Zákon je postaven tak, aby vždy byla vina na straně aut. Nejsou rozlišené povinnosti na přejezdu bez světel a se světly či se, nebo bez závor. I když pojedu na přejezd, kde jsou světla a zrovna nesvítí červené a závory jsou nahoře, tak pořád mám stejné povinnosti jako na přejezdu, který je označen jen křížem a nesmím na něj vjíždět za určitých podmínek (je-li vidět vlak, slyšet jeho houkání, pískání atd.). Dokonce za starých časů bylo nutné považovat "závory nahoře" za možnou závadu (indispozice závoráře, porucha atd.).
Jedině přerušované bílé světlo mě zbavuje výše uvedených povinností. Nicméně i na Youtubu byly videa, kdy vlaky frčí a bílé světlo bliká. A nejednalo se o závadu, o kterou by železnice věděla. Vlak jel rozhodně více než povolených 10 km/h a bez soustavného houkání.... Takže opatrně.
Jezdím po celé ČR externě učit ekodriving a defenzivu a z těchto skutečností jsou řidiči vždy velmi překvapeni. Téměř při každé jízdě je přes přejezdy tahám a snažím se najít všechny možné typy přejezdů a říkám, že to, co řeší v TV nova jestli blikal přejezd či ne, že to je téměř jedno, ale že po uzavření nehody za půl roku jim na TV nova už výsledek neřeknou
Dokonce v Brně na Černovickém nábřeží je vlečka Linde myslím a tam se vesele jezdí na přejezdech s trvale vypnutými světly jen na píšťalu a když se ptali jak to je, tak se divili, že je to v pořádku, že to zákon umožňuje.
K případu nehody svatby v Hlubočepích: něco o tom vím, tehdejší výpravčí stanice Hlubočepy jezdí brigádně ve Strašnicích a tak mohu k tomu říct v bodech: přejezd nebyl tehdy vybaven bílým světlem, při postavení vlakové cesty se rozsvítilo "volno" pro vlak a automaticky se aktivoval přejezd. Volno pro vlak však "spadávalo" a s tím se uvolnil přejezd. Vlak řídil strojvedoucí v zácviku, který přehlédl předvěst i samotnou návěst stůj. Pilota (zacvičujícího) mu dělal nějaký náměstek, který nebyl k tomuto výkonu funkce zrovna kompetentní. Vina padla díky projetí stůj na vinu železnice. Nicméně i DI jedním dechem dodala, že i řidič auta měl na nehodě svůj díl viny právě kvůli nesplnění povinností o kterých jsem psal výše. Ale zároveň řekl, že to nebylo vlastně proveditelné, protože tehdy byl přejezd dost silně zarostlý vegetací. Dneska tam jsou i zrcadla a bílé světlo, které ale né vždy bliká. Asi záleží na nějakém režimu ČD. Tomu nehovím... Takže tak...