Liberec a Jablonec nad Nisou

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
manil
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od manil » 01.3.2006 21:02

adam_r: Neměly vést koleje na Nerudově podle původních plánů okolo chodníků, jak to je na jedné ulici v Plzni?

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neral » 01.3.2006 18:16

Guldys píše:Koho by to zajímalo, tak více o tom centru se dozví na: http://www.promenadaliberec.com/
Podle těch obrázku tram nepovede vnitřkem, ale podél na druhé straně areálu - místo u silnice, bude u kopce
Zajímavý plánek: http://www.eccip.com/liberec/CZ/Dia4.htm
Podle něj to vypadá, že tramvaj povede nejen po jižním okraji toho areálu, ale i na jižní straně těch rybníků u Jablonecké ulice.

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 01.3.2006 13:31

Tramvajáček píše:Pokud Vím tak v Brně se to udělalo i po rekonstrukci Nerudovy ul. (zastávka směr Krpole - linky 12,13) a to vystupování je tam pro chodce dost riskantní, hlavně mimo špičku. Řada bláznů tam nerespektuje stojící tramvaj a normálně vlítnou do čtverce pro výstup. :evil:
Na Nerudove se delala kanalizace a oprava trati. Pritom se na osovou vzdalenost koleji, ani na chodniky nesahalo => je tam standartni zastavka, kde mezi tramvaji a chodnikem je jeden jizdni pruh. Zastavka typu Viden tam neni.

Trochu je to videt vpravo za tramvaji na teto fotce:
http://bmhd.goo.cz/foto.php?1030ner_mn:20050609

194.228.81.124

Re: Léčebný ústav

Příspěvek od 194.228.81.124 » 01.3.2006 11:13

Honzík píše:Kdyby ho udělali jako v Praze Vodičkovu, tak by to bylo v pohodě. Je to ostatě poslední bariérová zastávka a je paradoxní, že právě je to zastávka Léčebný ústav směr Lidové Sady. :D
Já ten důvod opravdu vidím částečně v tom, že reko liberecké trati žačalo na počátku 90. let právě od Lidových sadů směrem do centra. Dnes by podle mě již těleso tram vedli trochu jinak a zastávka by byla bezbariérová - vytazeni chodniku k hrane koleje.

Tramvajáček

Příspěvek od Tramvajáček » 01.3.2006 11:08

adam_r píše:Trochu to poopravim. V Brne se tento typ zastavek udelal pouze pri rekonstrukci ulice Banskobystricke (celkem 4 zastavky). Po spise negativnich zkusenostech se zadne dalsi jiz nedelaly. Z pozice obeznameneho ridice IGK 'nic moc', z pozice neznaleho ridice IGK dost blbe. Z pozice chodce zde neni jasne vymezeni, co je jeste chodnik, a co uz silnice (nejvice kritizovano slepeckou unii).

Od te doby se pristupuje k reseni zvetseni osove vzdalenosti a vytazeni chodniku k hrane koleje. Je to celkove bezpecnejsi - nemoznost podjeti tramvaje + jasne vymezeni, co je pro chodce, a co je pro provoz.
Pokud Vím tak v Brně se to udělalo i po rekonstrukci Nerudovy ul. (zastávka směr Krpole - linky 12,13) a to vystupování je tam pro chodce dost riskantní, hlavně mimo špičku. Řada bláznů tam nerespektuje stojící tramvaj a normálně vlítnou do čtverce pro výstup. :evil:

Sergei-LBC
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sergei-LBC » 27.2.2006 21:37

Vlastně jsem chtěl dát odkaz taky, jen jsem na to trochu pozapomněl, děkuji za doplnění :)

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 27.2.2006 17:34

Ad Matus: Nechci se hadat, ale obavam se, ze nemas vubec predstavu jaka veda jsou ty hmatove pasy na chodnicich a u prechodu taky jaky je v nich bordel. Vysvetli mi, jak to chces zaridit, pak to ozkousej a pak to vysvetli SONSu.

Koukám na to do norem na bezbariérové navrhování staveb. Nevidomý umí vídeň, ale rozměry těch jejich proužků v místech, kde už nesmí jet auto jsou takový, že by se tam v pohodě vešel ostrůvek nebo oddělení zastávky od jízdního pruhu ve stejný úrovni sloupkama. Vídeň s jízdním pruhem 3,5 metru, do kterýho lezeš z chodníku nikde není. A navíc je tam napsaný, že když by to byla zastávka pro víc jak 1 soupravu, tak musí mít SSZ.

matus
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matus » 27.2.2006 16:52

Absolut píše:Ad Adam_r:

Tak to díky za informace, věděl jsem, že se razí idea zastávek, kde auta stojí za tram (resp trolejbusem apod) a připadá mi to jako dobrý nápad. Ale nevěděl jsem o negativních zkušenostech z těch Řečkovic. V Praze to vypadá, že případné další vídně budou leda se ssz. Důvodem je přesně to, co píšeš a zejména nedořešenost navigace nevidomých považuji za problém, auta by řešil kamerový systém a značka s upozorněním na pokutu 10000kč.

