Výluky a jiná omezení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
gabuliatko
Uživatel

Re: Výluky a jiná omezení

Příspěvek od gabuliatko » 17.2.2011 16:45

MM-Mikulovsky píše:Operativně nařízený obrat TRAM před MU nazpět. Samozřejmě operativní otáčení spojů by mělo specifické nároky na vybírání BP řidiči pomocí tzv. svačinářů - ovšem možná by to při troše snahy byl menší problém než v současné situaci (při MU až kolapsech nezřídka je v tomto směru porušeno co se dá, zejména na linkách sloužených tzv. oddělením odvozu).
Sám sis odpověděl. Při početním stavu dispečerů na sále, při "kvalitě" spolupráce části řidičů (před Štěpánskou se ozvěte, buď se neozve vůbec nebo na Národní, že prý zapoměl) a při nevybavení řidičů mobilním telefonem není reálné nařídit změnu trasy tak, aby minula střídací bod, který je pro někeré linky uprostřed města.
Druhý problém je nevyvážená poptávka v jednotlivých úsecích a s tím související nedostatek konečných.
Tvůj návrh linkového vedení je tak šílený, ...
linka ... Podolská vodárna, Albertov, Karlovo náměstí, ND, Staroměstská, Právnická fakulta, Čechův most, Dlouhá třída, Bílá Labuť, Těšnov, Vltavská ... poveze prosím koho ?
křižovatkou Lazarská Ti projíždí 6 linek, jaký bude souhrnný interval ?
úsek Jindřišská - Lazarská Ti projíždí 5 linek, jaký bude souhrnný interval a je v takovém intervalu trať propustná ?
linka 22, to už asi bylo 5. pivo, jinak si to nedovedu vysvětlit

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 17.2.2011 16:09

Bobik píše:Ty proklady na Letné jsou vůbec príma dílo, bo to tu jezdí skutečně jak hromadná doprava - pohromadě. Ve vš den "přes den" to ještě jde, ovšem ráno, večer a o víkendech je to super, když ti během 5 min přijede všechno a pak je 15-20 min díra.
O nemožnosti doladění všech prokladů (nejen tady na TF) mluvím už hóóóóódně dlouho - je to dáno (častým a někdy i dlouhým) překrýváním tras mnoha linek, které díky někde přijatelnému prokladu jinde vzniknout (mimo špičku PD) díry "jak prase" ! Čím míň a co nejkratších překrytí tras = jejich snadnější proložení na společných úsecích.
Proto prosazuji pro Prahu 9 páteřních nonstop jezdících (křižujících se na Lazarské) + 4 obvodové (vyšlé z nynější 1 a 7 ve směru východ - západ a 19 s 20 propojující jih se severem města) + 3 doplňkové tramvajové linky. Všechny by měli jezdit ve špičce PD po 5-ti (cca mezi 7:00 a 9:00) až 6-ti (cca 14:00 - 18:00) a ve večerních sedlech (cca od 20 až 21 hod. - do začátku nočního provozu) 10-ti až 12-ti minutách.
Jenže vždy jsem "odpálkován", že to nejde - nedokážeme prý zajistit, alespoň nějaký provoz v krajních dlouhých slepých ramenech TT s provozem jedné linky, když se stane MU v centru. Já musím konstatovat, že spíš nechceme umět. Operativně nařízený obrat TRAM před MU nazpět (který se dnes nedělá - páč je zbytečný jede tam přece minimálně ještě jedna další linka) by byl totiž pro cestující účinnější než, když dnes klidně i na desítky minut (nezřídka 30 až 60) jedna linka nejede a oni na ní čekají a čekají místo, aby se alespoň kus cesty svezli tou zbylou - protože nemají informace, tak věří že v obratišti je spoj té jejich a musí už konečně jet DC! Nakonec vidí jet "vláček" hromady TRAM té očekávané linky v protisměru. Samozřejmě operativní otáčení spojů by mělo specifické nároky na vybírání BP řidiči pomocí tzv. svačinářů - ovšem možná by to při troše snahy byl menší problém než v současné situaci (při MU až kolapsech nezřídka je v tomto směru porušeno co se dá, zejména na linkách sloužených tzv. oddělením odvozu).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 17.2.2011 14:02

Ty proklady na Letné jsou vůbec príma dílo, bo to tu jezdí skutečně jak hromadná doprava - pohromadě. Ve vš den "přes den" to ještě jde, ovšem ráno, večer a o víkendech je to super, když ti během 5 min přijede všechno a pak je 15-20 min díra.

martyn
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martyn » 17.2.2011 12:04

Nuže, u odpovědných jsem se poptal, jak to s 36kou bylo...

