Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Drž se vpravo, když je to jednosměrka, do které nesmím vjet? A proti kromě těch kol jezdí i normální auta?
- Bobik
- Uživatel
Kolisti v protisměru, drž se vpravo?
Ano, navíc už loni v červenci tam jezdila i přes den s cestujícími linka (14/)24 při výluce na Václavském náměstí, v sobotu jedním směrem a v neděli druhým směrem.DG7021 píše:Už tam určitě 10 a 16 onehdy v nějaké krátké výluce (tuším od 22h do konce provozu) kaštanstvo vezly.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Afterman: 100% souhlasím, že pokud přesahuje námezník stojící TRAM a jiná jedoucí TRAM na či z vedlejší koleje ji "orve", tak viníkem MU je řidič té jedoucí
ovšem je tu problém, že opakovaně dlouhodobě v různých obratištích je VJŘ porušováno :
V Braníku je kapacita kolejí obratiště pro běžný provoz (jen l.3) přímo předimenzována, ale teoreticky v jakémkoliv okamžiku, z důvodu jakéhokoliv typu MU (od stržené TV, přes povalení po tzv. železárnu) v úseku do Modřan, bude místa v obratišti Braník přímo nedostatek pro nakupení a dlouhé vyčkávání vlaků, které měly jet (v součtu tam i zpět) cca o 22 minut dál. No a pak každá "pomůcka" pro bezpečný průjezd bude přímo nad zlato!
A našel si (na rozdíl ode mne) někde a hlavně tedy kde, že je povinné vyvěšení návěsti „Úsekový dělič“ opravdu na všechna oddělení tzv sekcí TV?
ovšem je tu problém, že opakovaně dlouhodobě v různých obratištích je VJŘ porušováno :
= "po" je i "do/na" a když VJŘ nařídí 3 soupravám (respektive 15T) najet na vnější kolej obratiště Spořilov či vnitřní kolej obratiště Levského, tak je prostě v obou případech fyzicky (= zadní částí 3. vlaku v řadě) zablokovaná rozjezdová výhybka a další vlaky se přes ní nedostanou na další (byť zcela prázdné) souběžnou(é) kolej/e!D1/2, § 32 Zastavování vlaků (na straně 26), odst.3 píše: Při zastavení v obratišti je nutné plně využívat jeho kapacity s ohledem na momentální potřebu, zejména ve vztahu k přijíždějícím vlakům. Stojící vlak nesmí bránit vlakům vyjíždějícím z obratiště nebo vlakům jedoucím po souběžných kolejích.
V Braníku je kapacita kolejí obratiště pro běžný provoz (jen l.3) přímo předimenzována, ale teoreticky v jakémkoliv okamžiku, z důvodu jakéhokoliv typu MU (od stržené TV, přes povalení po tzv. železárnu) v úseku do Modřan, bude místa v obratišti Braník přímo nedostatek pro nakupení a dlouhé vyčkávání vlaků, které měly jet (v součtu tam i zpět) cca o 22 minut dál. No a pak každá "pomůcka" pro bezpečný průjezd bude přímo nad zlato!
100% souhlasP_V píše:Snad ten námezník je pro usnadnění manipulace, ne? A vy jste asi drsňáci co to mají ve voku
Bobik píše:No, Milane, jestli jsem to dobře proštudoval a pochopil, tak námezdník být nemusí. Nenašel jsem nic, kde by se psalo, že je povinný. ....
To je zajímavá otázka, zda-li by někdo uznal špatné značení nebo by se to prostě hodilo na řidiče jako neodhadnutí profilu.Bobik píše:Ovšem pokud tam je, někdo stojí před ním a já ho při průjezdu orvu, moje to není.
Ano, nesmí bránit vyjíždějícím z obratiště. To by bylo maximálně na služební hlášení, pokud stojí tak, že nemohu jet, ale rozhodně ne jako jeho zaviněná nehoda, když on stál a já ho orval. Je to jako s autem zaparkovaným v průjezdním profilu, on tam sice nemá co dělat, ale pokud ho orvu bude to má vina.MM-Mikulovsky píše: S uvedenou vinou-si opravdu nejsem jist, protože platí:
D1/2, § 32 Zastavování vlaků (na straně 26), odst.3 píše: Při zastavení v obratišti je nutné plně využívat jeho kapacity s ohledem na momentální potřebu, zejména ve vztahu k přijíždějícím vlakům. Stojící vlak nesmí bránit vlakům vyjíždějícím z obratiště nebo vlakům jedoucím po souběžných kolejích.
Snad ten námezník je pro usnadnění manipulace, ne? A vy jste asi drsňáci co to mají ve voku 
- Bobik
- Uživatel
Tak ono se po lidech obecně nějak nechce, aby používali mozek, tudíž ani řidiči proti tomu nejsou imunní. Viz všelijaký zákazy, nákazy, nařízení a podobně. A pak, když rodič neohlídá děcko, který strčí nohu do eskalátoru, místo aby dostal "přes prsty" že zanedbává výchovu, ještě dostane odškodný a jiný případy. No, co s tímhle přístupem potom po lidech chtít, žejo. Když jsem jako malej spad z prolejzačky a rozbil si hubu, doma jsem dostal daší, že nemám dělat kraviny a dobře mi tak, zatímco dneska je "rozbita huba" správci hřiště, že je nebezpečný.
A bude hůř.
A bude hůř.