Řešení se zvětšením osovky - tam je jediný problém a to peníze. Možná pak ještě přístup některých lidí, ale CENSORED
Navigaci nevidomych lze pohodlne resit umistenim vhodneho pasu ve dlazbe oddelujiciho chodnik od zvysene casti vozovky. Myslim, ze je to jen otazka penez a vymluv.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 27.2.2006 15:41

Ad Adam_r:

Tak to díky za informace, věděl jsem, že se razí idea zastávek, kde auta stojí za tram (resp trolejbusem apod) a připadá mi to jako dobrý nápad. Ale nevěděl jsem o negativních zkušenostech z těch Řečkovic. V Praze to vypadá, že případné další vídně budou leda se ssz. Důvodem je přesně to, co píšeš a zejména nedořešenost navigace nevidomých považuji za problém, auta by řešil kamerový systém a značka s upozorněním na pokutu 10000kč.

Řešení se zvětšením osovky - tam je jediný problém a to peníze. Možná pak ještě přístup některých lidí, ale CENSORED

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 27.2.2006 11:27

Absolut píše:Ad Honzík: Tyhle zastávky jsou bohužel malinko zrádné. Třeba v Praze je teď názor tyhle zastávky spíš už nebudovat - po dvou negativních zkušenostech. Brno je zase razí docela silně. Nicméně u toho Léčebného ústavu si myslím, že by vzhledem k charakteru komunikace spíš prošlo vytáhnout chodník až k trati, ale nevím jaká je tam osovka (při osové vzdálenosti menší jak myslím 3,40 metru Ti ČSN na místní komunikace nedovolí pojíždět v obou směrech TT IGK (velké IGK zasahuje do průjezdného průřezu a to dost). Ale ono je to vlastně v oblouku, tak tam možná bude dost.
Trochu to poopravim. V Brne se tento typ zastavek udelal pouze pri rekonstrukci ulice Banskobystricke (celkem 4 zastavky). Po spise negativnich zkusenostech se zadne dalsi jiz nedelaly. Z pozice obeznameneho ridice IGK 'nic moc', z pozice neznaleho ridice IGK dost blbe. Z pozice chodce zde neni jasne vymezeni, co je jeste chodnik, a co uz silnice (nejvice kritizovano slepeckou unii).

Od te doby se pristupuje k reseni zvetseni osove vzdalenosti a vytazeni chodniku k hrane koleje. Je to celkove bezpecnejsi - nemoznost podjeti tramvaje + jasne vymezeni, co je pro chodce, a co je pro provoz.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 27.2.2006 9:36

Ad Honzík: Tyhle zastávky jsou bohužel malinko zrádné. Třeba v Praze je teď názor tyhle zastávky spíš už nebudovat - po dvou negativních zkušenostech. Brno je zase razí docela silně. Nicméně u toho Léčebného ústavu si myslím, že by vzhledem k charakteru komunikace spíš prošlo vytáhnout chodník až k trati, ale nevím jaká je tam osovka (při osové vzdálenosti menší jak myslím 3,40 metru Ti ČSN na místní komunikace nedovolí pojíždět v obou směrech TT IGK (velké IGK zasahuje do průjezdného průřezu a to dost). Ale ono je to vlastně v oblouku, tak tam možná bude dost.

Guldys

Příspěvek od Guldys » 27.2.2006 7:49

Sergei-LBC píše:já bych to viděl na tu druhou možnost. Vlastně se o tom ví. Místo Textilany bude nějaký velký zábavně-obchodní centrum a přímo jím má projíždět tram.. a tam už musí bejt dopravní spojení nějaký pořádný..
Koho by to zajímalo, tak více o tom centru se dozví na: http://www.promenadaliberec.com/
Podle těch obrázku tram nepovede vnitřkem, ale podél na druhé straně areálu - místo u silnice, bude u kopce

Mája

Příspěvek od Mája » 26.2.2006 19:31

Ad Tramvajáček. No zastávka Janův Důl je taky pěkně hnusná, ke všemu kousek nad ní nějakej magor :lol: vymyslel sekci. Ale o proti Léčebáku má tu výhodou, že tam jezdí auta, tudíž pokud padá listí, tak je auta jízdou vyfoukají na kraj silnice. To u Léčebáku zůstanou na kolejích.

Mája

Příspěvek od Mája » 26.2.2006 19:27

Pokud se bude rekonstruovat křižovatka u Textilany, tak tam bude kruhový objezd. Měly by tam být i zálivy pro bus.

Sergei-LBC
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sergei-LBC » 25.2.2006 9:13

Mno, vlastně plácám, nevím proč si to neuvědomuju když na tu křižovatku skoro vidim... No, třeba půjde udělat záliv po rekonstrukci TT, kterou by měli zavést dál od silnice.

Odpovědět