Pražské metro

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pražské metro

Příspěvek od 9001 » 24.10.2007 20:48

To Paulie: Možná by byl problém,aby se tam technikou, která by to byla schopna "rozpojit" dostali. Ony ty vozy jsou docela blízko sebe.

Paulie
Uživatel

Příspěvek od Paulie » 24.10.2007 20:43

cwapa píše:Tak to co píšeš je pškná hovadina podle mě KT8 3článková a to nikomu nevymluvíš ,to je to samé jako metro je 5ti článkové. Pořád se to nechá rozpojit.
To by mě zajímalo, se kterým podvozkem by si po (plácnu, nemám tuchy, jak dlouho to může trvat) hodinovém rozpojování podjel a který článek by si bez toho podvozku nechal žuchnout na chudáka vyprošťovaného :lol:

To All:
Když to tu tak čtu, tak by bylo nejlepší, kdyby tam vyjeli z HZS hl.m.P. z IPP a rozpojili to násilim za cenu zničení toho, co bude potřeba.. Možná by to měli za polovinu času :roll:

arny
Uživatel

Příspěvek od arny » 24.10.2007 20:15

Já si navíc myslím, že je jednoduší tu kačenku zvednout k lepšímu přístupu a vyprostit případnou osobu. U metra je jednoduší to rozpojit. Nevím jak by tam někdo lez tou 5. cm mezerou mezi vozem a nástupištěm nebo podlejzal vagony. :roll:

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 24.10.2007 19:54

cwapa píše:Tak to co píšeš je pškná hovadina podle mě KT8 3článková a to nikomu nevymluvíš ,to je to samé jako metro je 5ti článkové. Pořád se to nechá rozpojit.
Jak si všímám na tvých příspěvcích, tak ty jsi nejchytřejší zřejmě. Jeden vůz KT8 je tříčlánkový, souprava metra typu M1 je pětivozová.
Obrovský rozdíl je v tom, že ač je to metro rozpojitelné leda nějakým tím speciálním klíčem, tak rozpojitelné je. Jednotlivé články KT8 ale rozpojit nejdou, ty se musí demontovat. Navíc pro rozčlánkování potřebuješ dva podvozky navíc. Plus ten čas - to metro rozpojili za 20minut, oddělit od sebe dva články na KT8 je práce na 20 hodin a to ssebou bude muset ten dělník hejbnout.
Dokázali jsme si tedy, že mám pravdu. Tak příště, prosím, nebuď tak arogantní ve svých příspěvcíh. Děkuji!

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 24.10.2007 19:48

Metro je 5ti vozové. Je to souprava 5ti vozů!!!!! Přitom kačenka je 3članková tramvaj, která tvoří jeden vůz. Nebo snad kloubovej autobus také můžeš rozpojit? Ten je dvoučlánkovej :D . Rozpojit můžeš ale dělá se to jen při opravách tak to je s kačenkama.

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 24.10.2007 19:18

I.am.good píše:Tak KT8 není více vozů - je to jeden jediný vůz, takže není důvod ho rozpojovat, ani v nouzi. A když by se někdo pod tu tramvaj dostal tak, že by byl uprostřed, tak by z něj stejně už mnoho nebylo.. :) Ale u metra může nastat situace, že s jedním vozem se hnout nesmí (je tam poškozený), ale s ostatníma je záhodnou hnout kvůli přístupu. A z toho důvodu by měl mít jakýkoliv typ spojení možnost nouzového rozpojení, byť třeba za cenu nějakého poškození spojovacího mechanismu! Je vidět, že cena života je menší, jak cena spojky, hasiči prostě měli vzít rozbrus a to spřáhlo přeříznout - a bylo by rozpojeno po minutě... :(
Tak to co píšeš je pškná hovadina podle mě KT8 3článková a to nikomu nevymluvíš ,to je to samé jako metro je 5ti článkové. Pořád se to nechá rozpojit.

admirak

Příspěvek od admirak » 24.10.2007 17:55

Ve včerejší 112ce na nově byla zrovna reportáž o pádu člověka do kolejiště v metru. Stalo se to na Muzeu asi před 2ma rokama.
http://www.nova.cz/tvarchiv/?238d=23.10 ... 38v=119066

