady na Letné jsou vůbec príma dílo, bo to tu jezdí skutečně jak hromadná doprava - pohromadě. Ve vš den "přes den" to ještě jde, ovšem ráno, večer a o víkendech je to super, když ti během 5 min přijede všechno a pak je 15-20 min díra.
-
martyn
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nuže, u odpovědných jsem se poptal, jak to s 36kou bylo...
Od Ropidu přišel požadavek na posílení Evropské v odpolední špičce. Logicky první na ráně by bylo prodloužení 15ky. Jenže: podle prokladového schémata, které dělá Ropid, jedou ve špičce 15 a 26 od Strossu až na Šárku na stejný čas. Což ráno tolik nevadí, ale odpoledne už logicky jo. K změně prokladu nebyla vůle. Druhý problém je obrat na Šárce, kde má odpoledne dvacítka delší obratový čas kvůli vyrovnání zpoždění z Karmelitské. Jednak by to smyčka nepobrala, druhak by se 15 s 20 podjížděly.
A tak se řešilo, jak to udělat jinak, prověřoval se obrat u vozovny Vokovice nebo dvojka na Šárku (neprůchozí kvůli přestávkám), takže se vybralo nejlepší ze špatných řešení.
Ta HL a ŽI pořadí taky mají logiku, jsou to spoje, které začínají a končí na Hradčanské. Takže by pak při tom výjezdu/zátahu z Vokovic po Evropské na Špejchar byly jaksi navíc a můžou tedy vyjet rovnou z centra. Druhý důvod je kapacita vozoven: zatímco Vokovice jsou skoro na maximu (mají hlavně spoustu šejdrů), Hloubětín má nejvíc volných vozů ze všech vozoven. Tož tak.
Od Ropidu přišel požadavek na posílení Evropské v odpolední špičce. Logicky první na ráně by bylo prodloužení 15ky. Jenže: podle prokladového schémata, které dělá Ropid, jedou ve špičce 15 a 26 od Strossu až na Šárku na stejný čas. Což ráno tolik nevadí, ale odpoledne už logicky jo. K změně prokladu nebyla vůle. Druhý problém je obrat na Šárce, kde má odpoledne dvacítka delší obratový čas kvůli vyrovnání zpoždění z Karmelitské. Jednak by to smyčka nepobrala, druhak by se 15 s 20 podjížděly.
A tak se řešilo, jak to udělat jinak, prověřoval se obrat u vozovny Vokovice nebo dvojka na Šárku (neprůchozí kvůli přestávkám), takže se vybralo nejlepší ze špatných řešení.
Ta HL a ŽI pořadí taky mají logiku, jsou to spoje, které začínají a končí na Hradčanské. Takže by pak při tom výjezdu/zátahu z Vokovic po Evropské na Špejchar byly jaksi navíc a můžou tedy vyjet rovnou z centra. Druhý důvod je kapacita vozoven: zatímco Vokovice jsou skoro na maximu (mají hlavně spoustu šejdrů), Hloubětín má nejvíc volných vozů ze všech vozoven. Tož tak.
- BerryML
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To místo výkonu : území hl.m. Prahy se do smluv píše někdy od roku 2005 nebo tak nějak. Ale to vůbec není kámen úrazu. Tam je problém, že máš minimální dobu odpočinku mezi směnami a věřte, že dodržet ji je kolikrát dost na hraně. Například jet jeden den ve 2 ráno z dílen domů a po dni pseudovolna ve dvě ráno na Pankrác z Břevnova bych asi často nerozchodil....
Ono dodržet zásadu vypravit na konec linky vozy z vozovny, která to má nejblíž dnes brání spousta různých omezení, jako třeba garantované spoje, zákazy potkávání, zákazy pro jisté typy vozů, počty řidičů/vozů na jednotlivých vozovnách a tak dále. Dokud byl vozový park složen jen z T3/T3SU, nikdo tohle řešit nemusel. Potom přišly KT8D5, T6, 14T, 15T...
Do toho zasahují různé výluky, stav tratí a podobně.
