Ostrava!!!

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
syverin
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syverin » 08.9.2005 12:55

Martins píše:
MayG píše: jak skončí 710+718 , muj tip je že 710 dostane brzy velke buse, jsou to docela zmodernizovane tramvaje a 718 bych ho přál taky
710 a 718 se ještě najezdí spousty kilometrů, padesáti let se obě holky snad ještě dožijí, i když v případě 718 je to možné padesáté výročí trochu diskutabilní, protože z původního vozu nezbylo (snad možná kromě podvozků) prakticky nic, kastle je ex Praha 6381.
No, od té modernizace uběhlo už taky šest let...
Jinak vůz 6381 by měl být o rok starší než 710 :)

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 08.9.2005 10:11

Ostravan píše: 809 nahradila co se barvy týče 1512, která konečně po x letech jezdí opět v barvách DPO. A vůbec poslední dobou jezdí hodně takových "pestých" souprav, např. zelená 928+940, modrá 1040+1039, již zmíněná žlutá 809. Taky se mi zdá, že ubylo reklam na vozech, poslední KT8 je bez reklamy, jsem zvědavý, kdy dostane unifik, nejspíše až po znízkopodlažnění. Také 962+974 jezdí již pěknou řádků měsíců bez reklamy, ale podklad na ní zůstal. DPO už nevrací vozy do městských barev a nechává jezdit tramvaje ve stavu v jakém jsou?
Taky velké čelní buse na 7xx vypadá hodně zajímavě, čekal bych cokoliv, ale toto opravdu ne.
Tuším, že standardní modrobílý nátěr dostávají vozy se zbytkovou reklamou během VP v Martinově. Ale nevím jak to bylo v případě 749+753 (ex Oriflame) nebo 774+778 (ex Ardo), které dostali uniformní lak "prakticky přes noc", v tomto případě se o VP asi nejednalo. Například 925+945 v původním zbytkovém bílém nátěru byla na VP počátkem roku a od konce jara jezdí v klasickém laku. Těch zbytkových reklam je poslední dobou hodně, doplním ještě například 1211 ex Fisher, 1209 ex Twist, 951+963 (červeno-bílo-modrý nátěr), ale tu jsem mnoho měsíců neviděl, tak je asi na VP v Martinově (zeptám se povolaných) nebo nejnověji 994+998. Od června jsem neviděl ani 976 s reklama TNT, která je teď na 1212, tak taky tipuji VP, ani její kolegyni 972 (ex oranžovo-bílá reklama) už jsem měsíc nezahlídl. 1515 dopadne asi stejně jako 1512 nebo 1514, dojezdí do modernizace v zbytkovém reklamním hávu, který nyní na sobě má, jedině, že by v blízké době dostala novou reklamu.
Nedokáži si pořádně vysvětlit, proč CVR na tramvajích v poslední době tak dramaticky ubylo. Když se třeba podívám na města jako Liberec, Olomouc nebo Brno, tak tam se dá setkat CVR prakticky na každém kroku a v Ostravě za poslední rok přibily odhadem dvě reklamy (reklama ZOO Ostrava na 986 a přesun reklamy z 976 na 1212) a za tu dobu nejméně 10 reklam zmizelo a zbylé přežívají už několik roků. Nemyslím si, že by to bylo způsobeno přehnanými požadavky DPO za pronájem plochy nebo nedostatkem peněz místních, celostátních či nadnárodních společností na svou prezentaci, ale na druhou stranu, když vozy ze stejnou reklamou (např. Fisher, Oriflame aj.) jezdí v pohodě v mnoha dalších městech a v Ostravě byly tyto reklamy zrušeny, někde musí být zakopaný pes.
MayG píše:Co si budeme povidat
velke buse + pantograf = hnus

Ta kombinace velké čelní BUSE + pantograf nepůsobí zrovna synchronicky, ale za těch pár měsíců jsem si na to už pomalinku zvykl.
Něco podobného jsem tuším viděl v Košicích, kde některé T6A5 mají pantograf a velké maticové čelní BUSE podobné jaké je u našich T6A5.
MayG píše: jak skončí 710+718 , muj tip je že 710 dostane brzy velke buse, jsou to docela zmodernizovane tramvaje a 718 bych ho přál taky

710 a 718 se ještě najezdí spousty kilometrů, padesáti let se obě holky snad ještě dožijí, i když v případě 718 je to možné padesáté výročí trochu diskutabilní, protože z původního vozu nezbylo (snad možná kromě podvozků) prakticky nic, kastle je ex Praha 6381.