Od Ropidu přišel požadavek na posílení Evropské v odpolední špičce. Logicky první na ráně by bylo prodloužení 15ky. Jenže: podle prokladového schémata, které dělá Ropid, jedou ve špičce 15 a 26 od Strossu až na Šárku na stejný čas. Což ráno tolik nevadí, ale odpoledne už logicky jo. K změně prokladu nebyla vůle. Druhý problém je obrat na Šárce, kde má odpoledne dvacítka delší obratový čas kvůli vyrovnání zpoždění z Karmelitské. Jednak by to smyčka nepobrala, druhak by se 15 s 20 podjížděly.
A tak se řešilo, jak to udělat jinak, prověřoval se obrat u vozovny Vokovice nebo dvojka na Šárku (neprůchozí kvůli přestávkám), takže se vybralo nejlepší ze špatných řešení.

Ta HL a ŽI pořadí taky mají logiku, jsou to spoje, které začínají a končí na Hradčanské. Takže by pak při tom výjezdu/zátahu z Vokovic po Evropské na Špejchar byly jaksi navíc a můžou tedy vyjet rovnou z centra. Druhý důvod je kapacita vozoven: zatímco Vokovice jsou skoro na maximu (mají hlavně spoustu šejdrů), Hloubětín má nejvíc volných vozů ze všech vozoven. Tož tak.

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 16.2.2011 22:44

To místo výkonu : území hl.m. Prahy se do smluv píše někdy od roku 2005 nebo tak nějak. Ale to vůbec není kámen úrazu. Tam je problém, že máš minimální dobu odpočinku mezi směnami a věřte, že dodržet ji je kolikrát dost na hraně. Například jet jeden den ve 2 ráno z dílen domů a po dni pseudovolna ve dvě ráno na Pankrác z Břevnova bych asi často nerozchodil.... :?

Ono dodržet zásadu vypravit na konec linky vozy z vozovny, která to má nejblíž dnes brání spousta různých omezení, jako třeba garantované spoje, zákazy potkávání, zákazy pro jisté typy vozů, počty řidičů/vozů na jednotlivých vozovnách a tak dále. Dokud byl vozový park složen jen z T3/T3SU, nikdo tohle řešit nemusel. Potom přišly KT8D5, T6, 14T, 15T...
Do toho zasahují různé výluky, stav tratí a podobně. :shock:

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 16.2.2011 22:44

9001 píše:(...)Petr: Asi na mě máš hodně velkou alergii když nejsi schopen normálně reagovat. Zrovna v tomto případě bych to jako problém neviděl. Pokud by si to šel žižkovský/hloubětínský řidič odjezdit z Vokovic, tak se ve směnách nic nezmění. Ty nemáš ve smlouvě místo výkonu? To se mi zdá hodně divné.
Výkonem se myslí nejen práce řidiče, ale i vozů a jde tedy o to poskládat obě veličiny dohromady... Ale máš asi pravdu, nejsem schopen rozumně reagovat, protože ač se snažím sebevíc, tak ty se snažíš ještě víc mou odpověď shodit jen proto, že jsem uvedl svůj názor, podložený tím, jak to chodilo a chodí. Že je to zrovna tento případ jsem nikde netvrdil. Tak toho nechme. Nebudu reagovat a je to. Mně to žíly nezkrátí a svět nezchudne. :lol:

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 16.2.2011 22:36

demon: Bavíme se o případu linky 36. Jezdilo snad někdy v pravidelném provozu na "staré" 20 kromě Vokovic? To samé platí o lince 2. Řešíme linku,která se točí prakticky kolem vrat a nezajede ani za roh.

S tím výkonem práce. Tak tím lépe, takže řidiče klidně můžeme pro vůz poslat do jiné vozovny.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 16.2.2011 22:09

9001 píše:Petr: Asi na mě máš hodně velkou alergii když nejsi schopen normálně reagovat.
Psal jsem to, proč musí jezdit vůz přes celou Prahu, když to jde řešit i jinak. Rozhodně je o něco kratší nájezdová trasa z Vokovic na 15 než ze Žižkova a Hloubětína na 36. Ve Vokovické verzi to je i výhoda pro cestující. Prakticky to nikam jinam jet nemůže, což se o 36 se říct nedá.
Mě to přišlo jako úplně normální reakce na člověka, kterej se místo o voze chce bavit o koze.
Osobně teda taky moc nerozumim systému rozdělování vypravení mezi jednotlivý vozovny, byť se mi to znalejší snažili do hlavy nalít, ale aspoň tedy nekrtizuju za každou cenu věci, o kterých nemam šajn.
Z toho mála co vim, vypíchnu fakt, že fyzicky nelze pokrýt celou linku z jedné vozovny, protože prostě přes vrata neprotlačíš potřebný objemy vozů, za druhý by to znamenalo dlouhý nájezdový trasy na druhej konec linky s nutností podstatně časnějšího výjezdu a pak by to taky bylo poměrně rizikový a v případě sebemenšího problému na trati ti nevyjede celá linka...