Ono dodržet zásadu vypravit na konec linky vozy z vozovny, která to má nejblíž dnes brání spousta různých omezení, jako třeba garantované spoje, zákazy potkávání, zákazy pro jisté typy vozů, počty řidičů/vozů na jednotlivých vozovnách a tak dále. Dokud byl vozový park složen jen z T3/T3SU, nikdo tohle řešit nemusel. Potom přišly KT8D5, T6, 14T, 15T...
Do toho zasahují různé výluky, stav tratí a podobně.
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Výkonem se myslí nejen práce řidiče, ale i vozů a jde tedy o to poskládat obě veličiny dohromady... Ale máš asi pravdu, nejsem schopen rozumně reagovat, protože ač se snažím sebevíc, tak ty se snažíš ještě víc mou odpověď shodit jen proto, že jsem uvedl svůj názor, podložený tím, jak to chodilo a chodí. Že je to zrovna tento případ jsem nikde netvrdil. Tak toho nechme. Nebudu reagovat a je to. Mně to žíly nezkrátí a svět nezchudne.9001 píše:(...)Petr: Asi na mě máš hodně velkou alergii když nejsi schopen normálně reagovat. Zrovna v tomto případě bych to jako problém neviděl. Pokud by si to šel žižkovský/hloubětínský řidič odjezdit z Vokovic, tak se ve směnách nic nezmění. Ty nemáš ve smlouvě místo výkonu? To se mi zdá hodně divné.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
demon: Bavíme se o případu linky 36. Jezdilo snad někdy v pravidelném provozu na "staré" 20 kromě Vokovic? To samé platí o lince 2. Řešíme linku,která se točí prakticky kolem vrat a nezajede ani za roh.
S tím výkonem práce. Tak tím lépe, takže řidiče klidně můžeme pro vůz poslat do jiné vozovny.
S tím výkonem práce. Tak tím lépe, takže řidiče klidně můžeme pro vůz poslat do jiné vozovny.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mě to přišlo jako úplně normální reakce na člověka, kterej se místo o voze chce bavit o koze.9001 píše:Petr: Asi na mě máš hodně velkou alergii když nejsi schopen normálně reagovat.
Psal jsem to, proč musí jezdit vůz přes celou Prahu, když to jde řešit i jinak. Rozhodně je o něco kratší nájezdová trasa z Vokovic na 15 než ze Žižkova a Hloubětína na 36. Ve Vokovické verzi to je i výhoda pro cestující. Prakticky to nikam jinam jet nemůže, což se o 36 se říct nedá.
Osobně teda taky moc nerozumim systému rozdělování vypravení mezi jednotlivý vozovny, byť se mi to znalejší snažili do hlavy nalít, ale aspoň tedy nekrtizuju za každou cenu věci, o kterých nemam šajn.
Z toho mála co vim, vypíchnu fakt, že fyzicky nelze pokrýt celou linku z jedné vozovny, protože prostě přes vrata neprotlačíš potřebný objemy vozů, za druhý by to znamenalo dlouhý nájezdový trasy na druhej konec linky s nutností podstatně časnějšího výjezdu a pak by to taky bylo poměrně rizikový a v případě sebemenšího problému na trati ti nevyjede celá linka...
Á propos, taky nemam ve smlouvě místo výkonu Praha a nijak mě to netrápí.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ne, ve špičce (především té ranní) tam byly vedeny pravidelné prodloužené spoje.
edit: Tady johndj mě upozornil, že "žluté" bylo u linky 15 jen to prodloužení. To ale podlě mě stále nevyvolává potřebu posilové linky číselné řady 4x a 36 je namístě. Funguje dobře, jen by jí mohla být ta 2. Ale jestli je to potřeba kvůli Hradčanské, nebo to nejde kvůli těm kolejím tak budiž...
edit: Tady johndj mě upozornil, že "žluté" bylo u linky 15 jen to prodloužení. To ale podlě mě stále nevyvolává potřebu posilové linky číselné řady 4x a 36 je namístě. Funguje dobře, jen by jí mohla být ta 2. Ale jestli je to potřeba kvůli Hradčanské, nebo to nejde kvůli těm kolejím tak budiž...
Naposledy upravil(a) Karosák dne 16.2.2011 22:27, celkem upraveno 1 x.
To se pleteš. Jestli si dobře pamatuju, tak 15 byla na DŠ vedena výlukově.Karosák píše:Ano, je to výluková linka suplující linku 15....