MayG
Uživatel
Bydliště: V noci slyším vláčky, a anténu na televizi taky nepotřebuju

budoucnost

Příspěvek od MayG » 07.9.2005 21:01

Co si budeme povidat
velke buse + pantograf = hnus
velke buse + pulpantograf = super
male buse + pantograf = normal
male buse + pulpantograf = jde to
cedule + pantograf = nostalgie (chytí za srdce)

Spíš by mě zajímalo jak to dopadne s progressy,
<773 pujdou na wany
>=773 rekonstrukce na velke buse
o progressech je ticho
jak skončí 710+718 , muj tip je že 710 dostane brzy velke buse, jsou to docela zmodernizovane tramvaje a 718 bych ho přál taky

Ostravan

Příspěvek od Ostravan » 07.9.2005 20:37

Martins píše:
Ostravan píše:Bude se provádět úprava interiéru (nová sedadla) na K2 808, 809, nebo už navždy dojezdí s "lavorovými" sedadly. To jsou snad poslední vozy vozovny Poruba, co mají tyto sadadla.
A jak to vypadá s Křivou, už dlouho nevyjela po omlazovací kůře nějaká vrakoidní T3 7xx. Nebo se už nebudou vyměňovat sedadla a dojezdí ve stavu v jakém jsou nyní?
ad1)
Taky mě pokaždé, když vidím K2 808 a 809 napadá stejná úvaha (zrovna včera jsem si u Vozovny obhlížel skvělý lak 809 po stržené reklamě), zda-li se v rámci SP (VP) ještě budou měnit sedadla nebo dojezdí v tomto stavu. Jejich modernizace proběhla před 9 léty, životnost modernizace je 15 let, vychází mi, že by měli oba vozy jezdit ještě minimálně 6 roků, což by se snad ještě vyplatilo investovat do modernizace jejich interiéru, ale na druhou stranu, kdyby DPO chtěl takové úpravy provést, určitě by je někdy v minulých letech provedl.

ad2)
Vrakoidní 7** se dnes omlazují už jen tak, že vyjíždějí z ÚDM jako T3RN.EV 13** :D . 739 a 746 je toho důkazem. Těch 7** nemodernizovaného interiréru už zase moc není, napočítal jsem 25 kusů (bez 740, 744, které si ještě jezdí, ale budou za nedlouho předmětem prodeje, stejně jako 754, která ale stojí ve vozovně Křivá, bez 760 jejiž domovem se stanou ÚDM a bez 766, která po nehodě z minulého roku "snad" ještě stojí nerozebrána na Křivé). Do pěti let všechny postupně vymizí. "Novější" 7** (od 773 výše) dostanou v rámci VP nové velké čelní BUSe jako má např. 782

ad3) Pro soupravu 742+743 je tento rok nebo první měsíce roku následující posledními v její pouti Ostravou. Budou mezi prvními, které jejichž techničák se použije pro nové wany. Vše závisí na tempu a objednávce výroby wan a jejich zavádění do provozu.
809 nahradila co se barvy týče 1512, která konečně po x letech jezdí opět v barvách DPO. A vůbec poslední dobou jezdí hodně takových "pestých" souprav, např. zelená 928+940, modrá 1040+1039, již zmíněná žlutá 809. Taky se mi zdá, že ubylo reklam na vozech, poslední KT8 je bez reklamy, jsem zvědavý, kdy dostane unifik, nejspíše až po znízkopodlažnění. Také 962+974 jezdí již pěknou řádků měsíců bez reklamy, ale podklad na ní zůstal. DPO už nevrací vozy do městských barev a nechává jezdit tramvaje ve stavu v jakém jsou?
Taky velké čelní buse na 7xx vypadá hodně zajímavě, čekal bych cokoliv, ale toto opravdu ne.