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 24.10.2007 16:46

P_V píše:Když ty vozy nejsou schopny provozu jinak než v ucelené soupravě, je to jako by ses pozastavoval nad tím, že je škandální, že se nedají rychle rozpojit třeba články od KT8.
(ovšem podle mého mínění, momentový klíč je třeba na utažení, ne na povolení šroubů, a na rozpojení byť zašroubovaných konektorů by asi rovněž měl stačit běžný vercajk.)
Tak KT8 není více vozů - je to jeden jediný vůz, takže není důvod ho rozpojovat, ani v nouzi. A když by se někdo pod tu tramvaj dostal tak, že by byl uprostřed, tak by z něj stejně už mnoho nebylo.. :) Ale u metra může nastat situace, že s jedním vozem se hnout nesmí (je tam poškozený), ale s ostatníma je záhodnou hnout kvůli přístupu. A z toho důvodu by měl mít jakýkoliv typ spojení možnost nouzového rozpojení, byť třeba za cenu nějakého poškození spojovacího mechanismu! Je vidět, že cena života je menší, jak cena spojky, hasiči prostě měli vzít rozbrus a to spřáhlo přeříznout - a bylo by rozpojeno po minutě... :(

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 24.10.2007 16:38

I.am.good píše:EDIT:- tak jsem se na metrowebu dočetl, že na to musí být totál spešl momentový klíč a vozová pohotovost. Takže když to silně přeženu, tak za tu smrt mohou ti, co ve výběrovém řízení schválili tento typ spojení, neumožňující nouzové okamžité rozpojení. :!:
Když ty vozy nejsou schopny provozu jinak než v ucelené soupravě, je to jako by ses pozastavoval nad tím, že je škandální, že se nedají rychle rozpojit třeba články od KT8.
(ovšem podle mého mínění, momentový klíč je třeba na utažení, ne na povolení šroubů, a na rozpojení byť zašroubovaných konektorů by asi rovněž měl stačit běžný vercajk.)

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 24.10.2007 16:28

A ještě taky k tomu rozpojení.
Absolutně netuším, jak je udělané mezivozové spřáhlo na M1. to je nějaké šroubovací, či co? Ale i kdyby bylo, co na tom může trvat dvacet minut? V nouzové situaci! Prostě zvednu páky (jestli je tam automat jako na T6), nebo vytočím šroubovku a vyndám dvě hadice od vzduchu (svorkovnice se snad rozpojí též automaticky - nebo rozpojím navíc konektor). To je všechno a přijde mi to jako záležitost pár sekund....
Jenom pro zajímavost, dalo by se někde sehnat popis mezivozových spřáhel M1? Případně technický postup při spojování / rozpojování?

EDIT:- tak jsem se na metrowebu dočetl, že na to musí být totál spešl momentový klíč a vozová pohotovost. Takže když to silně přeženu, tak za tu smrt mohou ti, co ve výběrovém řízení schválili tento typ spojení, neumožňující nouzové okamžité rozpojení. :!:

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 24.10.2007 16:12

Tonda Ježek píše:Ad "Dobrák":
Ten kanál je tam i z jiných důvodů (např. vodohospodářství ) a vyskytuje se ve velké míře i v tunelech (např.zde nebo zde )
No asi jo, nicméně tvůj příklad je blbej. :) Na fotkách je vidět akorát bezpražcové upevnění kolejnic, tam samozřejmě pražce nebudou, že? :) To na C a na A jsou pražce a tam jsou všude vcelku. Teda myslím, že ten kanál pod nima stejně je, ale je to "prořízlý" akorát ve stanici, kde to je z tohoto důvodu (prořízlý), aby se tam mohl člověk schovat... :wink:

2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 24.10.2007 11:36

Quetzalcoatl píše:... frézování drážek pro nevidomé,...
kdy už konečně udělají Národku?! Nemáme tam ani hraniční bezpečnostní pás! TAkže vždy dojdu až ko kolejišti, a velmi opatrně nahmatám holí hranu nástupiště. Potom o krok ustouopím. Ale bezpečné to neni. :evil:

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 24.10.2007 11:07

stteep píše:Možná by po této velmi nešťastné události na MU-C, měl DPP zvážit, zdali by se nevyplatilo vytistknout informativní brožury o tom, jak se chovat pokud se dostanete do kolejiště v metru nebo zaregistrujete osobu v kolejišti. Jak už bylo dříve zde řečeno, mnoho lidí vůbec nemá tuchy o tom že pokud se skyryjí do žlabu mezi kolejnicemi že bezpečně přežijí, nebo že existuje nějáká tlačítka NZV.
Jenom aby to nedopadlo, jako výstraha ředitele obecné školy o nebezpečnosti olizování namrzlých zábradlí... Někdo někam napíše, že ve žlabu se dá bezpečně přežít a najde se nejmíň třicet lidí, kteří si budou chtít na vlastní kůži vyzkoušet, že to tak opravdu je...

Štěpán
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štěpán » 24.10.2007 4:53

Pochop prostě, že v tu chvíli asi byla taková situace, že prostě nešlo přijet dřív. Ty 4 minuty rozdílu mezi záchrankou z Karlova náměstí a hasičema až z Kačerova bych bral, jako že se zase tak moc neflákali.

Dozorčí se ani náhodou nemohl věnovat cestujícím v soupravě. Ten měl 100%ně spoustu práce, aby dostal pryč lidi ze stanice a z přestupových chodeb a aby zavřel stanici. Sice tam má ještě dozorčího z A a lidi z pohotovosti, která na Muzeu sídlí, ale i tak vyprázdnit Muzeum ve špičce je prostě šílenej úkol. Sám jsem takhle dostával lidi třeba z Náměstí Míru, když se mi tam podělali všechny eskalátory. To musíš do stanice furt z boudy hlásit, aby lidi okamžitě opustili stanici, zároveň musíš zavírat dveře, bránit lidem ve vstupu do stanice (oni totiž lezou do stanice i když jsou otevřeny jediné dveře a v nich je ještě vražená cedule, že stanice je uzavřena) a stejně ti ještě všichni z tý stanice nevypadnou, dokud za nima nezajdeš až na nástupiště. No a do toho ti volá spousta lidí, chce vědět co se děje a nařizuje co máš dělat dál.

K té druhé soupravě - zrovna v týhle situaci zůstala stát souprava na druhé koleji na Hlavním nádraží. A i tady myslím, že by strojvedoucí jen tak nemohl opustit svojí soupravu a věnovat se cizí. Respektive by splnění různých podmínek k tomu, trvalo taky nějakou dobu.

Opravdu nevím, jak by ten zásah mohl být proveden líp. Nejlepší na tom večeru bylo, že během tohodle museli dispečeři ještě navíc řešit nějakou bandu debilů, která na Áčkovým Můstku vlezla do kolejiště, kde začali sprejovat soupravu.

stteep
Uživatel

Příspěvek od stteep » 24.10.2007 2:15

štěpán: no... 4 minuty... za 4 minuty zvládneš si dát skoro celí cigáro... normálně 4 minuty je nic, ale když de o život... no nechť posoudí každý sám a udělá si obrázek, napsal jsi to velice přehledně, tak myslim nebude mít nikdo problém si ho udělat.

fíra by zrovna nemusel vyprošťovat cestují z části vlaku, který je mimo nástupiště.... máme v každé stanici dozorčího, který by si myslím to mohl zvládnout. Pokud potřebuješ dva na rozpojení, tak máš druhýho fíru ze soupravy v opačném směru. A ve špičce by se dalo na 100% počítat, že v opačném směru zastaví SV s fírou. Tudíž druhý poučený fíra by byl ze SV která se nestřetla, dozorčí by mohl zajistit vyproštění cestujících ze SV a ti 2 fírové by se mohli pustit do rozpojování, alespoň do doby příjezdu Hasičů (hned alespoň pár minut by se získalo).

Já vim že to popisuju jak Hurvínek válku, neberte to prosím zas tak doslovně jak to píšu, je to jen co mě tak laicky napadá z toho co vim a znám. Pokud se nad tím zamyslíte a v tom uvidíte alespoň nějákou hlavu a patu tak samozřejmě by to bylo potřeba ještě nějákým teoretickým způsobem dotáhnout do dokanosti.

Odpovědět