Á propos, taky nemam ve smlouvě místo výkonu Praha a nijak mě to netrápí.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 16.2.2011 22:07

Ne, ve špičce (především té ranní) tam byly vedeny pravidelné prodloužené spoje.
edit: Tady johndj mě upozornil, že "žluté" bylo u linky 15 jen to prodloužení. To ale podlě mě stále nevyvolává potřebu posilové linky číselné řady 4x a 36 je namístě. Funguje dobře, jen by jí mohla být ta 2. Ale jestli je to potřeba kvůli Hradčanské, nebo to nejde kvůli těm kolejím tak budiž...
Naposledy upravil(a) Karosák dne 16.2.2011 22:27, celkem upraveno 1 x.

johndj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johndj » 16.2.2011 22:04

Karosák píše:Ano, je to výluková linka suplující linku 15....
To se pleteš. Jestli si dobře pamatuju, tak 15 byla na DŠ vedena výlukově.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 16.2.2011 22:01

Ano, je to výluková linka suplující linku 15, nikoliv posila kvůli nějakému "eventu". Jedině snad, že by to měla být linka 35, když 26 normálně jezdí, ale v oblasti je to v poslední době zažité, tak asi proto. Velký problém bych v tom neviděl.

johndj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johndj » 16.2.2011 21:58

Neodpustím si rýpnutí. Proč je nová připrcávka označená číslem 36? Copak je to výluková linka, nebo je to kvůli tomu, že cestující na P6 jsou na číslo téhle linky zvyklí? ? Měl jsem za to, že "posily" by se měly číslovat čísly od 41 do 49.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 16.2.2011 21:52

Berry- Reagoval jsem na tu linku 36. Tam to podle JŘ takto je.

Petr: Asi na mě máš hodně velkou alergii když nejsi schopen normálně reagovat.
Psal jsem to, proč musí jezdit vůz přes celou Prahu, když to jde řešit i jinak. Rozhodně je o něco kratší nájezdová trasa z Vokovic na 15 než ze Žižkova a Hloubětína na 36. Ve Vokovické verzi to je i výhoda pro cestující. Prakticky to nikam jinam jet nemůže, což se o 36 se říct nedá.

Zrovna v tomto případě bych to jako problém neviděl. Pokud by si to šel žižkovský/hloubětínský řidič odjezdit z Vokovic, tak se ve směnách nic nezmění.

Ty nemáš ve smlouvě místo výkonu? To se mi zdá hodně divné.

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 16.2.2011 21:13

Já myslím, že pro Evropskou bylo optimální doplňkové spojení DŠ - Podbaba (onehda linka 20). Tramvají se krásně dojelo na Metro, respektivě na kulaťák, kde člověk přesedl na autobus/tramvaj směr centrum. Něco jako 21 z Modřan, a 13 z Barrandova. Když nic nejelo, tohle většinou ano. Tudíž ROPIDe, opět děkujeme.

Jinak co se šejdrů týče, nejezdím je na stálo, ale najezdil jsem se jich dost, a nevím, kde berete že začínají mezi 6-7 a končí kolem 19. Není výjimkou, že v práci musí být řidič už o půl pátý ráno, ale většinou mezi 5 a 6. A Šejdry, který končí před osmou bych spočítal pomalu na prstech jedný ruky. Vetšinou po 20 hodině večer. Proto jsou mezi řidiči tolik oblíené. Je totiž každého přání mít mezi směnami 9-10 hodin odpočinku bez cesty domů a zase do práce... :(

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 16.2.2011 20:53

9001 píše:To mi přijde trochu smutné, že v dnešní době, kdy všichni ve smlouvě máte místo výkonu Praha, tak se musí tahat vůz kvůli pár spojům přes celou Prahu.

Pro rejpaly. Začátek v cca 6-7 a konec okolo 19 hodiny zase neberu jako tragédii, kdy by se sloužící řidič nemohl dostat domů kvůli nejedoucímu spoji.
Romane, to fakt nemá smysl. Psal jsem někde něco o pracovních směnách? Já psal jen o tom, že není možné, aby jedna vozovna měla neúměrný nadbytek např. šejdrů, kde řidiči odpracují 6 hodin a přitom jí chyběly ranní a odpolední výkony. Netvrdil jsem, že je to případ linky 36.... A představ si, že já například ve své smlouvě nemám o Praze ani písmenko...

Odpovědět