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 06.9.2005 9:39

Ostravan píše:Bude se provádět úprava interiéru (nová sedadla) na K2 808, 809, nebo už navždy dojezdí s "lavorovými" sedadly. To jsou snad poslední vozy vozovny Poruba, co mají tyto sadadla.
A jak to vypadá s Křivou, už dlouho nevyjela po omlazovací kůře nějaká vrakoidní T3 7xx. Nebo se už nebudou vyměňovat sedadla a dojezdí ve stavu v jakém jsou nyní?
ad1)
Taky mě pokaždé, když vidím K2 808 a 809 napadá stejná úvaha (zrovna včera jsem si u Vozovny obhlížel skvělý lak 809 po stržené reklamě), zda-li se v rámci SP (VP) ještě budou měnit sedadla nebo dojezdí v tomto stavu. Jejich modernizace proběhla před 9 léty, životnost modernizace je 15 let, vychází mi, že by měli oba vozy jezdit ještě minimálně 6 roků, což by se snad ještě vyplatilo investovat do modernizace jejich interiéru, ale na druhou stranu, kdyby DPO chtěl takové úpravy provést, určitě by je někdy v minulých letech provedl.

ad2)
Vrakoidní 7** se dnes omlazují už jen tak, že vyjíždějí z ÚDM jako T3RN.EV 13** :D . 739 a 746 je toho důkazem. Těch 7** nemodernizovaného interiréru už zase moc není, napočítal jsem 25 kusů (bez 740, 744, které si ještě jezdí, ale budou za nedlouho předmětem prodeje, stejně jako 754, která ale stojí ve vozovně Křivá, bez 760 jejiž domovem se stanou ÚDM a bez 766, která po nehodě z minulého roku "snad" ještě stojí nerozebrána na Křivé). Do pěti let všechny postupně vymizí. "Novější" 7** (od 773 výše) dostanou v rámci VP nové velké čelní BUSe jako má např. 782

ad3) Pro soupravu 742+743 je tento rok nebo první měsíce roku následující posledními v její pouti Ostravou. Budou mezi prvními, které jejichž techničák se použije pro nové wany. Vše závisí na tempu a objednávce výroby wan a jejich zavádění do provozu.

Afenot
Uživatel
Bydliště: vesmír, Sluneční soustava, Země, Evropa, střední Evropa, Česká Republika, hlavní město Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Afenot » 05.9.2005 21:40

Já teda o prázdninách viděl a fotil na 1 soupravu 742+743 nebo jak jezdí v soupravě.

Ostravan

Příspěvek od Ostravan » 05.9.2005 21:36

Bude se provádět úprava interiéru (nová sedadla) na K2 808, 809, nebo už navždy dojezdí s "lavorovými" sedadly. To jsou snad poslední vozy vozovny Poruba, co mají tyto sadadla.

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 16.8.2005 14:25

Ostravan píše:Jak to vypadá s modernizovanými kačenami. Můžeme už v brzké době očekávat obousměrnou verzi, anebo si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat.
Uspořádání dveří bude na "opačné" straně po třech nebo taky po pěti a druhý sběrač zůstane původní, nebo bude také polopantograf?
Odkaz z K-reportu
JENKI, 17. srpen 2005 11:17
Které kačky budou rekonstruovány jako obousměrné a jakým způsobem ještě nikdo neví. Tuší se, že to budou "poslední 3 podle kilometrů", ale tím to prozatím končí; snad jen to, že stále platí úvaha o tom, že obousměrnost nebude plnohodnotná, tj. vlevo méně dveří, většina sedaček otočena vpřed a vzadu jen nějaké jednoduché stanoviště pro výlukové pendlování. Konkrétního ovšem zatím není nic.
-------------------------------------------------------------------------------------

Takže si budeme muset na obousměrné kačeny ještě minimálně rok počkat. Podle toho co psalo nejnovější číslo Zpravodaje (informace z přelomu červen/červenec) a s přihlednutím k uplynulé době 6 týdnů od aktuálnosti těchto informací, 1505 by už snad mohla být hotova a někdy v září se objeví v provozu.

Ostravan

Příspěvek od Ostravan » 14.8.2005 19:45

Jak to vypadá s modernizovanými kačenami. Můžeme už v brzké době očekávat obousměrnou verzi, anebo si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat.
Uspořádání dveří bude na "opačné" straně po třech nebo taky po pěti a druhý sběrač zůstane původní, nebo bude také polopantograf?

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 14.8.2005 11:36

Berry píše:Druhý snímek není rozhodně rekonstrukce tratě, ale pouze zasypávání vlastního tělesa kamením, aby tudy mohly jezdit autobusy náhradní dopravy při výlukách.

Já jsem o rekonstrukci nepsal...

"při úpravě štěrku v kolejišti (jeho výměna apod.)"

Berry

Příspěvek od Berry » 14.8.2005 9:46

Druhý snímek není rozhodně rekonstrukce tratě, ale pouze zasypávání vlastního tělesa kamením, aby tudy mohly jezdit autobusy náhradní dopravy při výlukách.