Což o to, vymyslí i dnes, ale většinou nějakou píkovinu. To je jako když zavolá řidička, že našla na podlaze ve voze nějaký malinký pytlíček s bílým práškem. Dobře, zavoláme městskou policii, ona ho převezme. Za chvíli volá, že ho vykopla ven. Co jí na to říct? No, proč to teda voláš a burcuješ všechny ty kráso!9001 píše:Gregory: Doba kdy řidič dokázal sám myslet je dávno pryč.
- Bobik
- Uživatel
Asi tak. Už od základního kurzu je tendence budoucím řidičům rvát do hlavy, aby nemysleli, ale poslouchali a řídili se předpisy.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Gregory: Doba kdy řidič dokázal sám myslet je dávno pryč.
A copak musíme mít na všechno značky a námezdníky? používám hlavu a když mám pochyby, tak tam prostě nejedu nebo si to nechám ohlídat a nebudu se tam rvát za každou cenu....Bobik píše:No, Milane, jestli jsem to dobře proštudoval a pochopil, tak námezdník být nemusí. Nenašel jsem nic, kde by se psalo, že je povinný. Nicméně v souladu s předpisy vycházím z toho, že když tam není a někoho orvu, je to moje. Ovšem pokud tam je, někdo stojí před ním a já ho při průjezdu orvu, moje to není.
A teď je otázka, co všechno je námezdník - D1/2 se o něm zmiňuje bez bližších podrobností o jeho vzhledu, z praxe všichni víme že to je "takovej ten bílej kvádřík" nebo čára jeho rozměrů, ovšem těch různej "čar" se v kolejích bohužel vyskytuje hodně a občas si u nich nejsem zcela jist, nakolik jsou nakreslený přesně, nebo nakolik jen tak zhruba. Případně zdali ten letitý kvádřík, co byl dostatečně daleko pro Ringhofera a T3 je dostatečně daleko i pro KT, například.
- Bobik
- Uživatel
No, Milane, jestli jsem to dobře proštudoval a pochopil, tak námezdník být nemusí. Nenašel jsem nic, kde by se psalo, že je povinný. Nicméně v souladu s předpisy vycházím z toho, že když tam není a někoho orvu, je to moje. Ovšem pokud tam je, někdo stojí před ním a já ho při průjezdu orvu, moje to není.
A teď je otázka, co všechno je námezdník - D1/2 se o něm zmiňuje bez bližších podrobností o jeho vzhledu, z praxe všichni víme že to je "takovej ten bílej kvádřík" nebo čára jeho rozměrů, ovšem těch různej "čar" se v kolejích bohužel vyskytuje hodně a občas si u nich nejsem zcela jist, nakolik jsou nakreslený přesně, nebo nakolik jen tak zhruba. Případně zdali ten letitý kvádřík, co byl dostatečně daleko pro Ringhofera a T3 je dostatečně daleko i pro KT, například.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Přesně o tu chybu se mi jednalo, s dodatkem - Braník mezi začátkem střední a vnější koleje = za druhou rozjezdovou výhybkou, která byla na přelomu roku vyměněna (myslel jsem si původně že loni v listopadu, ale z prtek-na znamení jsem zjistil, že to bylo až letos v lednu).Afterman píše:....
Ano, na Kubáni je, ale v Braníku námezník není.
MM-Mikulovsky: Vina by to byla asi toho kdo, by tam najel, pokud by tam už byl vlak, prostě neodhadnutí průjezdního profilu.
Další dvě fotky - vjezdu do obratiště Kubánské nám. (celé zaštěrkované jako vyměněný oblouk vnější koleje v Braníku) a vjezdu+výjezdu manipulační/obratové části v Braníku, měli být ilustrační nápověda co bývá mezi předjízdnými kolejemi instalováno za/před výhybkami je spojujícími.
S uvedenou vinou
D1/2, § 32 Zastavování vlaků (na straně 26), odst.3 píše: Při zastavení v obratišti je nutné plně využívat jeho kapacity s ohledem na momentální potřebu, zejména ve vztahu k přijíždějícím vlakům. Stojící vlak nesmí bránit vlakům vyjíždějícím z obratiště nebo vlakům jedoucím po souběžných kolejích.
V podstatě správně, ale přesně to je NÁVĚST NEPŘENOSNÁ - dle:P_V píše:Jakési součástky či značky se tam nedostává...
PS: Zde jsem si všiml dnes naopak velmi zajímavého použitíD1/2, Část VIII - Návěsti a návěstidla, § 55 - Nepřenosné návěsti, odst. 30 (str.73 dole) píše:Návěst „Námezník“ vyznačuje místo, kam až může bezpečně zajet čelo vlaku nebo kde
se může nacházet záď vlaku, aniž by byl ohrožen průjezd jiného vlaku po výhybce. Námezník může být použit i v místě, kde se sbíhají resp. rozbíhají protisměrné koleje do resp. z kolejové splítky.
Ano, na Kubáni je, ale v Braníku námezník není.9001 píše:Asi se zeptám blbě. Na Kubání jaká návěst? Námezdník tam je a jinak je to snad ok?Karosák píše:Srdcovka je zcela v pořádku a jízda po okolku je u mělkých srdcovek naopak žádaná. Milan upozorňuje na absenci návěstního vybavení.
MM-Mikulovsky: Vina by to byla asi toho kdo, by tam najel, pokud by tam už byl vlak, prostě neodhadnutí průjezdního profilu.