Phabbey píše:nebo trochu reálněji by se trať mohla na kopci začít zahlubovat dřív
Napadá mě utopický návrh (kdyby bylo dost peněz

), že by se mohla tramvaj už za zastávkou Sídliště Prosek ponořit pod zem a klesat až ke stanici prosek, tam by byla podzemní zastávka tramvaje pod úrovní vestibulu metra (asi už ražená, aby se to celé znova nepřekopávalo) a odtamtud by trať už vesele klesala tunelem, odkud by se vynořila někde na spodním konci Vysočanské ulice. Takhle by už snad to převýšení takový problém nebyl...
Což mi připomnělo jinou věc, která mě napadla už dřív, když jsem přemýšlel o tom, co by se dalo provést s tím, že trasy
B a
C se v oblasti Vysočan/Proseka k sobě celkem výrazně přiblíží, ale přitom mezi nimi nebude přestup ani moc pohodlné spojení (vzhledem k tomu, že na Vysočanské se musí fárat poměrně hluboko), takže cesta např. Letňany-Karlín nebo Ládví-Černý Most nebude o moc jednodušší než dnes. Je sice pravda, že možná kdesi ve vzdálené budoucnosti by to mohla propojit trasa D, ale do té doby se toho může ještě hodně změnit.
Takže mě napadlo, že by se se stanice Vysočanská a Prosek daly propojit podzemní dráhou určenou zejména k propojení těchto dvou linek. A vzhledem k velkému převýšení by se mohlo jednat o podzemní lanovku, což sice zní jako hodně velké sci-fi, ale takové dopravní prostředky v mnoha městech existují (Istanbul, Atény a další, ale dokonce i u nás - v Karlových Varech). V obou stanicích by byl samozřejmě co nejpřímější přestup na metro a celkově by se ta lanovka vlastně mohla tvářit jako taková "jakoby trasa metra".
Tak to jen takový starší nápad, na který jsem si vzpomněl. Jinak samozřejmě to neřeší to, o čem je tu řeč - tedy nahrazení (posílení) linky 177...