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 05.8.2005 13:48

Pepa píše:
Ostravák píše:Ten pantograf na zadním článu K2 je z výroby, postupně je přemísťijí na přední článek, tedy opačně než jsi psal : :)
Vždyť je to dobře 8-)
Martins píše: Trochu jsem jen nepochopil co vedlo zdejší kutily k tomu, aby pantograf z původní pozice přemístili na konec zadního článku.
CKD umistovalo na K2YU pantograf na zadni clanek uz pri vyrobe. Dosazen byl take trolejbusovy stahovak a system kladek k vedeni lana. Duvodem byla upravenost site na provoz Originalnich vozu PCC, ktere mely take pantograf vzadu. Stejne bylo upraveno z vyroby vsech tusim 20 T3YU, ktere byly dodany do sarajeva. Teprve po valce v souvoslosti s dodavkama darovanych K2 z CR/Sr a nakupum ojetin z nemecka se pantografy pri opravach premistuji na predni clanek, kde se pro ne musi navarovat vsechny uchyty, dodavat bleskojistka, predelavat cela silova cast 600V a doplnovat stahovani k ridici ....

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 05.8.2005 13:44

Martins píše:
Pepa píše:V Sarajevu mají ještě asi 5 KT8 ale jsou v tak brutálním stavu že je nezachrání snad ani živá voda :cry: Ale hlavně že jezdí 8-)
Že by jim sarajevský vzdoušek nesvědčil. Jen jsem se letmo podíval na nějaké německé stránky o dopravě a podle jedné tabulky by KT8D5 měly být to nejmodernější, co tam mají a navíc přišly do Sarajeva teprve před pár lety, z toho minimálně jedna byla před transportem do Sarajeva částečně modernizována v Martinově. Možná jsi zrovna jel 300 (ex volgogradská KT8D5), ta už toho pamatuje trochu víc.

Ani radějc nechci vidět v jakém stavu jsou přeživší předválečné K2. V žalostnějším stavu než v jakém jsou některé vrakoidní exemláře T3 z Oděssy snad už být nemohou.
Volgogradska KT8 je stale ve volgograde . Do ruska sla jedina a to prvni prototyp. Shodou nahod jako jediny jezdi na rychlodraznim useku, cim jako jediyn sve rady splnil to k cemu byl postaven.

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 04.8.2005 18:23

Ostravák píše:Ten pantograf na zadním článu K2 je z výroby, postupně je přemísťijí na přední článek, tedy opačně než jsi psal : :)
Vždyť je to dobře 8-)
Martins píše: Trochu jsem jen nepochopil co vedlo zdejší kutily k tomu, aby pantograf z původní pozice přemístili na konec zadního článku.

Ostravák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ostravák » 04.8.2005 12:16

Martins píše:
Pepa píše: No oni všechny jsou v žalostném stavu a o K2 ani nemluvě. Jínak tam mají ještě jednu T3YU, kterou chtěj mít jako muzejní, ale je odstavena ve vozovně a připomíná ji oprejskanej vrak... Nejmodernější vozidla tam mají SATRA 2 a SATRA 3

Na mém webu http://www.fotografiemhd.wz.cz jsou fotky ze Sarajeva tak se tam podívej dával jsem tam ty největší vraky...
Uf, to je síla. Teda čekal jsem, že si čtyři roky trvající válka vybere svou neodbytnou daň, ale aby i po 10 letech některé K2 vypadaly jako kdyby se zrovna vrátily z tankové bitvy, to trochu předčilo mé očekávání. V tomto případě staré dobré přísloví "nedívej se jak to vypadá, hlavně že to jede" ukazuje jednoznačně svou podstatu. Ale abych zase nekřivdil, tak jsem na druhou stranu čekal, že se z původních K2 dodaných v 70. a 80. letech se zachová mnohem méně kousku než kolik jich je v současnosti v provozu. Trochu jsem jen nepochopil co vedlo zdejší kutily k tomu, aby pantograf z původní pozice přemístili na konec zadního článku.

Naštěstí pomohl lék v podobě prohlídky fotek ČKDckých tramvají v provozech na území bývalého východního Německa. Musím přiznat, že mě příjemně překvapilo, kolik je v Německu "miniaturních" tramvajových provozů, kde vypravitelnost čítá někdy jen několik vozů (či pár desítek vozů) a že v těchto provozech hrají naše tramvaje často dominantní roli.
Ten pantograf na zadním článu K2 je z výroby, postupně je přemísťijí na přední článek, tedy opačně než jsi psal : :)

Odpovědět